Хаос на Јахорини: Бетонира се 20 хектара земљишта

10.07.2024. 14:52
10
ИЗВОР: rtvbn.com

Против Регулационог плана који обухвата 15 хектара на Јахорини, на подручју викенд насеља и платоа Шатор, власници приватних објаката на Јахорини и љубитељи ове планине боре се већ годину дана...Иако оправдано страхују да ће доћи до неконтролисане урбанизације и уништавања природе, СНСД-ова општинска власт најављује да ће план бити усвојен и тврде да је све у складу са законом.

Јахорина је постала мета инвеститора који не виде никакву другу вриједност осим профита.... Поручили су на протесту мјештани и љубитељи ове планине, годину дана од почетка њихове борбе против Регулационог плана који обухвата 15 хектара на Јахорини.

Апел је на протесту послао и Желимир Обућина који живи на Јахорини.

- Јахоринци и сви који волите Јахорину. Сви знате да је посљедњи тренутак. Ионако је уништена, дајмо мало да јој помогнемо да се избори и да савлада и ову невољу. Ово је дошао крај, нећемо имати ни гостију, ни снијега, ни траве, ни скијања, само бетон. Посљедњи је тренутак! - нагласио је Обућина.

На три јавне расправе у посљедњих годину дана, упозоравали су да ће, уколико се овај Регулациони план усвоји, природа на Јахорини бити додатно уништена непотребним вишеспратним зградама, куће мјештана и викендице бити заграђене и одсјечене од прилаза и да ће се проблеми у снадбијеавању водом и струјом повећати, јер су постојеће мреже прављене за некадашњу изграђеност. Уз овај план, који обухвата 15 хектара, на усвајање у Скупштини општине Трново, чека и други, који обухвата још пет хектара на Јахорини.

- Да ли треба да кажемо да 20 хеката бетона на олимпијској планини може да буде добро за ту планину - пита представница неформалне групе грађана Јахорине Јасмина Матић.

Ни десетине примједби мјештана на јавним расправама, ни неодобравање електродистрибуције, водопривреде и Олимпијског центра, нису поколебале општинске власти и носиоца израде плана "Институт Унис", да наставе са радом на спорном регулационом плану. Чак је и првобитни савјет плана који је именовала Скупштина општине био против, али је изненада разрјешен дужности и именован нови, који је дао позитивно мишљење...

- И вјеројатно сад кад смо добили сагласност овога плана, значи за спровођење овога горе плана. Од људи, значи струке, њих петеро, који су везани за ово, мислим да су велике шансе да ће тај бити план усвојен, али у складу са законом и са законским прописима. У случају ако буде случајно некаква неправилност зна се како се то рјешава - каже начелник Трнова, СНСД-ов Драгомир Гаговић.

А мјештани и љубитељи Јахорине одговарају да ће се неправилности, којих је како већ годину дана упозоравају, у овом хаотичном плану и превише, рјешавати на Уставном суду Републике Српске, уколико план буде усвојен на некој од идућих сједница Скупштине општине, како то и најављује начелник Трнова.

Коментари 10
 • Generic placeholder image
  Жика 20.07.2024. 13:41
  Ради се гасовод Пале-Јахорина .Гас је еколошко гориво неће бити загађења и дима.
 • Generic placeholder image
  istina 15.07.2024. 14:20
  Jahorinom kruze licni interesi,ko lisica oko kokosinjca! A da ima tockove,odavno bi promjenila lokaciju!?
 • Generic placeholder image
  Vlatko Slokar 12.07.2024. 02:45
  Nemam rijeci, naslućivao sam haos i on se dogodio. Pitanje je samo kolike dimenzije će mu biti. Nema vise iskonskih Jahorinaca, mog tate Dolfija Slokara, Nikole Obucina, generala Mihajla Apostolskog.

  Jahorinu nema ko da brani!
 • Generic placeholder image
  Vojin 11.07.2024. 19:00
  Pravi razlog što Pale više nemaju ispravnu vodu, a nakon ovoga je više nikad imati ni neće. Ako, paljani ništa bolje nisu ni zaslužili.
 • Generic placeholder image
  Analitiko.rs 11.07.2024. 14:56
  https://xoyondo.com/ap/n3cgs64aaa8apuf

  Nova anketa o tome ko zaslužuje glas građana Pala?
 • Generic placeholder image
  Hari 11.07.2024. 12:10
  Komentar "Kasno" pogodak pravo u metu, i na mjestu. Likovi, gazde vikendica, kuća, motela, vila sad se sjetili da protestuju. Ne brinu se oni za Jahorinu i uništavanje prirode i ekocida, već za svoje vlastite džepove, izgubiće goste i namah manje love. Kada su oni krčili, kopali i zidali svoje objekte, tada nije bio problem što se narušava prirodni ambijent na planini. A kako su gradili, i kako su pare zaradili smi Bog zna.
 • Generic placeholder image
  Kasno 11.07.2024. 06:52
  E, pa Obućine drage, Matići i ostali. Trebali ste se buniti ranije. Nemate na Jahorinu pravo samo vi. Kada ste vi izgradili, vi zabranili dalju gradnju. Neće moći. Trebali ste ranije zabranjivati, prije nego ste vi gradili.
 • Generic placeholder image
  Богољуб 10.07.2024. 23:35
  Оно говно Љевнајића је требало давно протјерати са јахорина уништио је све што се уништити могло на Јахорина.Али има Бога свака сезона им пропада и снијега све мање има ,а што се лично мене тиче никада га не било јер обични народ Пала нема никакве користи од Јахорина.
 • Generic placeholder image
  Nikola 10.07.2024. 17:55
  Ko ce da se buni Dusan Gazivoda prodao paljanski sds Dejanu Kojicu za 50.000km
 • Generic placeholder image
  Jahorinac 10.07.2024. 17:52
  Planina je odavno unistena… Nema namam spasa dok nam propali srbijanski db kadar vedri i oblaci planinom.. Korupcija je jasna ali nema vise ko da se buni
Повезане вијести
У Српској најмање 6.500 бораца има посттрауматски стресни поремећај У Српској најмање 6.500 бораца има посттрауматски стресни поремећај
Снажно невријеме погодило Билећу Снажно невријеме погодило Билећу
У превртању аутомобила у Рогатици повријеђен сувозач У превртању аутомобила у Рогатици повријеђен сувозач
Најчитаније
 • Дјечаку из Источног Сарајева спашена рука брзом реакцијом љекара КЦУС-а
  17h 4m
  11
 • Саслушан свештеник са Пала: Сумња се да је продавао лажне дипломе "по повољној цијени"
  13h 55m
  2
 • Крађа у дрогерији у Источној Илиџи
  23h 10m
  1
 • Идентификована лица која се доводе у везу са наношењем повреда лицу у Источном Новом Сарајеву
  18h 59m
  1
 • У ПУ Источно Сарајево саслушана три лица због продаје и куповине диплома
  17h 46m
  3