Hoteli u Srpskoj pred gašenjem zbog duplo skuplje struje

25.12.2021. 19:48
4
IZVOR: capital.ba

Veliki hoteli u Repubici Srpskoj bi od naredne godine trebali plaćati duplo skuplju struju ukoliko Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) ne odustane od prijedloga novih ugovora koji su ovih dana dostavljeni hotelijerima.

Hotelijeri poručuju kako će biti ogroman udar na njihovo poslovanje koje je ionako ugroženo zbog pandemije.

Oni, kao i trgovci o kojima smo pisali juče, zahtijevaju cijenu koju će plaćati i većina preduzeća u Srpskoj, odnosno 53 evra po megavat času.

U suprotnom, poručuju ne preostaje im ništa drugo nego da stave ključ u bravu.

Smatraju kako bi Unija udruženja poslodavaca kao strana u pregovorima trebala na tome da insistira. Iz Unije poručuju kako upravo na tome i rade.

U banjalučkom hotelu "Courtyard by Marriot" su izračunali kako je kroz novi ugovor struja za njih poskupila 111 odsto.

- Ne vidim zašto na nas ne gledaju kao na ostali dio privrede kada plaćamo poreze, radnike i obaveze prema njima. Mi nismo banke niti neke visokoprofitne kategorije da nam se tolika obaveze nameće - kaže za Capital vlasnik hotela Mišo Kuzmanović.

On podsjeća kako je turizam strateška grana u privredi Srpske, koja se na ovaj način krši. Napominje i kako je ERS ranije imao razumijevanja i ponudio korektne cijene, ali i dodaje kako se ovaj sektor još nije oporavio od pandemije.

Slika


Na stolu direktor hotela “Jelena” Davora Knebla, takođe stoji sličan ugovor. U njemu je nova cijena po megavatu 87 evra, duplo viša nego ona koja se plaćala ranije.

- To je ogromna razlika. Naši računi će biti uduplani. Sve će se to dovesti do poskupljenja gdje ćemo odbiti dobar dio komitenata. Doći će i do smanjenja obima poslovanja, samim tim i obima radnika koji će na biro, i gdje će opet Vlada morati da im plaća naknade za vrijeme nezaposlenosti - kaže Knebl.

Kaže kako je pandemija hotelijere dovela do ruba egzistencije, i da ih je poskupljenje dočekalo taman kada su se počeli oporavljati.

- Prvi udar na nas je bilo poskupljenje goriva gdje su trgovci digli cijene što se odrazilo na nas. To smo trpili, ali ovaj udarac koji dobijamo od strane Elektroprivrede nećemo moći izdržati - završio je on.

U hotelu “Bosna” koji je takođe u Banjaluci kažu da će novo poskupljenje za njih biti pogubno.

- Cijene na tržištu divljaju, a mi nemamo kome prodati uslugu po značajno skupljoj cijeni jer poslujemo u takvom okruženju. Ovo su značajni troškovi za velike hotele i mi uopšte nemamo predstavu kako ćemo opstati - kaže za Capital direktor hotela Biljana Dakić.

U Uniji udruženja poslodavaca Republike Srpske se slažu kako ova branša treba da dobije iste cijene kao i ostatak privrede.

- Na nedavnom sastanku smo tražili da svi privredni subjekti budu jedna kategorija, a ne da se svakom zasebno obračunava cijena. Takođe, nismo bili ni za ideju da cijene toliko rastu, ali Elektroprivreda je na tome insistirala. Mi i dalje pokušavamo kroz pregovore sa Vladom da to dobijemo - kaže predsjednik Unije Saša Trivić.

Komentari 4
  • Generic placeholder image
    zox 27.12.2021. 14:22
    Ionako hotele drži mafija,malo koriguju cijenu po gramu robe i nema problema. Svi zadovoljni
  • Generic placeholder image
    Tranzicionista 26.12.2021. 17:06
    "?", naravno, pogodio si u sredinu.
  • Generic placeholder image
    ? 26.12.2021. 15:59
    "Tranzicionista" sigurno govoriš iz sopstvenog iskustva kao privrednika ... Teski neradnik!
  • Generic placeholder image
    Tranzicionista 26.12.2021. 15:02
    Privreda i opet ima najniže cijene električne energije u regionu, ako su nezadovoljni cijenom koju nudi ERS neka pređu na tržišnu kupovinu iste. Ne, privrednici su naučili živjeti na visokoj nozi, radnika tretirati kao roba, a komunalije ako može ikako da i ne plate. Pa da li su normalni? Cijeli svijet trese energetska kriza, tamo nema ni hotela, ni radnika, ... Stisnite se malo sa vlastitim prohtjevima (skupocjeni automobili, kuće i stanovi po RS, Srbiji i negdje na obalama mora), povećajte plate radnicima i naravno platite najjeftiniju struju u regionu. U EU cijene struje skočile do 350%, ipak rade privrednici (ali tamošnji ne pretjeruju u takmičenju ko će biti "kralj u selu"). Tržište diktira cijenu, tako jednostavno. Vašim odnosom prema radniku ste zaslužili još veće povećanje energije.
Povezane vijesti
Građani mogu od ERS tražiti nove račune za prošlu godinu Građani mogu od ERS tražiti nove račune za prošlu godinu
Nema poskupljenja struje u Srpskoj Nema poskupljenja struje u Srpskoj
Vladičić pojasnio kome će struja biti skuplja, a kome ne Vladičić pojasnio kome će struja biti skuplja, a kome ne
Najčitanije
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    10h 46m
    0
  • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
    14h 10m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    9h 39m
    0
  • Maturanti Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“ posjetili Prebilovce (FOTO)
    12h 31m
    0
  • Povelja opštine Istočna Ilidža Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža“
    6h 8m
    0