Хотели и њихови гости ће убудуће враћати дугове ОЦ "Јахорина"

20.04.2022. 18:58
6
ИЗВОР: capital.ba

Сваки гост на Јахорини би убудуће могао плаћати од шест до 10 КМ дневно да би Олимпијски центар могао вратити кредите које је потрошио на осњеживање планине.

Олимпијски центар "Јахорина" увелико планира да хотелима на планини уведе намет који би се плаћао и до десет марака по кревету, а којим би се враћали милионски кредити за систем вјештачког осњежавања, сазнаје портал Capital.

Они траже да се ова накнада уврсти у Закон о скијалишту, а да би им то као предлагачима било уважено морају да ураде економску и правну анализу оправданости.

Управо су прије неколико дана расписали тендер преко којег траже стручњаке који би им припремили анализу, а за то су спремни да плате 50.000 конвертибилних марака.

Слика

Да се размишља у том правцу, за Capital је потврдио предсједник Надзорног одбора ОЦ "Јахорина", Недељко Елек.

Он каже како је у систем за осњежавање уложено преко 50 милиона КМ, са чиме је сезона скијања са 30 продужена на 150 дана, од чега директну корист имају хотелијери.

Сада је, како сматра он, ред и да Олимпијски центар добије нешто заузврат.

Поручује како се накнада за осњежавање плаћа на скијалиштима у Француској и Швајцарској, и да су се водили по том моделу.

- Систем за осњежавање даје сигурност хотелијерима, а ми никако не можемо да валоризујемо то улагање због чега планирамо да примјењујемо закон какав је у ЕУ. План је да се плаћа између шест и десет марака по кревету у току сезоне, а сав новац би ишао искључиво за враћање кредита, односно новца уложеног у осњежавање - каже Елек.

Он каже како је свјестан да ће овај намет изазвати негодовање код хотелијера, али поручује да Српска не може бесконачно инвестирати, а да од тога нема никакве бенефите.

- Сматрамо да накнада од три или четири евра по кревету није превише. Напомињем да су неки хотели у новогодишњој ноћи собе наплаћивали и по 900 евра - закључује Елек.

Осњежавање по џепу гостију

У Удружењу хотелијера "Јахорина" кажу како им је ово нова и непозната информација, коју први пут чују управо од новинара Capital-а.

- Немамо још ништа званично, али без обзира на то, сувишно је увођење било каквих додатних намета, без обзира да ли ћемо га плаћати ми или гости, не иде нам у прилог - каже Немања Вучетић из овог Удружења.

Власник хотела “Бистрица”, Слободан Ћурчић, такође је први пут чуо за овај план Олимпијског центра.

- Чињеница је да је много новца уложено на планини и да је пуно ствари урађено, то се не може оспорити. Видјећемо на који начин ће они то на крају “разрезати”. По свему судећи, ово ће бити фактурисано госту - сматра он.

Коментари 6
  • Generic placeholder image
    Анонимно 22.04.2022. 14:36
    To je stvarno malo to treba realno da bude dnevno 20km ali da placaju svi sto rentaju i vikendice.
  • Generic placeholder image
    Miroslav 21.04.2022. 12:30
    Ako Olimpijski centar 100 posto garantuje osnijezavanje tokom cijele zimske sezone neka bude 120 dana misljenja sam da svi hotelijera i pr smještaj sa zadovoljstvo ovu ponudu ce prihvatiti.Svjedoci smo da su zadnje 3 zime su sa puno snijega i minusa tako da sistem osnijezavanje i nije radio .Stim u vezi svaki ugostitelj bio presretan kada bi mogao gostu mogao garantovat naravno iz uz dodatnu naknadu od 10 km sa sto posto sigurnosti skijanje 120 dana.
    Sve je ok ali ovdje zovite na misljenjei advokate ,osiguravajuća društva jer pitanje svih pitanja je sta ako Olimpijski centar neispuni svoje obaveze recimo procuri jezero sto se jednom i desilo da li ce nadoknaditi stetu hoteljierima pr smjestaju
  • Generic placeholder image
    Mile 21.04.2022. 10:18
    Mora tako jbg..
    Samo sto Nedeljko mora sebi u Vrhpraci da napravi carstvo od tih para, izmedju ostalog.
  • Generic placeholder image
    neskijaš 21.04.2022. 08:07
    Ko ima za sve što je potrebno za skijanje to mu je zanemariva sitnica.
  • Generic placeholder image
    Brko 21.04.2022. 05:43
    Ima smisla. Niko se nije bunio sto su staze oznjezene i osvijetljene. To je sigurno hotelijerima islo u prilog i imali su koristi od toga. Produzilo je sezonu, privuklo turiste i visestruko diglo cijenu nekretnine. Red je da se preuzme dio tereta. Nije ni korektno da svi gradjani Republike Srpske otplacuju ovaj kredit, a hotelijeri da uzimaju ekstra profit i prave se mutavi. Podrska za ovu inicijativu.
  • Generic placeholder image
    Marko 20.04.2022. 23:31
    Al malo sutra Nedeljko lopove!
Повезане вијести
Grand Off-road Tour 2024 – спој незаборавне авантуре и природних љепота Grand Off-road Tour 2024 – спој незаборавне авантуре и природних љепота
Прекид електричне енергије у Палама Прекид електричне енергије у Палама
Општина Трново: Земља на Јахорини је општинска и нећемо одустати од спровођења регулационог плана у складу са законом Општина Трново: Земља на Јахорини је општинска и нећемо одустати од спровођења регулацио...
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    9h 31m
    3
  • Земљотрес у БиХ
    11h 6m
    0
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    19h 30m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    18h 27m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    13h 10m
    9