Хрватска је од поноћи увела нове мјере за грађане БиХ

11.07.2020. 09:38
0
ИЗВОР: Srna

За особе које улазе у Хрватску из трећих земаља од данас је обавезан здравствени надзор уз самоизолацију у трајању од 14 дана, која се може скратити на седам дана ако се особа о свом трошку тестира на вирус корона и добије негативан резултат ПЦР теста, саопштено је из Граничне полиције БиХ.

Обавјештење о новим упутствима Гранична полиција БиХ добила је од Министарства унутрашњих послова Хрватске.

Привремена забрана уласка у Хрватску из трећих земаља не односи се на здравствене раднике, здравствене истраживаче и сараднике, стручњаке за бригу о старијима, те особе које захтијевају хитно медицинско лијечење.

Забрана се не односи ни на прекограничне раднике, превознике робе и друго прометно особље у мјери у којој је то потребно, дипломате, полицијске службенике у обављању послова, службе и тимове Цивилне заштите, особље међународних организација и међународно војно особље у обављању функција.

За путнике у транзиту гранична полиција ће, након што им се одобри улазак, провјерити да ли су напустили подручје Хрватске у року од 12 часова.

Наведено правило могуће је примијенити само ако је излазак из Хрватске у сусједну државу, која ће му омогућити улазак.

Особе које иду у Хрватску због туристичких или других пословних разлога или које имају други привредни интерес, те особе које путују ради школовања, могу ући у ту земљу без обавезе самоизолације ако предоче негативан налаз ПЦР претраге бриса носа и ждријела на вирус корона. Тест не смије бити старији од 48 часова.

Особе које улазе у Хрватску без обавезе самоизолације дужне су се у прве двије седмице боравка у Хрватској придржавати одређених мјера.

Изласци из смјештаја ограничавају се само на неопходно - обављање посла ако се ради о пословном разлогу уласка у Хрватску, обављање активности уз континуирано појачано спровођење хигијенских мјера, уз препоруку кориштења маске, одржавања дистанце минимално 1,5 метар, те редовним прањем руку.

Препоручује се избјегавање кориштења јавног превоза, непотребних састанака, а услуге плаћања обављати безготовинским картичним плаћањем или онлајн услугама.

Свако јутро потребно је измјерити тјелесну температуру, у случају појаве симптома акутне респираторне инфекције - кашаљ, грлобоља, повишена тјелесна температура, кратак дах, отежано дисање или губитак чула мириса, потребно је остати код куће/у смјештају и јавити се љекару у туристичкој или ковид-19 амбуланти, односно територијално надлежном епидемиологу.

У случају нагле појаве тешких, по живот угрожавајућих симптома, особа се јавља надлежној хитној медицинској служби на број 194, додаје се у саопштењу.

Од ове одлуке изузети су држављани ЕУ /без обзира на мјесто пребивалишта/, шенгенског простора и држава придружених шенгенском простору, као и чланови њихових породица, те држављани трећих земаља који су особе с дуготрајним боравиштем на основу Директиве Савјета 2003/109/ЕЗ од 25. новембра 2003. о статусу држављана трећих земаља с дуготрајним боравиштем и особама које имају право боравка на основу других директива ЕУ или националног права.

Коментари 0
Повезане вијести
У лигњама пронађено 109 килограма кокаина, одредиште била Хрватска У лигњама пронађено 109 килограма кокаина, одредиште била Хрватска
БиХ увози алкохол са Тајвана и плаћа десетине милиона КМ БиХ увози алкохол са Тајвана и плаћа десетине милиона КМ
Возач из БиХ под дејством кокаина возио без возачке дозволе Возач из БиХ под дејством кокаина возио без возачке дозволе
Најчитаније
 • Слана бајадера
  12h 21m
  0
 • Злочин у Варварину
  11h 56m
  1
 • Учествујте у Катерином ФОТО-КОНКУРСУ и освојите вриједне награде!
  6h 55m
  2
 • Око 15 пацијената обољелих од мултипле склерозе Сарајевско-романијске регије на терапији
  4h 58m
  1
 • Бојан Гуњак и Драгослав Пантић крећу на хуманитарни поход за Магдалену и Хелену
  5h 12m
  0