Хан Пијесак: Планинари на мјесту починка око 1.000 војника Шумадијске дивизије Другог позива

05.09.2024. 12:06
1
ИЗВОР: katera.news

Поводом 110 година од ослобађања Хан Пијеска у Првом свјетском рату, ПД Јавор - Сунчана планина, ПЕД Височник и ТО Хан Пијесак, организују манифестацију „Путевима Шумадијске дивизије Другог позива - Вран камен 2024“.

У суботу, 14. септембра у 9.00 часова планиран је полазак на Вран камен, мјесто гдје леже посмртни остаци око 1000 српских војника који су погинули 1914. године током битке на Дрини.

У јесен 1914. године, у околини Хан Пијеска, на Јавор планини, водиле су се жестоке борбе између ослободилачке српске војскеСрпски војници Шумадијске дивизије Другог позива стигли су овдје током битке на Дрини. Савезници, посебно Русија, тражили су да Србија продужи офанзиву и спријечи Аустријанце да дио трупа пребаце на руски фронт.

Претпоставља се да на Вран камену почива око хиљаду војника, махом из Крагујевца, јер су они чинили 11. пук који је држао овај положај.

Гробље је деценијама било заборављено, зарасло у непрегледне шуме јавора, а поново га је „открила“ група патриота из Хан Пијеска, која га већ петнаестак година одржава.

Мисија планинарских друштава из Хан Пијеска је да ово свето мјесто отргне од заборава, организовањем планинарске манифестације кроз коју ће велики број људи сазнати да ово мјесто постоји.

Слика

 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Анонимно 05.09.2024. 19:04
    Канцеларија за сарадњу са Србима у региону и дијаспори, при Министарству спољних послова Србије, упорно игнорише ову манифестацију. На конкурсу за доделу средстава из буџета републике Србије, за пројекте који јачају везе Срба са матицом, додијеле средства за финансирање разних глупости, фитнес фестивале и слично, а за ову манифестацију никад. Велика срамота!!!
Повезане вијести
Народ огуглао на пљачку Народ огуглао на пљачку
Мајдов суспендован на пет мјесеци јер се прекрстио Мајдов суспендован на пет мјесеци јер се прекрстио
Дан српског јединства, слободе и националне заставе Дан српског јединства, слободе и националне заставе
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    10h 59m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 41m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 9m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 30m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 39m
    0