Хрватским пилотима послати позиви за суђење за злочин на Петровачкој цести

21.09.2022. 13:05
0
ИЗВОР: srna.rs

Виши суд у Београду послао је позив за суђење четворици хрватских официра оптужених да су у августу 1995. године ракетирали колону избјеглица на Петровачкој цести, код Босанског Петровца, сазнаје "Политика".

Уз позив за суђење које је заказано за 14. октобар, суд је Владимиру Микцу, Зденку Радуљи, Жељку Јеленићу и Данијелу Боровићу послао и оптужницу коју је због ратног злочина против цивилног становништва подигло српско Тужилаштво за ратне злочине.

Бранилац првоокривљеног Микца по службеној дужности адвокат Александар Оленик рекао је да упркос томе што се почетак суђења очекује за мање од мјесец, Виши суд још није одлучио да ли ће се оптуженима судити у одсуству, како је то предложило тужилаштво.

- Суд још није донео одлуку јер се чекају одговори оптужених по позивима који су им сада први пут упућени. Тек након што суд добије одговоре, биће у могућности да донесе правилну и правичну одлуку. Одговор може бити да позиви нису достављени, да органи Хрватске одбијају да их доставе, па све до уредног уручења позива - рекао је Оленик.

Он је нагласио важност правичности одлуке јер је најважније да суђење буде поштено и додао да је Тужилаштво за ратне злочине погријешило што није ни покушало да позове оптужене да дају изјаве још у истражном поступку.

- На овај начин суд исправља грешку тужилаштва. Конкретно, тужилаштво тражи од суда да дозволи суђење у одсуству уз образложење да оптужени нису доступни нашим органима и да се крију. Међутим, ако некога нисте ни покушали да позовете и ако га нисте обавестили да постоји процес против њега, онда он не може да се крије, нити може бити недоступан, јер не зна да је оптужен - рекао је он.

Оленик је појаснио да је у другим сличним поступцима, тужилаштво за ратне злочине слало позиве преко надлежних органа Хрватске, гдје је одговор био да они не признају одлуке српског правосуђа уз позивање на такозвани Закон о ништавости.

Тужилаштво је свој приједлог да се поступак против окривљених води у одсуству образложило тврдњом да вријеме које је протекло од критичног догађаја даје довољно разлога за сумњу да ће Хрватска или БиХ, која је такође водила процес против окривљених, покренути кривичне поступке против одговорних за страдање цивила 7. и 8. августа 1995. године.

Оптужница против хрватских официра подигнута је послије вишегодишњег преткривичног поступка и истраге која је трајала око годину дана током којих су прикупљени многобројни докази.

У истрази је коришћена документација и информације које је Тужилаштво за ратне злочине прибавило од Међународног кривичног суда за бившу Југославију, материјални докази МУП-а Републике Српске, записници о увиђају, фотодокументација, искази свједока, медицинска и вјештачења војне струке.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Опет одгођено суђење Ганићу за злочине у Добровољачкој Опет одгођено суђење Ганићу за злочине у Добровољачкој
Тужилац: Доказаћемо да су оптужени починили ратни злочин Тужилац: Доказаћемо да су оптужени починили ратни злочин
Наставак суђења за ратни злочин над српским цивилима у Храсници Наставак суђења за ратни злочин над српским цивилима у Храсници
Најчитаније
 • Најугроженијима 200 килограма свињског меса
  11h 3m
  6
 • Театар у сарајевских Срба
  2h 38m
  0
 • Џудо клуб „Романија“ из Пала успјешан у Војковићима
  7h 0m
  0
 • Завршени четврти "Дани Слоге" у Саборној цркви у Сарајеву
  9h 8m
  0
 • Јапански навијачи открили зашто остају чистити стадионе након утакмица
  9h 25m
  0