Херојски потез фочанских полицајаца који су спасили суграђанина

18.11.2020. 13:20
0
ИЗВОР: 058.ba

Педесетдеветогодишњи Фочак Д.П., након пет дана потраге, пронађен је и спашен захваљујући риболовцима и фочанској полицији.

Још је енигма шта му се тачно десило, јер се ни он, након пет хладних ноћи под звјезданим небом, исцрпљен и промрзао не сјећа свега.

Његов брат Н.П. је безуспјешно трагао за њим, а петог дана је обавијестио полицију која је добила информацију од риболоваца да на подручју насеља Бастаси једно лице са неприступачног терена на лијевој обали Дрине дозива у помоћ.

Криминалистички инспектори Ђорђе Елек и Немања Тривун, и припадник Жандармерије Ранко Симовић, иначе сви лиценцирани скипери, уз помоћ Немањиног брата Мирослава, који им је уступио гумени чамац и опрему, брзо су дошли до унесрећеног.

- Прешли смо ријеку, дошли до Д.П., који је показивао знакове дехидрације, промрзлине. Тражио је воде, попио је пар гутљаја, фиксирали смо му десну ногу која је била провријеђена у предјелу кољена, ставили га на чамац, превеслали Дрину до друге обале гдје је већ чекала Хитна помоћ коју смо на вријеме позвали - прича Елек.

Немања Тривун додаје да је акција обављена експресно.

- Нас тројица смо припадници МУП-а, а четврти момак који је био са нама је мој брат који је на мој позив успио да нам припреми опрему, тако да нисмо каснили ни једног секунда. Све је то некако било уиграно - рекао је Тривун.

Д.П. се повриједио највјероватније падом низ стрм и неприступачан терен на лијевој обали Дрине.

По несрећи, мобилни телефон га је издао, а повреда је била такве природе да није могао да се креће, па је пет дана и пет ноћи био заробљен са једне стране набујалом Дрином, а са друге стрмим тереном зараслим у шипражје.

Код себе је имао нешто хране, а када су га пронашли доста тога није могао да се сјети.

- Он се није сјећао да је било пет дана, већ је мислио да је два дана боравио на том мјесту. Наводно, да ли се оклизнуо, пао, повриједио ногу, није могао да се помјери, имао је хране, неке чоколадице, али је тражио воду. Видјело се да нема прелома, али је нога била плава, тако да смо разрезали панталоне, утврдили, санирали, док га нисмо превезли на другу страну - рекао је један од спасилаца Ранко Симовић.

Сличну акцију Ђорђе Елек и Немања Тривун имали су и прије двије године када су спасли двојицу дјечака са средњег стуба моста на ријеци Дрини за шта су од београдских “Вечерњих новости” награђени за најплеменитији подвиг године.

Видео снимак акције спашавања припадника Полицијске управе Фоча можете погледати на "фејсбук" страници МУП Републике Српске или кликом на линк овдје

 

Коментари 0
Повезане вијести
Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића
Пријављено да је возач дјетету нудио новац и вожњу Пријављено да је возач дјетету нудио новац и вожњу
Полицајци Суботић и Митровић трче за лијечење суграђанке Полицајци Суботић и Митровић трче за лијечење суграђанке
Најчитаније
  • Вељко Вулетић - Легенда ЕТФ-а Универзитета у Источном Сарајеву
    21h 45m
    6
  • Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
    12h 26m
    0
  • Годишњица страдања Милице Ракић
    21h 45m
    0
  • Дом здравља прелази на трезорско пословање општине Источно Ново Сарајево
    17h 59m
    0
  • Грађани траже помоћ због змија
    8h 38m
    0