Хуманитарни прилог за храм Светог Николаја у Рељеву

07.09.2022. 09:26
0
ИЗВОР: katera.news

Храму Светог Николаја у Рељеву потребна је помоћ за градњу ограде око порте храма која би предуприједила могуће посљедице од евентуалних поплава због изливања ријеке Босне.

Наиме, због специфичног положаја храма у долини, скоро сваке године овој богомољи пријети поплава због изливања ријеке Босне.

Управо је поплава из новембра 2021. године подстакла чланове одбора Црквене општине Рељево да ставе на разматрање приједлог о изградњи нове ограде, која би одбила ријеку Босну од црквеног објекта, уколико би се ова излила. Молба за благослов је упућена Његовом Високопреосвештенству митрополиту дабробосанском Господину Хризостому, који је подржао овај благоразумни приједлог и подарио свој архијерејски благослов.

Видео: Youtube

Храм Светог оца Николаја мирликијског налази се у Рељеву у сјеверном дијелу плодног Сарајевског поља, на лијевој обали ријеке Босне. Овај дивни храм припада Митрополији дабробосанској и првобитно је био подигнут за богослужбене потребе наставника и ђака Богословије, чија зграда се налази у непосредној близини цркве.

Са градњом храма је започето 1884. године, а зидање и освећење истог обављено је 1886. године, а трошкове изградње сносио је имућни барон Теодор Николић, што свједочи и натпис изнад улазних врата.

Године 1917. црква престаје да буде капела рељевских богослова и у потпуности постаје парохијски храм, који је стајао на располагању православном живљу Рељева и околине.

У току Првог и Другог свјетског, те посљедњег Грађанског рата храм није претрпио оштећења. У првој деценији 21. вијека почиње се са постепеним обнављањем храма и оно што сада предстоји у наредном периоду јесте изградња нове ограде око порте храма.

Сви који желе помоћи, добровољни прилог могу оставити у храму Светог Николаја у Рељеву или уплатом на број жиро рачуна 1610000073130057 (Рајфајзен банка БиХ).

Коментари 0
Повезане вијести
Служен помен у Рељеву поводом обиљежавања годишњице егзодуса Служен помен у Рељеву поводом обиљежавања годишњице егзодуса
Полицајац извршио самоубиство у Рељеву Полицајац извршио самоубиство у Рељеву
Општина Источна Илиџа донира средства за храм у Рељеву Општина Источна Илиџа донира средства за храм у Рељеву
Најчитаније
  • У саобраћајној незгоди на путу Подроманија - Сумбуловац тешко повријеђено дијете
    10h 45m
    0
  • Соколац: Уплатио новац, теретно моторно возило му није испоручено
    11h 2m
    2
  • У четвртак отварање Народног позоришта Источно Сарајево
    5h 42m
    3
  • Душанов законик данас пуни 675 година
    11h 38m
    4
  • Ненад Маринковић студент генерације са просјеком 10,00
    10h 7m
    0