Хиљаде дјеце у БиХ без родитеља, а њих више од 30.000 родитељи немају од чега да прехране и обуку

12.12.2023. 21:26
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Хиљаде су дјеце у Босни и Херцеговини без породице. Бољи живот, нека од њих, успију пронаћи у домовима за незбринуту дјецу. Највише их је у СОС Дјечијем селу Сарајево.

Различити су разлози због којих дјеца долазе код нас, насиље је свакако један од њих, ми имамо велики проблем, не само ми у БиХ, него генерално имамо проблем да нам је породица у кризи – рекао је Аднан Акикадић из СОС Дјечијег села Сарајево.

А да је породица у кризи показују и бројке. Скоро 50.000 дјеце у БиХ угрожено је породичном ситуацијом. Између три и четири хиљаде је без родитеља, а њих више од 30.000 родитељи немају од чега да прехране и обуку. Аларманти су то подаци, упозоравају Омбусмени за људска права.

– Треба указати да то нису само дјеца без родитељског старања него да су то често и у већини случајева дјеца која имају родитеље, али због породичних ситуација и због стања у породицама они се смјештају у те установе – каже Јасминка Џумхур, омбудсмен за људска права у БиХ.

А оне се упорно суочавају са неусклађеним системом и у овој области.

– Као први проблем јесте да је неопходно да у Федерацији БиХ да постоји јединствен начин рада свих установа и јавних и приватних, надаље ту је проблем здравствене заштите, посебно када дјеца долазе из различитих кантона, а у РС представља проблем када долазе из Брчко Дистрикта – каже Нивес Јукић, омбудсман за људска права у БиХ.

Иако се њих 14 из Федерације БиХ и само једна у Републици Српскаој труде да задовоље све критерије, родитељску љубав немогуће је замијенити.

– Јер је природни амбијент дјетета као што сви знамо је у породици и породичној заједници – поручује Невенко Врањеш, омбудсман за људска права у БиХ, пише Н1.

А да оформе породичну заједницу и потенцијалних усвојитељи дјеце чекају годинама или не дочекају. У БиХ током 2021. године усвојена су 32 дјетета. И док процедуре трају, многа дјеца из домова након 18. године живота, због непостојања адекватне помоћи надлежних институција, али и законских рјешења, заврше на улици, без могућности запослења и крова над главом и тако поново постају социјални случајеви.

Коментари 0
Повезане вијести
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    15h 24m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    14h 19m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    9h 7m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    10h 13m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    18h 41m
    0