Хаос на Јахорини: Бетонира се 20 хектара земљишта

10.07.2024. 14:52
12
ИЗВОР: rtvbn.com

Против Регулационог плана који обухвата 15 хектара на Јахорини, на подручју викенд насеља и платоа Шатор, власници приватних објаката на Јахорини и љубитељи ове планине боре се већ годину дана...Иако оправдано страхују да ће доћи до неконтролисане урбанизације и уништавања природе, СНСД-ова општинска власт најављује да ће план бити усвојен и тврде да је све у складу са законом.

Јахорина је постала мета инвеститора који не виде никакву другу вриједност осим профита.... Поручили су на протесту мјештани и љубитељи ове планине, годину дана од почетка њихове борбе против Регулационог плана који обухвата 15 хектара на Јахорини.

Апел је на протесту послао и Желимир Обућина који живи на Јахорини.

- Јахоринци и сви који волите Јахорину. Сви знате да је посљедњи тренутак. Ионако је уништена, дајмо мало да јој помогнемо да се избори и да савлада и ову невољу. Ово је дошао крај, нећемо имати ни гостију, ни снијега, ни траве, ни скијања, само бетон. Посљедњи је тренутак! - нагласио је Обућина.

На три јавне расправе у посљедњих годину дана, упозоравали су да ће, уколико се овај Регулациони план усвоји, природа на Јахорини бити додатно уништена непотребним вишеспратним зградама, куће мјештана и викендице бити заграђене и одсјечене од прилаза и да ће се проблеми у снадбијеавању водом и струјом повећати, јер су постојеће мреже прављене за некадашњу изграђеност. Уз овај план, који обухвата 15 хектара, на усвајање у Скупштини општине Трново, чека и други, који обухвата још пет хектара на Јахорини.

- Да ли треба да кажемо да 20 хеката бетона на олимпијској планини може да буде добро за ту планину - пита представница неформалне групе грађана Јахорине Јасмина Матић.

Ни десетине примједби мјештана на јавним расправама, ни неодобравање електродистрибуције, водопривреде и Олимпијског центра, нису поколебале општинске власти и носиоца израде плана "Институт Унис", да наставе са радом на спорном регулационом плану. Чак је и првобитни савјет плана који је именовала Скупштина општине био против, али је изненада разрјешен дужности и именован нови, који је дао позитивно мишљење...

- И вјеројатно сад кад смо добили сагласност овога плана, значи за спровођење овога горе плана. Од људи, значи струке, њих петеро, који су везани за ово, мислим да су велике шансе да ће тај бити план усвојен, али у складу са законом и са законским прописима. У случају ако буде случајно некаква неправилност зна се како се то рјешава - каже начелник Трнова, СНСД-ов Драгомир Гаговић.

А мјештани и љубитељи Јахорине одговарају да ће се неправилности, којих је како већ годину дана упозоравају, у овом хаотичном плану и превише, рјешавати на Уставном суду Републике Српске, уколико план буде усвојен на некој од идућих сједница Скупштине општине, како то и најављује начелник Трнова.

Коментари 12
  • Generic placeholder image
    Licemjerje 20.08.2024. 09:22
    Obućine su prodale svoju đedovinu, šta su mislili da će neko dati milione da bi ovce napasao na toj zemlji. Sada su oni jedni od investitora na Jahorini, odnosno oni koji je betoniraju. Ne može i jare i pare.
  • Generic placeholder image
    istina 13.08.2024. 13:58
    Jahorinu ne moze niko unistiti!Aj kolika je Jahorina planina ni siv je soko preletjeti ne moze,niti ovi bez duse sto kopaju i ruse!? za Vlatka Slokara prenosim pozdrav od Nikole Lugonje.
  • Generic placeholder image
    Жика 20.07.2024. 13:41
    Ради се гасовод Пале-Јахорина .Гас је еколошко гориво неће бити загађења и дима.
  • Generic placeholder image
    istina 15.07.2024. 14:20
    Jahorinom kruze licni interesi,ko lisica oko kokosinjca! A da ima tockove,odavno bi promjenila lokaciju!?
  • Generic placeholder image
    Vlatko Slokar 12.07.2024. 02:45
    Nemam rijeci, naslućivao sam haos i on se dogodio. Pitanje je samo kolike dimenzije će mu biti. Nema vise iskonskih Jahorinaca, mog tate Dolfija Slokara, Nikole Obucina, generala Mihajla Apostolskog.

    Jahorinu nema ko da brani!
  • Generic placeholder image
    Vojin 11.07.2024. 19:00
    Pravi razlog što Pale više nemaju ispravnu vodu, a nakon ovoga je više nikad imati ni neće. Ako, paljani ništa bolje nisu ni zaslužili.
  • Generic placeholder image
    Analitiko.rs 11.07.2024. 14:56
    https://xoyondo.com/ap/n3cgs64aaa8apuf

    Nova anketa o tome ko zaslužuje glas građana Pala?
  • Generic placeholder image
    Hari 11.07.2024. 12:10
    Komentar "Kasno" pogodak pravo u metu, i na mjestu. Likovi, gazde vikendica, kuća, motela, vila sad se sjetili da protestuju. Ne brinu se oni za Jahorinu i uništavanje prirode i ekocida, već za svoje vlastite džepove, izgubiće goste i namah manje love. Kada su oni krčili, kopali i zidali svoje objekte, tada nije bio problem što se narušava prirodni ambijent na planini. A kako su gradili, i kako su pare zaradili smi Bog zna.
  • Generic placeholder image
    Kasno 11.07.2024. 06:52
    E, pa Obućine drage, Matići i ostali. Trebali ste se buniti ranije. Nemate na Jahorinu pravo samo vi. Kada ste vi izgradili, vi zabranili dalju gradnju. Neće moći. Trebali ste ranije zabranjivati, prije nego ste vi gradili.
  • Generic placeholder image
    Богољуб 10.07.2024. 23:35
    Оно говно Љевнајића је требало давно протјерати са јахорина уништио је све што се уништити могло на Јахорина.Али има Бога свака сезона им пропада и снијега све мање има ,а што се лично мене тиче никада га не било јер обични народ Пала нема никакве користи од Јахорина.
  • Generic placeholder image
    Nikola 10.07.2024. 17:55
    Ko ce da se buni Dusan Gazivoda prodao paljanski sds Dejanu Kojicu za 50.000km
  • Generic placeholder image
    Jahorinac 10.07.2024. 17:52
    Planina je odavno unistena… Nema namam spasa dok nam propali srbijanski db kadar vedri i oblaci planinom.. Korupcija je jasna ali nema vise ko da se buni
Повезане вијести
Бањалучанки неопходан новац за лијечење, у функцији хуманитарни број 1413 Бањалучанки неопходан новац за лијечење, у функцији хуманитарни број 1413
Протест радника Дома здравља Братунац у знак подршке претученој докторици Протест радника Дома здравља Братунац у знак подршке претученој докторици
Славија против Рудара и традиције Славија против Рудара и традиције
Најчитаније
  • Опоравилиште Касиндо као центар друштвених дешавања
    18h 42m
    0
  • Погача са шпинатом и сиром
    18h 44m
    0
  • Најава искључења струје у Источној Илиџи
    14h 56m
    0
  • Лажна "Тему" апликација краде податке о картицама
    17h 47m
    0
  • Потврђена оптужница против Паљанина због насиља у породици
    17h 41m
    0