Хрватска: Одржана комеморација жртвама усташког логора

24.06.2020. 22:18
0
ИЗВОР: СРНА

У Хрватској је данас обиљежен Дан сјећања на Јадовно 1941. године, а комеморација жртвама усташког логора одржана је без масовног окупљања, уз молитву и говоре представника српске и јеврејске заједнице и Савјета за националне мањине.

На комеморацији недалеко од Шаранове јаме, једне од многих јама на Велебиту у којима су кости Срба и Јевреја ликвидираних по расним законима НДХ 1941, уз представнике Српског народног вијећа, Координације јеврејских општина и Савеза антифашистичких бораца и антифашиста, били су и изасланици хрватског предсједника, Сабора и Владе, као и представници амбасада Србије, БиХ и Аустрије, преносе медији.

Учесници су након тога отишли на Паг, гдје је био дио логорског система Госпић-Јадовно-Паг.

Предсједник Савјета за националне мањине Александар Толнауер је комплекс усташких логора Госпић-Велебит-Паг назвао мјестом најокрутнијег масовног злочина и терора, истичући да је он претеча Јасеновца и да му је једина сврха и намјена била геноцид и холокауст за Србе и Јевреје, гдје су страдали и Хрвати, и Бошњаци, и Словенци, сви који су се супротстављали НДХ.

Он је на комеморацији подсјетио да су ти злочини почели да се догађају само 75 дана након успостављања НДХ и то прије почетка организованог отпора окупацији.

Милорад Пуповац из Српског националног вијећа оцијенио је да починиоци који су убијали недужне људе и данас уживају поштовање неких кругова.

- Ти бездушни људи и данас уживају поштовање неких кругова, а њихова знамења и симболи настоје да нормализују, па и легализују, а то је бездушно као што је био бездушан и акт убијања под тим поздравом - рекао је Пуповац не помињући директно поздрав "За дом спремни!".

Пуповац каже да они тиме настоје да отму душе младих људи и у данашњој Хрватској.

Уз хиљаде побијених Срба, Јевреја и других људи неподобних НДХ, Пуповац је поменуо неке од седамдесетак свештеника Српске православне цркве, међу којима једног владику и једног митрополита, четворицу браће вајара Војина Бакића, Александра, Милана, Николу и Слободана.

Он је поменуо и Иву Голдштајна, убијеног дједа данашњег професора историје Иве Голдштајна, који је такође дошао да ода почаст жртвама.

Комплекс концентрационих логора Госпић-Јадовно-Паг, познат и под именом Госпићка група логора, био је први организовани ликвидациони комплекс усташких логора намијењених уништењу Срба и Јевреја у тадашњој НДХ.

У комплексу логора смрти Јадовно, према до сада прикупљеним подацима који нису коначни, на најбруталнији начин убијено је 40.123 људи, углавном Срба.

Коментари 0
Повезане вијести
Комеморација поводом 32 године од убиства породице Зец Комеморација поводом 32 године од убиства породице Зец
"10.000 куна за 100 комада дјеце покопане" "10.000 куна за 100 комада дјеце покопане"
Будисављевићева спасила петоро дјеце из породице Јерини Будисављевићева спасила петоро дјеце из породице Јерини
Најчитаније
  • Петогодишњак се угушио чепом од сока
    20h 15m
    0
  • Упозорење метеоролога за вечерас и сутра
    19h 28m
    0
  • Након свађе суграђанину пуцао у главу
    2h 18m
    0
  • Априлска пензија 30. априла
    21h 36m
    3
  • Никола Голијанин освојио Отворено првенство у тенису
    23h 49m
    1