Хамас гађао Јерусалим, Израел спреман за копнену операцију у Гази

20.10.2023. 15:36
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs

Сукоб Израела и Палестинаца ушао је у 14. дан, до сада је погинуло више од 5.300 људи на обје стране, док је повријеђено готово 18.000 људи. Више од милион људи расељено је из својих домова од почетка сукоба.

На мировном самиту у Каиру требало би да учествују премијерка Италије Ђорђа Мелони, грчки премијер Киријакос Мицотакис, египатски предсједник Абдел Фатах ал Сиси, јордански краљ Абдулах, турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган, саудијски престолонасљедник Мохамед бин Салман, катарски емир шеик Тамим бин Хамада ал Тани, краљ Бахреина Хамад бин Иса ал Калифа, јужноафрички председник Сирил Рамафоса, представници краљевске куће Кувајта, министри спољних послова Јапана, Велике Британије и Француске, као о представници Кипра и УАЕ.

Израел је у сравнио са земљом четврт Ал Захра у сЈеверном дИЈелу Газе.

Уништено је више од 20 вишеспратница, а више од 600 људи је остало без крова над главом.

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се данас у насељу код Бејт Шемеша, 30-ак километара од Јерусалима, а Хамас тврди да је гађао Јерусалим.

Сирене су се огласиле и у Адерету, јужно од Бејт Шемеша.

Хамас тврди да је лансирао ракете према Јерусалиму, иако се сирене не оглашавају у том граду.

Израелска војска саопштила је да је на њу пуцано на граници са Либаном и да постоји могућност инфилтрације.

Претражује се терен због могућности инфилтрације.

Шеснаест особа је погинуло у нападу на православну цркву Светог Порфирија у Појасу Газе, саопштило је палестинско министарство здравља.

Хамас је навео да су израелске снаге погодиле цркву у којој су многе хришћанске и муслиманске породице нашле уточиште пошто су побјегле из својих домова због израелског бомбардовања.

Израелска војска наставља припреме за копнене маневре

Израелска војска, размјештена на граници са Појасом Газе, продужава припреме за копнене маневре, саопштио је представник израелске армије.

Изводе се ваздушни удари по Појасу Газе какви нису виђени деценијама, рекао је портпарол израелске војске контраадмирал Данијел Хагари. Он је додао да се „армија припрема за сљедеће фазе операције“.

Територије уз Појас Газе и даље су затворена војна зона и боравак у њима је опасан по живот, навела је израелска војска.

UNRWA: Газа је постала паклена рупа, истиче време за цивиле

Агенција Уједињених нација за помоћ палестинским избјеглицама (UNRWA) саопштила је данас да је Газа у посљедњих неколико дана постала „паклена рупа“, као и да истиче вријеме за цивиле у тој области.

Портпарол UNRWA Џулијет Тума је позвала да се престане са опсадом Газе јер је цивилима хуманитарна помоћ потребна одмах.

Израелске бомбе падају сваког минута

Извршни директор Египатске банке хране Али Мохсен Сархан изјавио је данас да на граничном прелазу Рафа, гдје се очекује отварање хуманитарног коридора између Египта и југа палестинске области Газе, бомбе падају сваки минут.

- Оно што нас спречава да уђемо је израелско бомбардовање. Стационирани смо на граници већ осам дана и бомбе падају сваког минута - рекао је Сархан.

Он је додао да је израелска војска бомбардовала „чак и пустош у којој нема животиња ни људи“.

Коментари 0
Повезане вијести
Укупно убијено близу 25.000 Палестинаца Укупно убијено близу 25.000 Палестинаца
Србија демолирала Израел, само један гол у мрежи "делфина" Србија демолирала Израел, само један гол у мрежи "делфина"
Убијено више од 20.000 Палестинаца Убијено више од 20.000 Палестинаца
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    22h 34m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    23h 45m
    0
  • Света тајна Јелеосвећења у Храму Светог Василија Острошог у сриједу
    5h 25m
    0
  • Џију-џицу клубу „Јахорина“ 62 медаље у Бањалуци
    8h 24m
    3
  • Навршило се 106 година од смрти Гаврила Принципа
    11h 0m
    0