Hoteli i njihovi gosti će ubuduće vraćati dugove OC "Jahorina"

20.04.2022. 18:58
6
IZVOR: capital.ba

Svaki gost na Jahorini bi ubuduće mogao plaćati od šest do 10 KM dnevno da bi Olimpijski centar mogao vratiti kredite koje je potrošio na osnježivanje planine.

Olimpijski centar "Jahorina" uveliko planira da hotelima na planini uvede namet koji bi se plaćao i do deset maraka po krevetu, a kojim bi se vraćali milionski krediti za sistem vještačkog osnježavanja, saznaje portal Capital.

Oni traže da se ova naknada uvrsti u Zakon o skijalištu, a da bi im to kao predlagačima bilo uvaženo moraju da urade ekonomsku i pravnu analizu opravdanosti.

Upravo su prije nekoliko dana raspisali tender preko kojeg traže stručnjake koji bi im pripremili analizu, a za to su spremni da plate 50.000 konvertibilnih maraka.

Slika

Da se razmišlja u tom pravcu, za Capital je potvrdio predsjednik Nadzornog odbora OC "Jahorina", Nedeljko Elek.

On kaže kako je u sistem za osnježavanje uloženo preko 50 miliona KM, sa čime je sezona skijanja sa 30 produžena na 150 dana, od čega direktnu korist imaju hotelijeri.

Sada je, kako smatra on, red i da Olimpijski centar dobije nešto zauzvrat.

Poručuje kako se naknada za osnježavanje plaća na skijalištima u Francuskoj i Švajcarskoj, i da su se vodili po tom modelu.

- Sistem za osnježavanje daje sigurnost hotelijerima, a mi nikako ne možemo da valorizujemo to ulaganje zbog čega planiramo da primjenjujemo zakon kakav je u EU. Plan je da se plaća između šest i deset maraka po krevetu u toku sezone, a sav novac bi išao isključivo za vraćanje kredita, odnosno novca uloženog u osnježavanje - kaže Elek.

On kaže kako je svjestan da će ovaj namet izazvati negodovanje kod hotelijera, ali poručuje da Srpska ne može beskonačno investirati, a da od toga nema nikakve benefite.

- Smatramo da naknada od tri ili četiri evra po krevetu nije previše. Napominjem da su neki hoteli u novogodišnjoj noći sobe naplaćivali i po 900 evra - zaključuje Elek.

Osnježavanje po džepu gostiju

U Udruženju hotelijera "Jahorina" kažu kako im je ovo nova i nepoznata informacija, koju prvi put čuju upravo od novinara Capital-a.

- Nemamo još ništa zvanično, ali bez obzira na to, suvišno je uvođenje bilo kakvih dodatnih nameta, bez obzira da li ćemo ga plaćati mi ili gosti, ne ide nam u prilog - kaže Nemanja Vučetić iz ovog Udruženja.

Vlasnik hotela “Bistrica”, Slobodan Ćurčić, takođe je prvi put čuo za ovaj plan Olimpijskog centra.

- Činjenica je da je mnogo novca uloženo na planini i da je puno stvari urađeno, to se ne može osporiti. Vidjećemo na koji način će oni to na kraju “razrezati”. Po svemu sudeći, ovo će biti fakturisano gostu - smatra on.

Komentari 6
  • Generic placeholder image
    Anonimno 22.04.2022. 14:36
    To je stvarno malo to treba realno da bude dnevno 20km ali da placaju svi sto rentaju i vikendice.
  • Generic placeholder image
    Miroslav 21.04.2022. 12:30
    Ako Olimpijski centar 100 posto garantuje osnijezavanje tokom cijele zimske sezone neka bude 120 dana misljenja sam da svi hotelijera i pr smještaj sa zadovoljstvo ovu ponudu ce prihvatiti.Svjedoci smo da su zadnje 3 zime su sa puno snijega i minusa tako da sistem osnijezavanje i nije radio .Stim u vezi svaki ugostitelj bio presretan kada bi mogao gostu mogao garantovat naravno iz uz dodatnu naknadu od 10 km sa sto posto sigurnosti skijanje 120 dana.
    Sve je ok ali ovdje zovite na misljenjei advokate ,osiguravajuća društva jer pitanje svih pitanja je sta ako Olimpijski centar neispuni svoje obaveze recimo procuri jezero sto se jednom i desilo da li ce nadoknaditi stetu hoteljierima pr smjestaju
  • Generic placeholder image
    Mile 21.04.2022. 10:18
    Mora tako jbg..
    Samo sto Nedeljko mora sebi u Vrhpraci da napravi carstvo od tih para, izmedju ostalog.
  • Generic placeholder image
    neskijaš 21.04.2022. 08:07
    Ko ima za sve što je potrebno za skijanje to mu je zanemariva sitnica.
  • Generic placeholder image
    Brko 21.04.2022. 05:43
    Ima smisla. Niko se nije bunio sto su staze oznjezene i osvijetljene. To je sigurno hotelijerima islo u prilog i imali su koristi od toga. Produzilo je sezonu, privuklo turiste i visestruko diglo cijenu nekretnine. Red je da se preuzme dio tereta. Nije ni korektno da svi gradjani Republike Srpske otplacuju ovaj kredit, a hotelijeri da uzimaju ekstra profit i prave se mutavi. Podrska za ovu inicijativu.
  • Generic placeholder image
    Marko 20.04.2022. 23:31
    Al malo sutra Nedeljko lopove!
Povezane vijesti
Proljećno zelenilo na Jahorini prekrio aprilski snijeg Proljećno zelenilo na Jahorini prekrio aprilski snijeg
OC „Jahorina“ blokiran, Vlada Srpske vraća njihove dugove OC „Jahorina“ blokiran, Vlada Srpske vraća njihove dugove
Počinju "Susreti srpskih zemalja" na Jahorini Počinju "Susreti srpskih zemalja" na Jahorini
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    20h 22m
    5
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    17h 57m
    7
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    23h 5m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    3h 56m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    2h 23m
    0