Хрватска разматра повећање домаће производње нафте

07.05.2022. 18:59
0
ИЗВОР: biznis.rs

Најављени ембарго Европске уније на увоз руске нафте је у Хрватској обновио захтјев за повећање домаће производње нафте која се црпи са 38 поља и задовољава око 15 одсто годишње прераде у ријечкој рафинерији која је једина у Хрватској.

Годишња производња нафте у Хрватској „није готово ништа у односу на оно што се може“, рекао је академик Мирко Зелић на темељу својих 47 година рада у Ини и Ина Нафтаплину на истраживању и експлоатацији нафте и гаса.

- Из времена док сам био на челу Ина Нафтаплина познато ми је да су у пољима Посавине, Подравине, Мославине, Динарида и Јадрана утврђене количине од 800 до 900 милиона тона еквивалента нафте - навео је Зелић уз чуђење што је, како је рекао, „истраживање угљоводоника смањено, занемарено и запостављено“ што је посебно битно сада због последица напада Русије на Украјину.

У Министарству привреде кажу да са јединим произвођачем нафте у Хрватској – Ином анализирају могућности повећања домаће производње које би „повољно утицало на даље оснажење енергетске независности Хрватске“.

По годишњој публикацији „Енергија у Хрватској“ Енергетског института „Хрвоје Пожар“, домаће резерве нафте и кондензата су око 11 милиона кубних метара, док је годишња производња нафте с домаћих поља око 600.000 тона. 

Коментари 0
Повезане вијести
Домаћи нафташи игноришу пад цијене барела Домаћи нафташи игноришу пад цијене барела
Обиљежена 31 година од почетка хрватске агресије у Броду Обиљежена 31 година од почетка хрватске агресије у Броду
Папрене цијене љетовања у Хрватској Папрене цијене љетовања у Хрватској
Најчитаније
 • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
  50m
  0
 • Писмено се огласили из ЈЗУ „Србија“ о епидемији
  3h 42m
  3
 • Амбасадор САД у БиХ у посјети општини Источна Илиџа
  23h 50m
  0
 • Доситеј - просвјетитељ, писац, педагог, полиглота…
  1h 6m
  0
 • У селу Осјек жена погинула од струјног удара
  4h 44m
  0