Херцеговина са бесмртним владиком доживјела Васкрс

09.03.2023. 21:25
0
ИЗВОР: srna.rs

Владика захумско-херцеговачки и приморски Атанасије је био велики човјек који је оставио дубок траг у Херцеговини и код српског народа у најтеже вријеме крајем 20. и почетком 21. вијека, речено је вечерас на отварању изложбе "Архива и библиотека епископа Атанасија Јевтића 1938-2021" у Требињу, чиме је почело тродневно сјећање на владику поводом друге године од његовог упокојења.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је на отварању изложбе да је владика Атанасије свом народу био све - духовни отац, пастир, пријатељ, учитељ, сабрат и неко ко се даноноћно молио за своје Херцеговце, посебно када је било најтеже.

- Владику бесмртног имена смо сви доживљавали као највеће дијете међу дјецом. Херцеговина је са својим владиком живјела и доживјела Васкрс, а народ је имао уз себе баш онаквог човјека каквог је само могао да замисли - рекао је Ћурић и додао да је зато тешко говорити о владики Атанасију, јер шта год да се каже није довољно.

Он је подсјетио да је епископ Атанасије имао такву енергију, вољу, снагу и љубав да је грлио свакога ко му се обрати, па тако и оне које је масовно крштавао почетком деведесетих широм Херцеговине.

- Тиме је поставио темеље бесмртности међу Херцеговцима и свим православним. Чувајући успомену на владику Атанасија чувамо себе и своје биће, исказујући поштовање и вјечну захвалност за све чему нас је учио док је са нама ходио земљом Светог Саве и Светог Василија Острошког - рекао је Ћурић.

Он је додао да је свима била част бити савременик владике Атанасија и живјети у времену у коме је он обављао Божији задатак на земљи, о чему ће писати историја и свједочити покољења.

Ћурић је нагласио да архива и библиотека владике Атанасија обилују изузетном грађом велике вриједности и да је то само дио онога што нам је оставио, те поручио да ће град Требиње помоћи да се сачува све што је он деценијама биљежио, сакупљао и чувао.

- То је важан задатак да би будућа покољења знала ко је овом каменитом подручју утврдио пољуљане темеље, вратио народ цркви и вјери православној и поставио моралне дијагонале за све вијекове вијекова - нагласио је Ћурић.

Директор Архива Српске православне цркве /СПЦ/ Радован Пилиповић рекао је новинарима да та изложба показује писану заоставштину једне велике личности која је била у Херцеговини у најтеже вријеме за српски народ, крајем 20. и почетком 21. вијека.

- Протекли Одбрамбено-отаџбински рат је захтијевао велику друштвену одговорност од СПЦ и хвала Богу да је СПЦ имала таквог архијереја као што је био владика Атанасије - истакао је Пилиповић.

Он је рекао да сви у Херцеговини знају колики је траг овдје оставио владика Атанасије и да су кроз његову архивску грађу и библиотеку настојали да покажу његово интелектуално интересовање за писану ријеч.

Пилиповић је напоменуо да је владика Атанасије био архијереј, богослов и човјек који се бавио теологијом на практичан и академски, али прије свега на пастирски начин, а такође је припадао генерацији српских богослова који су изнијели ренесансу светоотачких предања.

Немања Калезић из Народне библиотеке Србије је навео да од јуна прошле године систематизују велику заоставштину владике Атанасија и припремају ову изложбу, која се састоји од 31 експоната на којима је представљена његова архива и библиотека.

- Библиотека владике Атанасија броји око 17.000 књига, а на око 12.000 књига се види да су интензивно коришћене, по чему се показује његова фантастична ерудија и знање - рекао је Калезић и додао да се у богатом архиву налазе и његове преписке са упокојеним митрополитом црногорско- приморским Амфилохијем, светим оцем Јустином Поповићем, и документација из периода Одбрамбено-отаџбинског рата.

Он је додао да ће бити потребне године да се библиотека и архива владике Атанасија систематизује, да би се приближила народу његова богата заоставштина.

Изложбу је плод заједничког рада Архива СПЦ, Епархије захумско-херцеговачке и приморске и Народне библиотеке Србије.

Изложба је отворена у Културном центру Требиње, након чега ће бити приређен први од три вечерња разговора сјећања на владику Атанасија са насловом "Знак препоречни".

Сјећање на умировљеног владику захумско-херцеговачког и приморског Атансија, поводом друге године од његовог упокојења, обиљежава се до 11. марта у Требињу, богослужбеним, богословским, књижевним и умјетничким садржајима.

Умировљени епископ захумско-херцеговачки и приморски Атанасије упокојио се 4. марта 2021. године у Требињу.

Коментари 0
Повезане вијести
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
Варали преко "Инстаграма" о резултатима утакмица, прибавили више од 166.000 КМ Варали преко "Инстаграма" о резултатима утакмица, прибавили више од 166.000 КМ
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    14h 3m
    5
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    22h 55m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    16h 46m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    11h 38m
    4
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    20h 31m
    0