Храм Светог Саве је срце Фоче које куца Христовом љубављу

26.11.2023. 09:49
0
ИЗВОР: radiofoca.com

Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је синоћ да је Храм Светог Саве срце Фоче које куца Христовом љубављу и да је овај град љечилиште и тијела и душе.

Патријарха Порфирија је у Храму Светога Саве дочекао Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом са више архијереја, свештенством, монаштвом и вјерним народом, а потом је служена доксологија.

Слика

Фото: radiofoca.com

Његова светост је истакао да је Фоча изградњом овог храма повратила своју душу и продисала пуним плућима, наводећи да је било које српско православно мјесто без храма у свом срцу као човјек без душе.

Он је подсјетио да је Фоча град на двије ријеке, које као у пјесми једна другој додају љепоту, али је, како је истакао, још љепша ријека народа која се вечерас слила у овај храм.

Патријарх сматра и да није случајно да је баш у центру града саграђен овај величанствени храм и подсјетио на стихове пјесме "хоћемо ли чоче, чоче, градит цркву насред Фоче".

Слика

Фото: radiofoca.com

Према његовим ријечима, Фоча је са Богословским и Медицинским факултетом, Средњом богословском школом и Универзитетском болницом љечилиште и тијела и душе.

Српски патријарх је позвао вјерика да се држе Јеванђеља у чијем је средишту љубав према Богу и ближњем.

Митрополит Хризостом захвалио је патријарху што је у Фочи и подсјетио да је градњу Светосавског храма покренуо блаженопочивши митрполит Николај.

Он је истакао значај који су градњи дали некадашњи функционер Војислав Максимовић и ректор Бориша Старовић, као и велики допринос некадашњег начелника Здравка Крсмановића.

Слика

Фото: radiofoca.com

Доксологији је синоћ присуствовао велики број вјерника из ове и сусједних општина који су стигли да приме благослов од свог патријарха.

Темељи највећег православног храма у БиХ, чија површина надмашује 1.500 метара квадратних, освештани су на Покров Пресвете Богородице 2006. године.

Храм Светог Саве покривен је 2012, да би богослужења почела 2013. године. Иконостас је постављен 2019, а претходне године поплочан је плато.

Чином великог освештања, радови у Светосавском храму се не завршавају. Остаје да се уради још један велики посао - осликавање сводова храма фрескама.

 

Аутор: Игор Јанковић

Коментари 0
Повезане вијести
Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот
Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек
Патријарх Порфирије: Чувајмо и живимо предање Христово Патријарх Порфирије: Чувајмо и живимо предање Христово
Најчитаније
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    15h 0m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    23h 26m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    21h 41m
    12
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    2h 4m
    1
  • Дјевојчица пала са 13. спрата и преживјела
    13h 48m
    0