Хиљаде људи тражи малу Данку, први пут активиран амбер алерт у Србији

26.03.2024. 21:33
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Двогодишња Данка Илић нестала је данас у приградском насељу Бањско поље код Бора.

Први пут у Србији покренут је систем ПРОНАЂИ МЕ! На терену је полиција, као и ватрогасци-спасиоци, припадници ГСС и бројни грађани. Очекује се да из Ниша стигну припадници Жандармерије са псима-трагачима. У потрази за дјевојчицом користе се и дронови са термовизијским камерама.

Данка је нестала у 13.45 у насељу Бањско поље,Улица војводе Радомира Путника бр. 19 (град Бор). Смеђе је косе, браон очију, висине је око 85 центиметара, на себи је у тренутку нестанка имала љубичасте панталоне, маслинасто зелену јакну, црне патике и косу везану у реп.

Уколико имају информације, грађани Србије могу да се јаве полицији на број телефона 192.

У потрази учествује око 2.000 људи, преноси РТС.

Дјевојчица је нестала на неприступачном терену, обраслом густом шумом. Током поподнева подигнути су и дронови са термовизијским камерама.

Киша која је падала током дана додатно је отежавала потрагу.

У Србији је први пут покренут систем ПРОНАЂИ МЕ! који је намијењен за хитно обавјештавање јавности у случају нестанка малољетног лица, који ће омогућити брзу дистрибуцију информација свим грађанима преко ентитета надлежних за информисање јавности, када полиција процени да би објављивање ове информације у јавности допринело проналаску детета.

Хитно обавијештавање подразумијева слање поруке о нестанку малољетног лица са свим релевантним информацијама и то прекидом ТВ и радио програма, слањем СМС-а свим грађанима преко њихових мобилних оператора, приказима на екранима на ауто-путу, аеродромима, железничким и аутобуским станицама.

Предсједник Центра за несталу и злостављану дјецу и иницијатор успостављања овог система Игор Јурић позвао је све грађане који имају неку информацију у вези са нестанком дјевојчице Данке Илић у околини Бора да се обрате надлежним органима.

Јурић је за Тањуг рекао да је, када су у питању нестала дјеца, сваки минут је веома важан и да је зато систем "Пронађи ме" веома битан.

"Важно је да људи који су добили поруку, поготово они који су у околини Бора, да се активирају и да све информације поделе са полицијом. Јер је свака информација сада значајна, и може да буде спасоносна. Зато се немојте устручавати, чак и да нисте потпуно сигурни, боље је да то поделите са полицијом", рекао је Јурић.

Према његовим сазнањима, људи на терену активирали су се јако брзо и да је систем ПРОНАЂИ МЕ! покренут онда када су били сигурни да је потребан.

У Србији је систем за хитно обавјештење јавности о несталој дјеци почео да ради 25. октобра.

Коментари 0
Повезане вијести
Нема одустајања: Потрага за рударом и даље траје Нема одустајања: Потрага за рударом и даље траје
НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
Утопио се отац деветоро дјеце Утопио се отац деветоро дјеце
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    7h 8m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    9h 54m
    0
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    9h 27m
    1
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    12h 34m
    1
  • Лов газда са Јадрана не престаје
    23h 32m
    1