Хиљаде људи тражи малу Данку, први пут активиран амбер алерт у Србији

26.03.2024. 21:33
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Двогодишња Данка Илић нестала је данас у приградском насељу Бањско поље код Бора.

Први пут у Србији покренут је систем ПРОНАЂИ МЕ! На терену је полиција, као и ватрогасци-спасиоци, припадници ГСС и бројни грађани. Очекује се да из Ниша стигну припадници Жандармерије са псима-трагачима. У потрази за дјевојчицом користе се и дронови са термовизијским камерама.

Данка је нестала у 13.45 у насељу Бањско поље,Улица војводе Радомира Путника бр. 19 (град Бор). Смеђе је косе, браон очију, висине је око 85 центиметара, на себи је у тренутку нестанка имала љубичасте панталоне, маслинасто зелену јакну, црне патике и косу везану у реп.

Уколико имају информације, грађани Србије могу да се јаве полицији на број телефона 192.

У потрази учествује око 2.000 људи, преноси РТС.

Дјевојчица је нестала на неприступачном терену, обраслом густом шумом. Током поподнева подигнути су и дронови са термовизијским камерама.

Киша која је падала током дана додатно је отежавала потрагу.

У Србији је први пут покренут систем ПРОНАЂИ МЕ! који је намијењен за хитно обавјештавање јавности у случају нестанка малољетног лица, који ће омогућити брзу дистрибуцију информација свим грађанима преко ентитета надлежних за информисање јавности, када полиција процени да би објављивање ове информације у јавности допринело проналаску детета.

Хитно обавијештавање подразумијева слање поруке о нестанку малољетног лица са свим релевантним информацијама и то прекидом ТВ и радио програма, слањем СМС-а свим грађанима преко њихових мобилних оператора, приказима на екранима на ауто-путу, аеродромима, железничким и аутобуским станицама.

Предсједник Центра за несталу и злостављану дјецу и иницијатор успостављања овог система Игор Јурић позвао је све грађане који имају неку информацију у вези са нестанком дјевојчице Данке Илић у околини Бора да се обрате надлежним органима.

Јурић је за Тањуг рекао да је, када су у питању нестала дјеца, сваки минут је веома важан и да је зато систем "Пронађи ме" веома битан.

"Важно је да људи који су добили поруку, поготово они који су у околини Бора, да се активирају и да све информације поделе са полицијом. Јер је свака информација сада значајна, и може да буде спасоносна. Зато се немојте устручавати, чак и да нисте потпуно сигурни, боље је да то поделите са полицијом", рекао је Јурић.

Према његовим сазнањима, људи на терену активирали су се јако брзо и да је систем ПРОНАЂИ МЕ! покренут онда када су били сигурни да је потребан.

У Србији је систем за хитно обавјештење јавности о несталој дјеци почео да ради 25. октобра.

Коментари 0
Повезане вијести
У подне звоне звона на православним црквама за спасење српске државе и народа У подне звоне звона на православним црквама за спасење српске државе и народа
Родно сензитивни језик и даље није прихваћен међу грађанима Родно сензитивни језик и даље није прихваћен међу грађанима
Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
Најчитаније
 • Жену и дијете напали у Сарајеву због мајице са обиљежјем "Црвене звезде"
  9h 56m
  37
 • Годишњица убиства Зорице Дивчић
  12h 52m
  1
 • "Вукови са Дрине" - најелитнија јединица Војске Републике Српске
  13h 20m
  14
 • Изнуда у Источном Новом Сарајеву, лице оштећено за 350 КМ
  11h 36m
  0
 • Промовисани доктори наука Универзитета у Источном Сарајеву
  6h 28m
  0