Хотел "Рајска долина" издваја пола милиона КМ за столице, вазе и саксије

23.04.2021. 14:29
0
ИЗВОР: capital.ba

Опрема за хотел „Рајска долина“ на Јахорини коју је Угоститељски сервис Владе Републике Српске набавио за 2,6 милиона КМ коштаће грађане Републике Српске додатних пола милиона марака односно 3,1 милион КМ са урачунатим ПДВ-ом.

- На све то постоји основ сумње да је неправилно примијењен закон Закон о јавним набавкама због чега је Транспаренцy Интернатионал у БиХ (TI BiH) поднио захтјев за мониторинг Агенцији за јавне набавке БиХ јер је уговорни орган набавку роба подвео под набавку услуга како би цијену основног уговора умјесто 10% повећао за скоро 20% - саопштили су у TI BiH.

Како су навели, Угоститељски сервис Републике Српске додијелио је без тендера 9. априла ове године добављачу „Dineco d.o.o.“ додатних 435.075 КМ без ПДВ-а за набавку услуге унутрашњег опремања за хотел „Рајску долину“ и то путем преговарачког поступка без објаве обавјештења.

- Као разог за овакав потез наводи се да се ради о новим услугама унутрашњег опремања које представљају понављање сличних услуга повјерених овом добављачу кроз ранији уговор чија је вриједност била 2,2 милиона КМ без ПДВ-а. Ипак тај основни уговор односио се на набавку роба, а не на набавку услуга. Закон предвиђа да се вриједност основног уговора може путем преговарачког поступка повећати до 20% или 30% ако се ради о набавци радова односно услуга, а само 10% ако је у питању набавка роба - појаснили су у TI BiH.

Према њиховим ријечима, како је ова цијена већа за 19,5% од основног уговора а преговарачком поступку наведено да се ради о набавци услуга иако се основни уговор односио се на набавку роба, TI BiH је Агенцији за јавне набавке БиХ упутио захтјев за мониторингом овог поступка јавне набавке.

Да су у питању робе а не услуге јасно је, истичу , из тендерске документације преговарачког поступка гдје се види да се набављају вањске столице, вазе, јелке у саксији, новогодишње лампице, златне кугле и свијећњаци, опрема за теретану, wellnes, играоницу, фризерски салон, ресторан, кафић, рецепцију и слично.

- Важно је напоменути да се за мањи дио роба наводи и услуга монтаже, што опет не може бити оправдање за промјену врсте уговора будући да Закон о јавним набавкама дефинише да набавка робе укључује и уградњу, постављање и/или монтажу.Због тога постоји вјероватноћа да се поступак намјерно декларише супротно суштини предмета набавке и супротно основном уговору како би се цијена умјесто 223.180 КМ повећала на 435.075 КМ - упозорили су у TI BiH.

Додатни проблем је тај што се у тендерској документацији наводе произвођачи опреме и модели предмета који се набављају, што је у супротности са одредбама Закона о јавним набавкама.

Овај хотел који је отворен у изборној кампањи претпрошле локалне изборе ће умјесто најављених 2,4 милиона КМ коштати много више будући да се, по наводима медија трошкови повећавају из године у годину.

Коментари 0
Повезане вијести
Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег
Почињу "Сусрети српских земаља" на Јахорини Почињу "Сусрети српских земаља" на Јахорини
Колико урбанизација Јахорине доприности развоју општине Пале и њеним становницима? (ВИДЕО) Колико урбанизација Јахорине доприности развоју општине Пале и њеним становницима? (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    19h 40m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    8h 53m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    8h 24m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    8h 47m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    23h 44m
    0