Хотели у Српској пред гашењем због дупло скупље струје

25.12.2021. 19:48
4
ИЗВОР: capital.ba

Велики хотели у Репубици Српској би од наредне године требали плаћати дупло скупљу струју уколико Електропривреда Републике Српске (ЕРС) не одустане од приједлога нових уговора који су ових дана достављени хотелијерима.

Хотелијери поручују како ће бити огроман удар на њихово пословање које је ионако угрожено због пандемије.

Они, као и трговци о којима смо писали јуче, захтијевају цијену коју ће плаћати и већина предузећа у Српској, односно 53 евра по мегават часу.

У супротном, поручују не преостаје им ништа друго него да ставе кључ у браву.

Сматрају како би Унија удружења послодаваца као страна у преговорима требала на томе да инсистира. Из Уније поручују како управо на томе и раде.

У бањалучком хотелу "Courtyard by Marriot" су израчунали како је кроз нови уговор струја за њих поскупила 111 одсто.

- Не видим зашто на нас не гледају као на остали дио привреде када плаћамо порезе, раднике и обавезе према њима. Ми нисмо банке нити неке високопрофитне категорије да нам се толика обавезе намеће - каже за Capital власник хотела Мишо Кузмановић.

Он подсјећа како је туризам стратешка грана у привреди Српске, која се на овај начин крши. Напомиње и како је ЕРС раније имао разумијевања и понудио коректне цијене, али и додаје како се овај сектор још није опоравио од пандемије.

Слика


На столу директор хотела “Јелена” Давора Кнебла, такође стоји сличан уговор. У њему је нова цијена по мегавату 87 евра, дупло виша него она која се плаћала раније.

- То је огромна разлика. Наши рачуни ће бити удуплани. Све ће се то довести до поскупљења гдје ћемо одбити добар дио комитената. Доћи ће и до смањења обима пословања, самим тим и обима радника који ће на биро, и гдје ће опет Влада морати да им плаћа накнаде за вријеме незапослености - каже Кнебл.

Каже како је пандемија хотелијере довела до руба егзистенције, и да их је поскупљење дочекало таман када су се почели опорављати.

- Први удар на нас је било поскупљење горива гдје су трговци дигли цијене што се одразило на нас. То смо трпили, али овај ударац који добијамо од стране Електропривреде нећемо моћи издржати - завршио је он.

У хотелу “Босна” који је такође у Бањалуци кажу да ће ново поскупљење за њих бити погубно.

- Цијене на тржишту дивљају, а ми немамо коме продати услугу по значајно скупљој цијени јер послујемо у таквом окружењу. Ово су значајни трошкови за велике хотеле и ми уопште немамо представу како ћемо опстати - каже за Capital директор хотела Биљана Дакић.

У Унији удружења послодаваца Републике Српске се слажу како ова бранша треба да добије исте цијене као и остатак привреде.

- На недавном састанку смо тражили да сви привредни субјекти буду једна категорија, а не да се сваком засебно обрачунава цијена. Такође, нисмо били ни за идеју да цијене толико расту, али Електропривреда је на томе инсистирала. Ми и даље покушавамо кроз преговоре са Владом да то добијемо - каже предсједник Уније Саша Тривић.

Коментари 4
 • Generic placeholder image
  zox 27.12.2021. 14:22
  Ionako hotele drži mafija,malo koriguju cijenu po gramu robe i nema problema. Svi zadovoljni
 • Generic placeholder image
  Tranzicionista 26.12.2021. 17:06
  "?", naravno, pogodio si u sredinu.
 • Generic placeholder image
  ? 26.12.2021. 15:59
  "Tranzicionista" sigurno govoriš iz sopstvenog iskustva kao privrednika ... Teski neradnik!
 • Generic placeholder image
  Tranzicionista 26.12.2021. 15:02
  Privreda i opet ima najniže cijene električne energije u regionu, ako su nezadovoljni cijenom koju nudi ERS neka pređu na tržišnu kupovinu iste. Ne, privrednici su naučili živjeti na visokoj nozi, radnika tretirati kao roba, a komunalije ako može ikako da i ne plate. Pa da li su normalni? Cijeli svijet trese energetska kriza, tamo nema ni hotela, ni radnika, ... Stisnite se malo sa vlastitim prohtjevima (skupocjeni automobili, kuće i stanovi po RS, Srbiji i negdje na obalama mora), povećajte plate radnicima i naravno platite najjeftiniju struju u regionu. U EU cijene struje skočile do 350%, ipak rade privrednici (ali tamošnji ne pretjeruju u takmičenju ko će biti "kralj u selu"). Tržište diktira cijenu, tako jednostavno. Vašim odnosom prema radniku ste zaslužili još veće povećanje energije.
Повезане вијести
Електропривреда опомену пред искључење наплаћује 6 КМ Електропривреда опомену пред искључење наплаћује 6 КМ
„Електропривреда Републике Српске“ се задужује за још четири милиона КМ „Електропривреда Републике Српске“ се задужује за још четири милиона КМ
У току припрема програма за постављање соларних панела на кровове У току припрема програма за постављање соларних панела на кровове
Најчитаније
 • Запалио се мушкарац, повријеђен и полицајац који је покушао да га заустави
  12h 50m
  0
 • Жепа – болна, незацијељена рана (ВИДЕО)
  11h 9m
  5
 • Пацијент хеликоптером транспортован за Београд
  13h 14m
  0
 • Илија Работа из Пала проглашен за најбољег гуслара Републике Српске
  14h 40m
  0
 • Почело распоређивање специјалаца на Косову и Метохији
  6h 13m
  0