Хоће ли Комшић срушити договор Додика, Изетбеговића и Човића

08.08.2019. 07:44
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Хрватски члан Предсједништва БиХ и тренутно предсједавајући Жељко Комшић могао би да поквари договор о формирању власти који су постигли Милорад Додик, Бакир Изетбеговић и Драган Човић, тврде извори Српскаинфо.

Према информацијама Српскаинфо, Комшићу сметају најмање двије тачке у Пинципима за формирање власти на нивоу БиХ. Прво, у том документу децидно није наведено да ће БиХ у НАТО послати први годишњи национални план (АНП), што би био наставак НАТО пута БиХ, а што Комшић ватрено заговара.

Као што је познато, први корак ка формирању Савјета министара БиХ јесте да Предсједништво именује Зорана Тегелтију (СНСД) за предсједавајућег. Уобичајена је пракса да он свој експозе подноси Парламентарној скупштини БиХ, која гласа за састав Савјета министара, али наши извори тврде да није искључено да ће Комшић већ на Предсједништву БиХ тражити од Тегелтије да се обавеже да ће у Брисел да пошаље АНП. У случају да то одбије, постоји могућност да пропадне и Тегелтијино именовање, односно да се отегне у недоглед.

Комшић јуче није био доступан за коментар, али је за Клиx изјавио: „Ако иде годишњи национални програм, иде и мандатар“.

Други проблем за Комшића је то што се у споразуму за формирање власти спомиње легитимно представљање конститутивних народа у БиХ. У преводу, Хрвате би требало да представља Човић, а не Комшић.

– То је провукао ХДЗ БиХ и та формулација директно игрожава Комшићеву кандидатуру за Предсједништво за наредне изборе – тврди за Српскаинфо политичка аналитичарка из Сарајева Ивана Марић.

Истовремено, сматра да Комшић неће правити много проблема због магловитог НАТО пута БиХ, јер је убијеђена да ће новопечени коалициони партнери на нивоу БиХ наћи начин да у Брисел ипак пошаљу АНП.

– Ријеч је о редукованом акционом плану, који ће нас оставити на истом мјесту. Исправно је питање америчке Амбасаде шта договор уствари значи, јер се сви остали праве као да им је јасно и свако то тумачи на свој начин. Такође, питање је да ли ће НАТО бити задовољан тим неким редукованим АНП којим СДА излази у сусрет Додику, а Додик је заузврат изашао у сусрет јер је дозволио да уопште стоји појам НАТО у овом споразуму. Углавном, ништа се неће промијенити, сви ће задовољити своје бираче – сматра Марићева.

Очекује да слање „редукованог“ АНП у НАТО буде урађено готово паралелно с формирањем нове власти на нивоу БиХ, јер „они немају повјерење једни у друге“.

– Када подијеле плијен, функције, након тога више нико ником неће излазити у сусрет, нити ће га слушати. До неког наредног буџета – закључује Марићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву? Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
Финска расписала потјерницу, а осумњичени ухапшен у Сарајеву Финска расписала потјерницу, а осумњичени ухапшен у Сарајеву
Постигнут договор са Бахаром, ево колико је Звезда уштедјела Постигнут договор са Бахаром, ево колико је Звезда уштедјела
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    6h 46m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    5h 41m
    2
  • Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
    23h 3m
    28
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    10h 3m
    0
  • Прије 25 година НАТО убио 60 путника „Ниш експреса“
    9h 4m
    1