Хелени Брајић награда "Млади србиста" за најбољи литерарни есеј

09.06.2021. 15:41
0
ИЗВОР: СРНА

Декан Филозофског факултета Пале Драга Мастиловић и представници Катедре за србистику уручили су данас плакете добитницима награде "Млади србиста" за ову годину, а прво мјесто освојила је Хелена Брајић из Требиња.

Другу награду добила је Ана Љепојевић, ученик трећег разреда Гимназије из Градишке, а трећу Ђорђе Ковачевић, ученик трећег разреда Средњошколског центра "Василије Острошки" Соколац.

Посебна награда под називом "Оживице српства", за нарочит таленат, ове године припала је Ђорђу Чаркићу, ученику четвртог разреда Средњошколског центра из Источне Илиџе.

Мастиловић је рекао новинарима да ова високообразовна установа већ другу годину додјељује награде "Млади србиста", те да је ове године пристигао велики број радова од младих који су заинтересовани за србистику и србистичке конкурсе.

Он је подсјетио да у оквиру сталне теме "Значај српског језика и књижевности за очување идентитета Републике Српске", овогодишња подтема на коју су ученици имали прилику да пишу била је "У ципелама моје мајке /оца/".

- Ово је један добар пут оживљавања националних дисциплина, посебно када говоримо о младој средњошколској генерацији којој те националне теме, посебно српски језик, историја, књижевност и слично - нису у фокусу. Мислим да је ово начин да их заинтересујемо за теме и науке од националног значаја - истакао је Мастиловић.

Мастиловић је нагласио да ће се Филозофски факултет трудити да и у наредном периоду иде овим путем и да сваке године и на друге начине окупља што више младих око идеје очувања српског језика и књижевности, историје и културе уопште.

Ученик Гимназије "Јован Дучић" из Требиња Хелена Брајић изразила је задовољство и захвалност стручном жирију јер су препознали суштину онога што је писала, те додала да је у свом раду покушала да објасни колико је заједништво битно за опстанак породице и српског народа уопште.

- Писала сам из одговорности према својим родитељима јер не можемо ни замислити са којим изазовима су се они сусретали. Мојим младим колегама и мени у великој мјери помогли су наши ментори, професори, па посебну захвалност дугујем својој професорици Веселинки. Када ми је споменула конкурс, питала сам је како да српски језик уклопим у несрећне ратне околности, а она је одговорила да је српски језик дубоко уткан у наше биће и наш народ, тако да је прошао са нама и лијепе и лоше епохе. Након тога, више се нисам двоумила шта да пишем - истакла је Брајићева.

Брајићева ће уписати Биохемију у Новом Саду.

Професор на Филозофском факултету на Палама и жири катедре за Србистику Саша Кнежевић рекао је да је ово друга година конкурса "Млади србиста" на који је пристигло 30 радова, те да је било тешко одлучити се за прву награду.

- Ми смо чак на крају додијелили једну специјалну награду за један рад који заслужује да буде награђен, а није уклопљен у потпуности у главну тему, а доказ је литерарног талента. Све ове радове ћемо публиковати у еминентним књижевним часописима - истакао је Кнежевић.

Кнежевић је нагласио да велики број пристиглих радова показује одличну координацију професора и ученика, као и то да су професори школа широм Српске врло озбиљно схватили посао и пронашли талентовану дјецу, а потом се укључили у рад са њима.

- Надам се да ћемо овим и сличним акцијама вратити код средњошколаца свијест о томе да на неки начин испољавају ствари о којима не говоре, а које дубоко носе у себи - истакао је Кнежевић.

Он је нагласио да сви морају бити свјесни тога и дати им прилику да то испоље и да са свима подијеле оно што они носе у себи.

На конкурс је пристигло 30 радова из 14 локалних заједница Републике Српске - Прњавора, Вишеграда, Источне Илиџе, Источног Новог Сарајева, Сокоца, Требиња, Пала, Љубиња, Градишке, Зворника, Бијељине, Фоче, Бањалуке и Добоја.

Коментари 0
Повезане вијести
Мурали Миће Лиздека и Мише Рајића ускоро ће красити Пале (ФОТО) Мурали Миће Лиздека и Мише Рајића ускоро ће красити Пале (ФОТО)
Основци из ОШ „Србија“ у Палама организују хуманитарни базар за одлазак на екскурзију Основци из ОШ „Србија“ у Палама организују хуманитарни базар за одлазак на екскурзију
Потврђена оптужница због напада на полицајца у Палама Потврђена оптужница због напада на полицајца у Палама
Најчитаније
  • Петогодишњак се угушио чепом од сока
    20h 6m
    0
  • Упозорење метеоролога за вечерас и сутра
    19h 19m
    0
  • Након свађе суграђанину пуцао у главу
    2h 9m
    0
  • Априлска пензија 30. априла
    21h 27m
    3
  • Никола Голијанин освојио Отворено првенство у тенису
    23h 40m
    1