Општина Источна Илиџа донира средства за храм у Рељеву

01.06.2021. 16:10
0
ИЗВОР: Катера
Црква Пренос моштију Светог оца Николаја и зграда Богословије у Рељеву можда на најбољи начин свједоче о судбини српског народа у ФБиХ.
 
Одбрањена и сачувана у рату, у страшном српском егзодусу 1995. остављена, али не и заборављена и напуштена од свога вjерног народа, црква је након 1995. године често била на мети "непознатих и неидентификованих" нападача који су, заслијепљени мржњом, у њу и пуцали. Но, на срећу, постоје и они који друкчије мисле и друкчије цијене српске коријене у Сарајеву па је тако ова црква, одлуком Комисије за очување националних споменика БиХ проглашена за национални споменик.
Слика
 
У састав споменика улази и зграда Богословије, грађена почетком аустроугарске владавине у БиХ. Зграда Богословије је претварана и у сиротиште и у школу, и уз храм је увијек била мјесто сабирања и утјехе свом српском народу.
 
Да црква Пренос мошти Светог оца Николаја не смије бити заборављена и препуштена само бризи свештенства и вjерника, свједочи и данашња посјета овој цркви начелника општине Источна Илиџа, Маринка Божовића и предсједника Скупштине општине Источна Илиџа Рада Ћосовића.
Слика
Они су данас са својим сарадницима обишли овај храм и грађевинске радове који су тренутно у току, а односе се на изградњу настрешнице, објекта за продају свијећа и асфалтирање порте храма.
 
За ове радове Општина Источна Илиџа храму je донирала 10.000 КМ.
 
 
 
Коментари 0
Повезане вијести
Општина Источна Илиџа приступила BFC SEE програму сертификације повољног пословног окружења Општина Источна Илиџа приступила BFC SEE програму сертификације повољног пословног окружења
Божовић присуствовао литургији у Саборном храму Свете Тројице (ФОТО) Божовић присуствовао литургији у Саборном храму Свете Тројице (ФОТО)
Црква Рођења Пресвете Богородице у Хаџићима прославила крсну славу (ФОТО) Црква Рођења Пресвете Богородице у Хаџићима прославила крсну славу (ФОТО)
Најчитаније
 • Донесене измјене о борачком додатку
  6h 29m
  0
 • Рекеташи харају Бањалуком и Сарајевом
  11h 57m
  0
 • Ево која је држава проглашена најбољом за живот
  23h 33m
  1
 • За осумњиченима у афери "Тунел" трагали у околини Јахорине
  7h 47m
  0
 • Појачане војне активности током ноћи у близини аеродрома
  8h 22m
  0