Хитно ријешити захтјев родитеља да леже с дјецом у болници

12.09.2020. 10:15
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Универзитетски клинички центар Републике Српске затражио је у петак инструкције од Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и Републичког штаба за ванредне ситуације по питању боравка родитеља уз дијете које се лијечи у Клиници за дјечје болести УКЦ РС за вријеме трајања пандемије изазване вирусом корона, потврдили су за "Независне" из УКЦ РС.

Наиме, од појаве пандемије вируса корона родитељима малишана који се лијече у Универзитетском клиничком центру (али не свим категоријама) није било дозвољено да с њима бораве у собама.

Због тога су поједини родитељи негодовали, посебно на друштвеним мрежама, јер су сматрали да морају бити уз своју дјецу у здравственој установи, без обзира колико дана у њој остају и зашто.

-Ове мјере су донесене у циљу спречавања уласка вируса у Клинику за дјечје болести УКЦ РС и очувања здравља дјеце, што је општи интерес који је увијек испред појединачног- истичу из УКЦ РС.

Владимир Мирошљевић, начелник Клинике за дјечје болести УКЦ РС, објаснио је да у овој клиници на одјељењима гдје су смјештени тешки пацијенти с озбиљном клиничком сликом, која захтијева комплексне дијагностичке и терапијске процедуре и дуготрајнију хоспитализацију, заједно с дјецом смјештене су и мајке.

-Ријеч је о сљедећим категоријама: дјеца обољела од хематоонколошких обољења, дијабетеса, дјеца са посебним потребама, мајке дојиље и дјеца до годину дана старости те још неке категорије, нпр. дјеца са страним тијелом у респираторном тракту јер то стање представља акутно стање у педијатрији, гдје љекар процијени да је неопходна пратња мајке- казао је Мирошљевић.

Из УКЦ РС истичу да када је ријеч о краткотрајним хоспитализацијама, тренутна епидемиолошка ситуација и чињеница да је потребно чекати на резултат ПЦР тест родитеља налагали су поступање у интересу свих пацијената у болници, односно хоспитализацију само дјеце.

"Ради се углавном о лијечењу у трајању од један до два дана и та су дјеца брзо отпуштена својој кући прије него што родитељ и добије резултат ПЦР теста. Мјере су уведене искључиво због заштите здравља дјеце која се лијече у Клиници за дјечје болести, јер су одрасли често преносиоци болести и као такви могу врло лако да унесу вирус у Клинику за дјечје болести УКЦ РС", истичу из ове установе.

Додају да здравствени радници Клинике за дјечје болести УКЦ РС лијече дјецу која захтијевају медицински третман, а која су позитивна на нови вирус корона.

-У Републици Српској је до сада било више од 200 дјеце обољеле од ковид-19 инфекције- појаснили су из УКЦ РС.

Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите РС, недавно је рекао да је упознат са проблемом боравка дјеце без родитеља, о чему је разговарао са директором УКЦ-а и колегама из педијатријске струке.

-Разматрали смо опције и ризик. С обзиром на  то да се ради о педијатријској популацији, треба да испоштујемо све протоколе. Тражио сам од УКЦ-а да размотре могућност да мајке дјеце бораве у Клиничком центру и да се обезбиједе адекватни протоколи- рекао је раније Шеранић.

Наташа Станковић из Бањалуке поводом ове ситуације писмено се обратила УКЦ-у и истиче за "Независне" да се на тај корак одлучила јер, како каже, жели дјеловати превентивно, а не да сједи скрштених руку, како њено дијете нити било које друго не би дошло у тако тешку ситуацију да буде у болници без мајке.

-Такво поступање сматрам недопустивим и штетним по здрав психички и физички развој дјетета, те истичем да исто није у складу са Конвенцијом о правима дјетета, која је изнад закона- казала је Станковићева.

Додаје да у свим активностима које се тичу дјеце, а нарочито уколико се ради о хоспитализацији, од примарног значаја су интереси дјетета, те је држава дужна да обезбиједи заштиту и бригу које су неопходне за добробит дјетета, а то засигурно није останак малог дјетета без присуства родитеља у здравственој установи.

Коментари 0
Повезане вијести
Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију
Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године
Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    4h 16m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    3h 0m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    19h 13m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    15h 27m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    20h 19m
    0