Херојски чин у Дервенти - Полицајци и ватрогасци спасли живот жени

04.09.2019. 19:49
0
ИЗВОР: Српскаинфо

Прави подвиг направили су рано јутрос ватрогасац из Дервенте Дражен Миоданић и његов суграђанин, полицијски инспектор Дејан Стојановић, када су са колегама од сигурне смрти спасили 52-огодишњу жену З.Т.

Несрећна жена, иначе психијатријски болесник под сталним надзором, искористила је прилику и око 1.25 изашла из породичне куће.

Убрзо је зазвонио дежурни телефон у полицијској станици, а уплашена 15-огодишња кћерка нестале испричала је полицајцима да страхује за судбину своје мајке, јер се ради о психичком болеснику која је у јануару ове године покушала да се убије.

Дојаву о могућој породичној трагедији примио је шеф смјене у Полицијској станици Дервента, инспектор Дејан Стојановић. Слиједећи правила службе, на терен је упућена патрола, односно полицајци Жељко Лазаревић и Александар Ђекић, чији је циљ био пронаћи несталу жену.

Сат времена након пријаве, у бунару поред куће у којој нико није боравио примјећена је нестала З.Т. која је давала знакове живота.

Позив је поново био упућен инспектору Стојановићу, који одмах креће на мјесто проналаска жене и успут, како открива у исповијести за портал Српскаинфо, о детаљима обавјештава дежурне полицајце и Хитну помоћ.

Слика

-Рекли су ми да је жена скочила у бунар дубок пет метара и да је још жива. Одмах сам се упутио тамо и уједно позвао ватрогасце, описао им ситуацију и затражио да понесу нужну опрему за спасавање, а такође сам позвао и хитну помоћ – присјетио се бурне ноћи Стојановић.

Ништа у акцији спасавања која је захтјевала брзину и прецизност није било препуштено случају управо захваљујући инспектору Стојановићу.

У рекордном времену направљен је план извлачења, који ће, како се касније испоставило, бити јако битан, јер је избјегнута трагедија.

– Знали смо о каквом ризику се ради, како по  З.Т. тако и по нас који смо учествовали у спасавању – додао је  Стојановић.

Слика

Док се ватрогасац Миоданић спустио до несрећне жене у бунар, изнад њега је био Стојановић, који је пратио цијели ток спасавања, а код окна бунара били су полицајци Лазаревић и Ђекић и још један ватрогасац, који су обезбјеђивали конопац.

– Све је у почетку извлачења ђеловало нормално, али у тренутку када је ватрогасац остао испод З.Т. дошло је до попуштања конопца, који је био везан за њено тијело. Пад жене у воду спријечио је ватрогасац који је био испод ње – испричао је детаље драматичног спасавања инспектор Стојановић.

Видјевши да је конопац попустио и да ватрогасац свим силама придржава тијело жене, која је иначе крупније грађе, Стојановић се одмах спустио ниже у бунар и за руке ухватио З.Т.

На крају су несрећну жену из уског бунара извукли рукама. Отежавајућа околност приликом спасавања била је и то што је З.Т. у тренуцима извлачења била апсолутно дезорјентисана и није сарађивала са спасиоцима.

Слика

Ватрогасац из Дервенте Драженко Миоданић, који је први пришао унесрећеној жени у бунару и увјерио се да је жива, у исповијести за Српскаинфо открива да се никада у животу није срео са сличном ситуацијом.

– То је био стари и узак бунар. Kада сам се спустио у воду, примјетио сам жену која је плутала на површини. Направили смо акцију спасавања у којој смо користили конопац. Убрзо се у бунар спустио и један полицајац, па смо заједно с људима на површини прво завезали конопац око несрећне жене, а затим је извукли на сигурно, изван бунара – испричао је овај скромни ватрогасац.

Задржана на лијечењу

Након извлачења из бунара З.Т. је предана радницима Хитне помоћи. Право олакшавање за све који су учествовали у спасавању услиједило је након информације да З.Т. нема тежих тјелесних повреда.

– Посебно ми је драго што приликом самог спасавања није наступила ни најмања посљедица како по њу, тако и по нас, који смо у нимало лаким условима успјешно привели крају њено спасавање – закључио је инспектор Стојановић.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Идентификовани жена и дијете пронађени у кориту Миљацке Идентификовани жена и дијете пронађени у кориту Миљацке
Ана Њего: Вођа побуне против лифераната 1917. године Ана Њего: Вођа побуне против лифераната 1917. године
Бањалука: Жена скочила са зграде Бањалука: Жена скочила са зграде
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    18h 26m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    19h 59m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    16h 25m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    18h 38m
    0
  • Партизан мијења име!
    9h 7m
    3