Хуманитарна организација “Срби за Србе” не посустаје у борби против бијеле куге

29.02.2020. 12:14
0
ИЗВОР: Глас Српске

Основана с циљем да побиједи бијелу кугу на сваком педљу земље гдје живи српски народ, Хуманитарна организација “Срби за Србе” већ 15 година враћа наду у боље сутра вишечланим породицама у којима почесто, осим љубави, слоге и вјере у опстанак, свега другог недостаје.

Идеја је рођена 2005. године на интернет форуму у Београду, када је обезбијеђена помоћ за двије породице. За 15 година постојања ова организација окупила је армију хуманитараца и разгранала се у Републици Српској, Србији, Црној Гори, Аустрији, Њемачкој, Швајцарској, Норвешкој, Шведској, Канади и САД.

Секретар Хуманитарне организације “Срби за Србе” у Српској Саша Вигњевић истиче да је првобитна идеја била да помогну породицама са петоро и више дјеце, те да су критеријуме спуштали с обзиром на то да бијела куга из године у годину узима данак и да је оних којима помоћ треба све више.

- Помажемо породицама са четворо и више дјеце, а често прискочимо у помоћ и самохраним родитељима који имају болесно дијете или које је задесила нека велика несрећа. Помоћ шаљемо породицама на цијелом Балкану - испричао је Вигњевић за “Глас Српске”.

Додаје да су посебно осјетљиви на породице у српским повратничким општинама у Западној Крајини и на Косову и Метохији, гдје је опстанак српског народа угрожен и безбједносно и економски. Вигњевић каже да, осим породица, помажу и цијеле заједнице на Космету, гдје су у сарадњи са Хуманитарном организацијом “Мајка девет Југовића” за јавне кухиње обезбиједили фарме крава, коза и перади, а за дјецу у Сребреници купили су аутобус како би имала обезбијеђен превоз када путују на спортска такмичења и наступе фолклора. 

По правилу, не донирају новац јер, наглашава Вигњевић, новац се потроши, а квалитетна помоћ изостане.

- Основна идеја је да породицама буде пружено средство за рад како би могле да напредују и живе. Почели смо људима да градимо и преуређујемо куће, купујемо тракторе, подижемо пластенике и оснивамо фарме - казао је Вигњевић и додао да је осмијех дјеце којој помогну највећа награда за хуманост.

Додаје и то да свакога од њих посебне емоције преплаве када кроче у срце Србије, на Космет.

- Помоћ породицама на Космету траје 365 дана у години. Упркос недаћама и страхотама са којима се суочавају, живот на Космету буја. Претходне двије године у Епархији рашко-призренској више од 100 породица има четворо и више дјеце, једина је регија са позитивним природним прираштајем - рекао је Вигњевић и нагласио да су те породице за примјер свима нама који, ако ништа друго, бар живимо у миру.

Ова хуманитарна породица у Српској броји око 150 активних волонтера у 25 локалних заједница, а само лани донације су стигле из око 50 земаља широм свијета, док се број донатора током године креће између 30.000 и 40.000. Вигњевић каже да је српском народу у генима записано да помаже и саосјећа са другима.

- Није тешко мотивисати наш народ, који је милостив и доброту је до сада потврдио небројено пута. Има увијек оних “невјерних Тома” који свему нађу ману, али су такви, на срећу, у мањини - објаснио је Вигњевић нагласивши да охрабрује то што породице којима помогну касније и саме желе помоћи.

Иако су у фокусу дјеловања племенитих људи српске породице, помоћ нису ускратили ни другима, без обзира на вјеру и нацију.

- Нажалост, превелики је број захтјева да бисмо успјели помоћи и све српске породице које нам се обрате. Имали смо у бази око 700 породица којима је помоћ потребна, 250 смо помогли. Иако су у нашем фокусу српске породице, не окрећемо леђа ни осталима. Помогли смо једну породицу на Космету у којој је мајка Албанка - навео је Вигњевић.

Он је нагласио да је поносан на то што су активни чланови ове велике хуманитарне организације и бројни Хрвати и муслимани.

- Убједљиво највише донација долази из Србије, а потом из Америке, гдје хуманост наших људи не престаје још из доба Михајла Пупина и Николе Тесле који нису заборављали одакле су и помагали су свој народ - истакао је Вигњевић. На њега је највећи утисак оставила породица Савановић из Бањалуке, гдје уз оца и мајку одраста десеторо дјеце, а којој су изградили кућу, те породица Крнета из села Засеок у Босанском Грахову, гдје ни природа ни људи нису благонаклони према малобројном становништву, а живот је вјечита борба за опстанак.

Хуманост је водиља племенитих људи окупљених у овој организацији, а љубав и повјерење људи широм свијета једини рецепт за успјешне акције. Транспарентност је оно по чему су познати и препознати у свом раду, а све информације о хуманитарним акцијама и приче могу се видјети на њиховој интернет страници. Оно чему теже је да “Срби за Србе” трају вијековима.

-Тројка из блокa-

Хуманитарна акција “Срби за Србе” препозната је по свом пројекту “Тројка из блока” који ће и ове године бити реализован у 11 градова у Српској.

- Сви који желе могу учествовати, поента је у брзом шутирању тројки. Сав приход од котизације која износи пет марака и новац од спонзора намијењени су за помоћ угроженима - испричао је Вигњевић.

Акције

Саша Вигњевић је истакао да је у току акција прикупљања помоћи породици дјевојчице Јасне Дедић из Црне Горе, те да за април у Српској припремају акцију за помоћ породици Драгојевић из Дервенте, гдје самохрана мајка Жељана подиже својих шесторо малишана.

- Драгојевићима планирамо да обезбиједимо кров над главом. Најлакши начин за донирање помоћи јесте да сви који желе позову хуманитарни број 17763 и тако донирају двије марке или уплате новац на рачун 5620128130024158 у НЛБ банци - рекао је Вигњевић.

 “Срби за Србе” у бројевима

 

4,418 милиона евра - прикупљена помоћ од оснивања до данас

1,168 милиона евра - прикупљена помоћ у 2019. години

507.793 КМ - помоћ прикупљена у Српској од оснивања до данас

193.291 КМ - помоћ прикупљена у РС у 2019. години

22 - породице у РС и ФБиХ помогли лани

1,5 милион евра помоћи - план Хуманитарне организације “Срби за Србе” у овој години

300.000 КМ помоћи - план огранка у Српској у овој години

25 породица - план помоћи у овој години

 

Коментари 0
Повезане вијести
Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
Хуманитарна премијера филма „Љубав Твоја и непослушност моја“ у Палама Хуманитарна премијера филма „Љубав Твоја и непослушност моја“ у Палама
Хуманитарна премијера филма „Љубав Твоја и непослушност моја“ у Културном центру Источно Сарајево Хуманитарна премијера филма „Љубав Твоја и непослушност моја“ у Културном центру Источно С...
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    13h 51m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    22h 43m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    16h 34m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    11h 26m
    4
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    20h 19m
    0