И родитељи у БиХ страхују за матичне ћелије које су похранили

20.09.2019. 11:23
0
ИЗВОР: nezavisne.com

На стотине родитеља из БиХ покушава да дође до информација о даљој судбини узорака које су положили у банку матичних ћелија "CryoSave",једну од највећих у Европи, а која је остала без дозволе за рад.

Наиме, њима је због сумње у кршење закона у Швајцарској, а који се односи на извјештавање и сарадњу с корисницима, забрањено да прикупљају, складиште, извозе и увозе матичне ћелије, па су они који су у овај поступак уложили неколико хиљада марака у страху да ће им пропасти инвестиција у здравље њихових најближих.

Највећу сумњу изазвао је транспорт узорака у Пољску без сагласности клијената, чиме су прекршили низ закона у Швајцарској, након чега су и остали без дозволе.

Пријаву је Агенцији за лијекове и медицинска средства "Swissmedic"поднио Растко Петаковић, адвокат из Београда, којег су ангажовале управо забринуте породице.

Одмах је покренут поступак против компаније и менаџмента, извршен је претрес на бројним локацијама и покренуте су кривичне пријаве и поступак инспекцијског надзора.

-Транспорт матичних ћелија је обављен без сагласности и знања корисника. И не само то, 'CryoSave' је наставио да прикупља узорке уз информацију да ће они бити чувани у Швајцарској-, казао је он.

Преко свог Twitter налога је поручио како ће, када је ријеч о корисницима из БиХ, сарађивати с Невеном.

-Најбоље је сачекати мало да бисмо видели како се развија поступак, а потом бих гледао да позовемо оштећене родитеље да се удружимо у заједничку тужбу-, рекао је Петаковић.

Бањалучанка О.М., која је "CryoSaveu"повјерила ћелије своја два дјетета, каже како ју је 13. септембра путем e-maila "CryoSave"обавијестио како су узорци ускладиштени у Пољској, гдје су склопили уговор с компанијом ПБКМ.

-Они су званично признати од стране органа за јавно здравство и изабрани су од стране 'CryoSave', а имају све потребне акредитације за наше стандарде квалитета и за ваш мир. Осим тога, ми смо извршили ревизију њиховог система квалитета и то ћемо редовно чинити како бисмо потврдили да и даље савршено одговара нашим захтјевима-, стоји у писму које је добила, а у које су "Независне" имале увид.

Иначе, "CryoSave" у БиХ не послује већ неколико година, али се преко друштвених мрежа неко и даље оглашава у њихово име, уз контакт телефон из Србије. Међутим, на тај број нам се јуче нико није јавио па корисницима преостаје да одговоре на своја питања добију у централи у Швајцарској.

Поступање с матичним ћелијама из крви и ткива пупчане врпце у овој земљи је регулисано Законом о трансплантацији и Законом о терапијским производима. Банке матичних ћелија подлијежу посебним захтјевима као и квалитету складиштења и сигурности похрањених матичних ћелија.

Коментари 0
Повезане вијести
Миљани Мацан из Матичне библиотеке Источно Сарајево признање за најбољег библиотекара Миљани Мацан из Матичне библиотеке Источно Сарајево признање за најбољег библиотекара
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    15h 0m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    18h 39m
    7
  • Млади кошаркаш Славије каријеру наставља у Меги
    13h 9m
    0
  • Божовић: Интригантно што тридесет година послије рата неко по Сарајеву поставља тенкове
    22h 3m
    2
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    1h 50m
    0