Хрватска разматра повећање домаће производње нафте

07.05.2022. 18:59
0
ИЗВОР: biznis.rs

Најављени ембарго Европске уније на увоз руске нафте је у Хрватској обновио захтјев за повећање домаће производње нафте која се црпи са 38 поља и задовољава око 15 одсто годишње прераде у ријечкој рафинерији која је једина у Хрватској.

Годишња производња нафте у Хрватској „није готово ништа у односу на оно што се може“, рекао је академик Мирко Зелић на темељу својих 47 година рада у Ини и Ина Нафтаплину на истраживању и експлоатацији нафте и гаса.

- Из времена док сам био на челу Ина Нафтаплина познато ми је да су у пољима Посавине, Подравине, Мославине, Динарида и Јадрана утврђене количине од 800 до 900 милиона тона еквивалента нафте - навео је Зелић уз чуђење што је, како је рекао, „истраживање угљоводоника смањено, занемарено и запостављено“ што је посебно битно сада због последица напада Русије на Украјину.

У Министарству привреде кажу да са јединим произвођачем нафте у Хрватској – Ином анализирају могућности повећања домаће производње које би „повољно утицало на даље оснажење енергетске независности Хрватске“.

По годишњој публикацији „Енергија у Хрватској“ Енергетског института „Хрвоје Пожар“, домаће резерве нафте и кондензата су око 11 милиона кубних метара, док је годишња производња нафте с домаћих поља око 600.000 тона. 

Коментари 0
Повезане вијести
Земљотрес у Хрватској: "Добро је задрмало" Земљотрес у Хрватској: "Добро је задрмало"
Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата
Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44 Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    23h 2m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    20h 31m
    1
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    14h 45m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    19h 49m
    1
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    10h 57m
    0