Хрватска посланица тражи да се уведу санкције Српској

13.08.2021. 09:30
0
ИЗВОР: Агенције

Посланик хрватског Сабора Каролина Видовић Кришто упутила је отворено писмо којим од премијера те државе Андреја Пленковића тражи увођење санкција на производе из Републике Српске и блокирање преговора Србије са ЕУ.

– Чињеница да Република Србија и Република Српска без икаквог срама негирају геноцид у Сребреници нападајући међународног дипломату Валентина Инцка говори о жалосној чињеници да наше источне комшије нису ништа научиле из прошлости – стоји у писму.

Она је писмо упутила поводом Пленковићевог састанка са пензионисаним генералима Хрватске војске, поводом замолнице Тужилаштва БиХ да Хрватска процесуира 14 генерала, учесника акције „Бљесак“. Видовић Кришто је навела да је тај састанак „доказ некомпетентног вођења хрватске владе те неспособности заштите националних интереса, коју би хрватска влада морала осигурати“.

– Захтијев за спровођење истраге против наших војних заповједника везан уз војну акцију Бљесак је апсурдан, али и увредљив. И као апсурдног и увредљивог га треба и третирати. Озбиљност коју Ваша Влада даје том неприхватљивом захтијеву наноси штету Хрватској, јер му даје важност коју не заслужује. Захтјев БиХ тужилаштва заснива се на документацији коју су прикупиле службе Републике Српске. Хрватска држава, поштујући међународно право, мора на адекватан начин одговорити на те оптужбе. Република Српска са својим београдским налогодавцима покушава већ опробаним методама да изједначава жртву и агресора, те да буком и галамом сакрије истину о самој себи – пише независна посланица у хрватском Сабору.

Видовић Кришто позива на увођење санкција Републици Српској „јер кад Сјеверна Кореја или Иран крше прихватљиве норме понашања у међународној заједници, тада им се уводе санкције“, као и на блокирање приступних преговора Србије и ЕУ.

Коментари 0
Повезане вијести
Санкционисано 55 возача због алкохола Санкционисано 55 возача због алкохола
Српска легализује исплату плате у коверти Српска легализује исплату плате у коверти
Ово је списак 47 појединаца и фирми из БиХ на америчкој „црној листи“ Ово је списак 47 појединаца и фирми из БиХ на америчкој „црној листи“
Најчитаније
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    23h 19m
    1
  • Партизан мијења име!
    16h 1m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    20h 34m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    18h 8m
    2
  • Како је страдао митрополит Петар Зимоњић
    23h 53m
    3