,,Гробља нису свједочанства смрти већ доказ живота!”

02.03.2021. 08:30
0
ИЗВОР: оpstinasokolac.net

Гробља нису свједочанства смрти већ доказ живота! Ову истину свједочи и потврђује Војничко спомен гробље “Мали Зејтилник” у Сокоцу. Ту око цркве Свете Петке у строју стражу држи око хиљаду бијелих крстова над два пута сахрањеним јунацима Сарајевско-романијске регије.

Слика

Има нешто у тим силним гробљима и хумкама у овом крају. Чак и они најнезајажљивији нису их уништавали и урушавали. Нису користили те велике камене блокове за изградњу. Поједини научници и истраживачи гласиначке културе мишљења су да је подручје Гласинца богато налазиштима јер је племену Аутаријати било нека врста светилишта гдје су сахрањивали мртве, са свим њиховим предметима.

Слика

Средњовјековни стећци, гробља имућних и властеле, леже по пољима гласиначке висоравни. Од недавно су и под заштитом Унеска.

Слика

Због јунака знаних морамо градити културу сјећања и чувати успомене. Зато Градска кућа Соколац као свој најважнији дио садржи музеј и спомен собу за 1000 јунака као и Музеј Гласинца и Романије.

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“ Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“
Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка
Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    20h 53m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    22h 26m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    18h 52m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    21h 5m
    0
  • Партизан мијења име!
    11h 34m
    3