Хрватска ће суфинансирати брзе антигенске тестове за туристе

11.04.2021. 09:48
0
ИЗВОР: Тanjug

Хрватска од средине априла креће у велику акцију спасавања туристичке сезоне, јер ће тада почети с вакцинацијом туристичких радника, а држава ће свим туристима суфинансирати и брзе антигенске тестове, пише "Јутарњи лист".

Хрватски завод за јавно здравство (ХЗЈЗ) почетком идуће седмице добиће списак особа из туристичког сектора који желе да се вакцинишу, а ријеч је о око 70.000 не само стално запослених, него и сезонаца који су у директном контакту с туристима, попут рецепционера у хотелима, маринама и камповима, куварима и конобарима, радницима у туристичким агенцијама...

Вакцинација би требало да почне у четвртак, масовни пунктови у већим градовима биће организовани у спортским дворанама, а могуће је и вакцинисање у великим хотелима.

Намјера је да се туристички радници, између осталог, вакцинишу и вакцином Џонсон и Џонсон која се даје у једној дози, како би сви били вакцинисани до почетка сезоне.

Након тога, план је да се вакцинише и око 90.000 приватних изнајмљивача, а Хрватска је одлучила и да покрије дио трошкова за антигенско тестирање.

У Загребу је већ спремно 11 приватних клиника и двије јавне установе које ће радити и антигенска и PCR тестирања, зависно од тога шта ће туристима требати, а на Тргу бана Јелачића постојаће и мобилни пункт за тестирање.

Туристи ће дан прије моћи да се пријаве мејлом за тестирање, а на сајту "Safe stay in Croatia" биће назначене све локације за тестирање у Хрватској.

С потврдом из e-visitora, моћи ће се тестирати брзим антигенским тестом по субвенционисаној цијени, коју ће и више од 50 одсто покрити Министарство туризма.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан почео егзодус Срба из Западне Славоније На данашњи дан почео егзодус Срба из Западне Славоније
Земљотрес у Хрватској: "Добро је задрмало" Земљотрес у Хрватској: "Добро је задрмало"
Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата
Најчитаније
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    18h 59m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    20h 4m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    13h 47m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    14h 53m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    23h 21m
    0