Hram Svetog Save je srce Foče koje kuca Hristovom ljubavlju

26.11.2023. 09:49
0
IZVOR: radiofoca.com

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je sinoć da je Hram Svetog Save srce Foče koje kuca Hristovom ljubavlju i da je ovaj grad lječilište i tijela i duše.

Patrijarha Porfirija je u Hramu Svetoga Save dočekao Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom sa više arhijereja, sveštenstvom, monaštvom i vjernim narodom, a potom je služena doksologija.

Slika

Foto: radiofoca.com

Njegova svetost je istakao da je Foča izgradnjom ovog hrama povratila svoju dušu i prodisala punim plućima, navodeći da je bilo koje srpsko pravoslavno mjesto bez hrama u svom srcu kao čovjek bez duše.

On je podsjetio da je Foča grad na dvije rijeke, koje kao u pjesmi jedna drugoj dodaju ljepotu, ali je, kako je istakao, još ljepša rijeka naroda koja se večeras slila u ovaj hram.

Patrijarh smatra i da nije slučajno da je baš u centru grada sagrađen ovaj veličanstveni hram i podsjetio na stihove pjesme "hoćemo li čoče, čoče, gradit crkvu nasred Foče".

Slika

Foto: radiofoca.com

Prema njegovim riječima, Foča je sa Bogoslovskim i Medicinskim fakultetom, Srednjom bogoslovskom školom i Univerzitetskom bolnicom lječilište i tijela i duše.

Srpski patrijarh je pozvao vjerika da se drže Jevanđelja u čijem je središtu ljubav prema Bogu i bližnjem.

Mitropolit Hrizostom zahvalio je patrijarhu što je u Foči i podsjetio da je gradnju Svetosavskog hrama pokrenuo blaženopočivši mitrpolit Nikolaj.

On je istakao značaj koji su gradnji dali nekadašnji funkcioner Vojislav Maksimović i rektor Boriša Starović, kao i veliki doprinos nekadašnjeg načelnika Zdravka Krsmanovića.

Slika

Foto: radiofoca.com

Doksologiji je sinoć prisustvovao veliki broj vjernika iz ove i susjednih opština koji su stigli da prime blagoslov od svog patrijarha.

Temelji najvećeg pravoslavnog hrama u BiH, čija površina nadmašuje 1.500 metara kvadratnih, osveštani su na Pokrov Presvete Bogorodice 2006. godine.

Hram Svetog Save pokriven je 2012, da bi bogosluženja počela 2013. godine. Ikonostas je postavljen 2019, a prethodne godine popločan je plato.

Činom velikog osveštanja, radovi u Svetosavskom hramu se ne završavaju. Ostaje da se uradi još jedan veliki posao - oslikavanje svodova hrama freskama.

 

Autor: Igor Janković

Komentari 0
Povezane vijesti
Porfirije: Srpski narod svoje rane nosi dostojanstveno Porfirije: Srpski narod svoje rane nosi dostojanstveno
Patrijarh Porfirije: Ne daju mi da uđem u moj dom Patrijarh Porfirije: Ne daju mi da uđem u moj dom
Patrijarhu Porfiriju zabranjen ulazak na Kosovo Patrijarhu Porfiriju zabranjen ulazak na Kosovo
Najčitanije
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    22h 16m
    1
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    3h 44m
    5
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    16h 54m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    17h 26m
    0
  • Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
    22h 59m
    0