Херцеговачки сир из мијеха на прелиминарној листи UNESCO-а

12.06.2021. 09:10
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Организација "Slow Food" из Требиња је, заједно са Музејом Херцеговине из овог града, покренула поступак заштите аутохтоног херцеговачког сира из мијеха као дијела културног насљеђа, а све је урађено у оквиру пројекта "Траговима предака - виртуелно путовање".

Божана Ђузеловић, виши кустос етнолог у Музеју Херцеговине, каже да је ова установа дио партнерства у коме, осим "Slow Fooda", учествују Центар средњих школа Требиње, Фото-кино клуб Требиње и пољопривредни кластер "Стара Херцеговина".

-Акценат је био на томе да се што више младих људи упозна са нашом традиционалном исхраном, а у току пројекта смо дошли на идеју да сир из мијеха уврстимо на прелиминарну листу нематеријалног насљеђа БиХ, па смо ми из музеја обрадили све расположиве податке и послали их Центру за нематеријално насљеђе у Бањалуци- каже Ђузеловићева.

Из Бањалуке је по процедури све стигло до комисије UNESCO-а, тако да се сир из мијеха сада налази на прелиминарној листи нематеријалног насљеђа.

У требињском "Slow Foodu", гдје су до сада покретали иницијативе за заштиту многих прехрамбених производа, кажу да су многе врсте хране најприје спасене од одумирања, а онда су и сертификоване као здраве и аутохтоне.

-Ту су грах пољак, кукуруз стоданак, боранија рога, парадајз јабучар, али и сир шкрипавац, као и кајмак и сир из мијеха, који су стари и били помало заборављени херцеговачки производи, али су ипак опстали захваљујући јаким напорима појединаца да очувају њихову производњу- кажу у "Slow Foodu".

Божана Ђузеловић о сиру из мијеха додаје да докази о аутохтоности и старом поријеклу овог производа датирају још из средњег вијека, а што је најзанимљивије, технологија његове производње се није мијењала да данашњих дана.

-Постоје материјални докази да се сир из мијеха помиње још у 14. вијеку, о чему говоре подаци из Дубровачког архива- каже Ђузеловићева, објашњавајући да је процес прављења ове намирнице потекао од сточара који су због потребе чувања сира у љетним мјесецима стављали мале грудвице у козје и овчје мјехове и затим их затварали.

Мијех се прије употребе стављао на дим да се просуши и на тај начин се стерилисао, а онда се у њега стављао сир и све би се добро запечетило да тако одстоји два до три мјесеца, што би представљао добар извор исхране у зимским мјесецима.

Иако ова намирница апсолутно задовољава критеријум аутентичности и континуитета, а на исти начин се производи и данас, што му даје специфичности, Ђузеловићева додаје да је за цјелокупан процес заштите потребан дужи период, јер је тек доспио на прелиминарну листу, а онда БиХ треба да га кандидује на општој листи UNESCO-а.

Ипак, у Требињу су сви убијеђени да ће се то ускоро десити, што би дало велике бенефите и произвођачима и граду Требињу.

Божана Ђузеловић каже да је херцеговачки сир из мијеха, специфичног укуса и мириса, и након вишевјековног периода, права делиција на херцеговачким трпезама, па је веома тражен и у ресторанима и у трговинама.

-Иако је можда најпознатији сир из мијеха са подручја Невесиња, све врсте ове делиције су изузетно квалитетне и врло тражене, па сви они који га производе могу на кућном прагу продати све- каже Ђузеловићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
Варали преко "Инстаграма" о резултатима утакмица, прибавили више од 166.000 КМ Варали преко "Инстаграма" о резултатима утакмица, прибавили више од 166.000 КМ
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    6h 10m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    5h 5m
    2
  • Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
    22h 27m
    27
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    9h 27m
    0
  • Прије 25 година НАТО убио 60 путника „Ниш експреса“
    8h 28m
    1