Хрватска полиција протјерала нигеријске студенте у БиХ као мигранте

03.12.2019. 18:46
0

Хрватска полиција је киднаповала двојицу студената из Нигерије, који су у Пули учествовали на Свјетском међууниверзитетском спортском првенству, спровела их до Велике Кладуше и под пријетњом оружја протјерала у Босну и Хереговину, пише сарајевски Журнал.

Портал тврди да су двојица студената из Нигерије 12. децембра допутовала у Пулу, а након завршетка поменутог такмичења, пет дана касније се су се обрели у Загребу, одакле је требало да лете за Истанбул, па у Лагос.

Али, наводи се, на тај лет они никада нису стигли, јер их је на улици у Загребу зауставила и привела полиција, одвезла у шуму у близини Велике Кладуше и под пријетњом оружја натјерали да пређу на територију БиХ.

Абиа Ухен Александро (18) и његов колега Ебох Кенет Чинеду су из Нигерије допутовали у Хрватску да би на Свјетском међууниверзитетском такмичењу у Пули представљали свој универзитет у стоном тенису. Након такмичења отпутовали у Загреб и смјестили се у хостел, а потом изашли у шетњу, пише Журнал.

– На уласку у трамвај зауставила нас је полиција. Одвезли су нас у полицијску станицу. Покушали смо да им објаснимо ко смо и да су документа у хостелу. Нису обраћали пажњу на оно што говоримо – каже за Журнал Ебох Кенет Чинеду.

Није знао колико је било сати, али, каже, у међувремену је пао мрак.

– Извели су нас из станице и ставили у комби. Одвезли су нас на непознато мјесто. Двојица полицајаца су нам рекли да идемо у БиХ. Ја никад нисам био у БиХ. Дошао сам авионом у Загреб, рекао сам им да не знам БиХ. Рекли су нам – не, ви идете у БиХ. Након неког времена комби је стао и гурнули су нас у жбуње. Одбио сам да идем у шуму, онда ми је полицајац рекао да ће ме упуцати ако се не помакнем – испричао је Ебоха Кенет за Журнал.

Нигеријски студенти су испричали да су били преплашени и да нису знали што да раде. Мигранти које је хрватска полиција заједно с њима натјерала да кроз шуму пређу на териториј БиХ одвели су их у камп у Великој Кладуши.

Из Међууниверзитетског спортског комитета, организатора свјетског првенства у Пули, у разговору за Журнал тврде да су обавјештени о случају.

Представник Комитета Алберто Тангхети је рекао да је било укупно пет учесника из Нигерије, четири студента и професор, као и да су сви имали уредне визе.

Тангети је потврио да су два нигеријска били учесници на пулском тамичењу и да су имали хрватску визу, повратне авионске карте из Загреба за Истанбул и из Истанбула за Лагос.

Испричао је и да их је на такмичењу снимала хрватска телевизија.

Седам дана касније, каже Тангети, примио је позив из кампа да се код њих налазе двојица студената из Нигерије које је хрватска полиција протјерала у БиХ.

– Не разумијем како се то догодило јер је полиција у Пули била обавјештена да су ту – казао је Тангети.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Путин: Мигранти би нас могли спасити
Рајчевић позвао студенте у домовима на максималан опрез
Шкипина: Предузимају се све мјере да вирус корона не уђе у студентски дом
Најчитаније
 • У Источном Сарајеву погоршана епидемиолошка ситуација (ВИДЕО)
  10.07.2020
  1
 • Саопштење Немање Поповића поводом прилога емитованог на ОСМ ТВ
  10.07.2020
  3
 • Тешко повријеђен мотоциклиста у Палама
  10.07.2020
  0
 • Браћа умрла од короне, отац лежи у болници
  11.07.2020
  0
 • Маринко Божовић: Отворено писмо Небојши Шешлији, шефу Kлуба одборника СНСД-а у Скупштини општине Источна Илиџа
  10.07.2020
  0