Hrvatska razmatra povećanje domaće proizvodnje nafte

07.05.2022. 18:59
0
IZVOR: biznis.rs

Najavljeni embargo Evropske unije na uvoz ruske nafte je u Hrvatskoj obnovio zahtjev za povećanje domaće proizvodnje nafte koja se crpi sa 38 polja i zadovoljava oko 15 odsto godišnje prerade u riječkoj rafineriji koja je jedina u Hrvatskoj.

Godišnja proizvodnja nafte u Hrvatskoj „nije gotovo ništa u odnosu na ono što se može“, rekao je akademik Mirko Zelić na temelju svojih 47 godina rada u Ini i Ina Naftaplinu na istraživanju i eksploataciji nafte i gasa.

- Iz vremena dok sam bio na čelu Ina Naftaplina poznato mi je da su u poljima Posavine, Podravine, Moslavine, Dinarida i Jadrana utvrđene količine od 800 do 900 miliona tona ekvivalenta nafte - naveo je Zelić uz čuđenje što je, kako je rekao, „istraživanje ugljovodonika smanjeno, zanemareno i zapostavljeno“ što je posebno bitno sada zbog posledica napada Rusije na Ukrajinu.

U Ministarstvu privrede kažu da sa jedinim proizvođačem nafte u Hrvatskoj – Inom analiziraju mogućnosti povećanja domaće proizvodnje koje bi „povoljno uticalo na dalje osnaženje energetske nezavisnosti Hrvatske“.

Po godišnjoj publikaciji „Energija u Hrvatskoj“ Energetskog instituta „Hrvoje Požar“, domaće rezerve nafte i kondenzata su oko 11 miliona kubnih metara, dok je godišnja proizvodnja nafte s domaćih polja oko 600.000 tona. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Cijene nafte u padu Cijene nafte u padu
Zemljotres u Hrvatskoj: "Dobro je zadrmalo" Zemljotres u Hrvatskoj: "Dobro je zadrmalo"
Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ osvojio 61, SDP 42 mandata Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ osvojio 61, SDP 42 mandata
Najčitanije
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    2h 47m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    20h 52m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    23h 40m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    17h 1m
    0
  • Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina
    20h 40m
    4