Херој са Кошара живио као бескућник у шуми (ВИДЕО)

22.11.2021. 21:22
0
ИЗВОР: novosti.rs

Херој са Кошара, Драган Брадић Сергије (54), који је живио више од шест мјесеци у импровизованој земуници у шуми на планини Јавор, избављен је из јаворског потока и склоништа.

Гдје живи овај Јаворац случајно је открио, електричар, Драган Стаменић, који је кресао трасу далековода кроз густу шуму.

Некада храбри ратник са Кошара, човјек за којег наводно у Ивањици нико нема ружну ријеч, смјештај за своје израњавано тијело гелерима пронашао је у импровизованој земуници, гдје му друштво праве мечке, вукови и дивље свиње, а кров направљен од палета са првом кишом прокишњава.

– Осјетио сам мирис дима и кад сам сам кренуо у том правцу, испод једне букове извале угледао сам ватру и земуницу покривену целофаном. Остао сам у шоку када сам угледао Сергија, човјека кога одлично познајем и којег сам често виђао у надници. Нико живи није знао да он нема крова над главом и да спава усред шуме у земуници. Он је то вјероватно крио, а ја га знам као човјека који је свима помагао, куповао је печурке по Јавору имао је много пара. Свима је давао и пропао вјероватно. Знам да је био по ратишту од Босне до Космета, посљедњи пут вратио се са Кошара рањен – прича Стаменић.

Спава на целофану, а јастук му је стари џемпер

Драган је мјесецима спавао у импровизованој земуници, коју је сам направио. Преживљавао је од хране коју нађе у природи, печурака, боровница, дивљих јагода и јабука.

Кажу да ћете му “кућу” пронаћи по диму. Јер једино уз константно упаљену ватру успијева да се иоле загрије. Спава на целофану, а покрива се са само једним танким ћебетом, налик оном војничком. Као јастук служи му стари џемпер.

– Нисам имао куд. Остао сам без куће и земље. А радио сам као црнац, издржавао оца и мајку, а онда ми је све отето, чак сам и у затвору завршио на десет мјесеци, иако нисам био крив. Косио сам ручно по четрдесет ливада. Али остао сам без ичега, било ме је срамота да тражим помоћ од било кога, склонио сам се овдје и мучим своју муку. Али готов сам, осјећам да ми се ближи крај, снијег ме жива затећи неће. Пет дана хљеба нисам видио, вечера су ми двије печене јабуке. Јуче сам ручао један кромпир и то је све. Ложим ватру по сву ноћ да отјерам медвједе и да се мало угријем – испричао је Драган недавно.

Након што је јавност узнемирила вијест о “човјеку из шуме”, реаговала је управа општине Ивањица.

Предсједник општине Момчило Митровић, као и Драганове комшије, сазнали су из медија да Драган спава у планини.

– Исте ноћи смо отишли на Јавор и убиједили га да крене са нама. Смјестио сам га у интернат, позвао љекаре да га прегледају и виде како стоји здраствено. Био је видно исцрпљен, једва се кретао. Све смо предузели да помогнемо и да га збринемо. Много часних људи нам се јавило да помогне и урадићемо све што можемо за овог човјека. Он има велику шансу да почне нови живот, помоћићемо му у томе – рекао је Митровић за ГЗС.

Данас је покренута акција коју подржава и локална власт са циљем да Драган добије кров над главом и нађе свој мир.

Видео: Дневник Западне Србије

Коментари 0
Повезане вијести
Сахрањен полицајац Никола Крсмановић Сахрањен полицајац Никола Крсмановић
Дачић: Убица на полицију испалио укупно девет хитаца након чега је ликвидиран Дачић: Убица на полицију испалио укупно девет хитаца након чега је ликвидиран
У Бијељини ухапшена особа која се доводи у везу са убиством полицајца у Србији У Бијељини ухапшена особа која се доводи у везу са убиством полицајца у Србији
Најчитаније
 • Ударио дјевојку, излетио го из куће па пропао у подрум и погинуо
  7h 55m
  0
 • Традиционална моба косача код Васковића (ВИДЕО)
  10h 32m
  0
 • Маршом одбране на Илињачу почела манифестација „4. август - да се не заборави“ (ФОТО)
  10h 43m
  0
 • Ухапшен помагач терористе Фатона Хајризија
  13h 34m
  0
 • Данас Свети Прокопије
  13h 38m
  0