Haos na Jahorini: Betonira se 20 hektara zemljišta

10.07.2024. 14:52
12
IZVOR: rtvbn.com

Protiv Regulacionog plana koji obuhvata 15 hektara na Jahorini, na području vikend naselja i platoa Šator, vlasnici privatnih objakata na Jahorini i ljubitelji ove planine bore se već godinu dana...Iako opravdano strahuju da će doći do nekontrolisane urbanizacije i uništavanja prirode, SNSD-ova opštinska vlast najavljuje da će plan biti usvojen i tvrde da je sve u skladu sa zakonom.

Jahorina je postala meta investitora koji ne vide nikakvu drugu vrijednost osim profita.... Poručili su na protestu mještani i ljubitelji ove planine, godinu dana od početka njihove borbe protiv Regulacionog plana koji obuhvata 15 hektara na Jahorini.

Apel je na protestu poslao i Želimir Obućina koji živi na Jahorini.

- Jahorinci i svi koji volite Jahorinu. Svi znate da je posljednji trenutak. Ionako je uništena, dajmo malo da joj pomognemo da se izbori i da savlada i ovu nevolju. Ovo je došao kraj, nećemo imati ni gostiju, ni snijega, ni trave, ni skijanja, samo beton. Posljednji je trenutak! - naglasio je Obućina.

Na tri javne rasprave u posljednjih godinu dana, upozoravali su da će, ukoliko se ovaj Regulacioni plan usvoji, priroda na Jahorini biti dodatno uništena nepotrebnim višespratnim zgradama, kuće mještana i vikendice biti zagrađene i odsječene od prilaza i da će se problemi u snadbijeavanju vodom i strujom povećati, jer su postojeće mreže pravljene za nekadašnju izgrađenost. Uz ovaj plan, koji obuhvata 15 hektara, na usvajanje u Skupštini opštine Trnovo, čeka i drugi, koji obuhvata još pet hektara na Jahorini.

- Da li treba da kažemo da 20 hekata betona na olimpijskoj planini može da bude dobro za tu planinu - pita predstavnica neformalne grupe građana Jahorine Jasmina Matić.

Ni desetine primjedbi mještana na javnim raspravama, ni neodobravanje elektrodistribucije, vodoprivrede i Olimpijskog centra, nisu pokolebale opštinske vlasti i nosioca izrade plana "Institut Unis", da nastave sa radom na spornom regulacionom planu. Čak je i prvobitni savjet plana koji je imenovala Skupština opštine bio protiv, ali je iznenada razrješen dužnosti i imenovan novi, koji je dao pozitivno mišljenje...

- I vjerojatno sad kad smo dobili saglasnost ovoga plana, znači za sprovođenje ovoga gore plana. Od ljudi, znači struke, njih petero, koji su vezani za ovo, mislim da su velike šanse da će taj biti plan usvojen, ali u skladu sa zakonom i sa zakonskim propisima. U slučaju ako bude slučajno nekakva nepravilnost zna se kako se to rješava - kaže načelnik Trnova, SNSD-ov Dragomir Gagović.

A mještani i ljubitelji Jahorine odgovaraju da će se nepravilnosti, kojih je kako već godinu dana upozoravaju, u ovom haotičnom planu i previše, rješavati na Ustavnom sudu Republike Srpske, ukoliko plan bude usvojen na nekoj od idućih sjednica Skupštine opštine, kako to i najavljuje načelnik Trnova.

Komentari 12
  • Generic placeholder image
    Licemjerje 20.08.2024. 09:22
    Obućine su prodale svoju đedovinu, šta su mislili da će neko dati milione da bi ovce napasao na toj zemlji. Sada su oni jedni od investitora na Jahorini, odnosno oni koji je betoniraju. Ne može i jare i pare.
  • Generic placeholder image
    istina 13.08.2024. 13:58
    Jahorinu ne moze niko unistiti!Aj kolika je Jahorina planina ni siv je soko preletjeti ne moze,niti ovi bez duse sto kopaju i ruse!? za Vlatka Slokara prenosim pozdrav od Nikole Lugonje.
  • Generic placeholder image
    Žika 20.07.2024. 13:41
    Radi se gasovod Pale-Jahorina .Gas je ekološko gorivo neće biti zagađenja i dima.
  • Generic placeholder image
    istina 15.07.2024. 14:20
    Jahorinom kruze licni interesi,ko lisica oko kokosinjca! A da ima tockove,odavno bi promjenila lokaciju!?
  • Generic placeholder image
    Vlatko Slokar 12.07.2024. 02:45
    Nemam rijeci, naslućivao sam haos i on se dogodio. Pitanje je samo kolike dimenzije će mu biti. Nema vise iskonskih Jahorinaca, mog tate Dolfija Slokara, Nikole Obucina, generala Mihajla Apostolskog.

    Jahorinu nema ko da brani!
  • Generic placeholder image
    Vojin 11.07.2024. 19:00
    Pravi razlog što Pale više nemaju ispravnu vodu, a nakon ovoga je više nikad imati ni neće. Ako, paljani ništa bolje nisu ni zaslužili.
  • Generic placeholder image
    Analitiko.rs 11.07.2024. 14:56
    https://xoyondo.com/ap/n3cgs64aaa8apuf

    Nova anketa o tome ko zaslužuje glas građana Pala?
  • Generic placeholder image
    Hari 11.07.2024. 12:10
    Komentar "Kasno" pogodak pravo u metu, i na mjestu. Likovi, gazde vikendica, kuća, motela, vila sad se sjetili da protestuju. Ne brinu se oni za Jahorinu i uništavanje prirode i ekocida, već za svoje vlastite džepove, izgubiće goste i namah manje love. Kada su oni krčili, kopali i zidali svoje objekte, tada nije bio problem što se narušava prirodni ambijent na planini. A kako su gradili, i kako su pare zaradili smi Bog zna.
  • Generic placeholder image
    Kasno 11.07.2024. 06:52
    E, pa Obućine drage, Matići i ostali. Trebali ste se buniti ranije. Nemate na Jahorinu pravo samo vi. Kada ste vi izgradili, vi zabranili dalju gradnju. Neće moći. Trebali ste ranije zabranjivati, prije nego ste vi gradili.
  • Generic placeholder image
    Bogoljub 10.07.2024. 23:35
    Ono govno Ljevnajića je trebalo davno protjerati sa jahorina uništio je sve što se uništiti moglo na Jahorina.Ali ima Boga svaka sezona im propada i snijega sve manje ima ,a što se lično mene tiče nikada ga ne bilo jer obični narod Pala nema nikakve koristi od Jahorina.
  • Generic placeholder image
    Nikola 10.07.2024. 17:55
    Ko ce da se buni Dusan Gazivoda prodao paljanski sds Dejanu Kojicu za 50.000km
  • Generic placeholder image
    Jahorinac 10.07.2024. 17:52
    Planina je odavno unistena… Nema namam spasa dok nam propali srbijanski db kadar vedri i oblaci planinom.. Korupcija je jasna ali nema vise ko da se buni
Povezane vijesti
"Ruj" se proslavlja 119 godina "Ruj" se proslavlja 119 godina
Psihijatrije u problemu: Pacijenti ne mogu kući jer ih porodice ne žele! Psihijatrije u problemu: Pacijenti ne mogu kući jer ih porodice ne žele!
Besplatne karte na Jahorini napravile problem roditeljima i profesorima Besplatne karte na Jahorini napravile problem roditeljima i profesorima
Najčitanije
  • Pogledajte maršrutu ulične trke u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
    18h 21m
    0
  • Plan redukcije vode za nedjelju, 8. septembar
    10h 44m
    6
  • Preminuo Slavo Kukić
    15h 17m
    2
  • U Istočnom Novom Sarajevu danas privremena obustava saobraćaja
    18h 14m
    0
  • Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske brigade
    18h 5m
    0