И шминка има рок трајања

09.09.2020. 10:26
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Уз то како се правилно и лијепо нашминкати, те шминком истакнути оно најбоље на лицу, свака жена која се шминка треба водити рачуна и о једној важној ствари - року трајања мејк ап артикала које користи.

Жеље су свакако да мејк ап траје дуги низ година с обзиром на цијену производа за уљепшавање, али чињеница је да се шминка временом квари. Маскара, пудер, сјај за усне, сјенке за очи, артикли су који се налазе у тоалетним торбицама жена - али тамо знају остати предуго - након што им истекне рок трајања.

Користите ли шминку којој је истекао рок трајања не само да она неће бити довољно ефикасна, већ њоме можете и оштетити кожу. Кориштење мејк апа којем је истекао рок трајања једна је од најчешћих грешака коју чине жене које се шминкају, а како би се то промијенило, важно је знати колики је рок трајања појединих производа за уљепшавање. 

КАКО ЗНАТИ ДА ШМИНКА ВИШЕ НИЈЕ УПОТРЕБЉИВА

Ако примијетите било какве промјене на производима за уљепшавања, вријеме је да их баците. Оловке за очи ће се исушити, исто као и маскара у којој ће се појавити и грудвице, а пудери и сјенила у камену добити масњикав и сјајан слој по површини, течни пудери и кремасти производи ће се раслојити.

Сваки произвођач ставља на амбалажу рок трајања, али и за то постоје два различита симбола. Један се односи на рок трајања након отварања и обично је представљен цртежом амбалаже с отвореним поклопцем и бројем мјесеци (6-12 мјесеци), а други се односи на неотворен производ и обично износи око 30 мјесеци од датума израде и представљен је симболом пјешчаног сата.

КАКО ДА МЕЈК АП ДУЖЕ ТРАЈЕ

Држите производе за уљепшавање лица даље од сунчеве свјетлости, на хладном и сувом мјесту. Сунце и топлина убрзавају пропадање козметике, а топлота је погодна за развој бактерија. 

Шминку немојте држати у купатилу - јесте згодно, али није препоручљиво. Лице уљепшавајте у купатилу, али онда маке уп премјестите на друго мјесто, јер су  влага и топлота идеални за размножавање бактерија и гљивица.

Потребно је да редовно чистите све апликаторе за наношење шминке. Препорука је да их темељно чистите након сваког шминкања, али свјесни смо да у свакодневном животу то и није изводиво. Идеално би било да их перете послије сваког другог кориштења, а једном седмично је апсолутни минимум, те све четкице и спужве перите благим детерџентом.

Коментари 0
Повезане вијести
Парфеми имају рок трајања: Ево како да очувате омиљени мирис Парфеми имају рок трајања: Ево како да очувате омиљени мирис
Пропало више од 620.500 вакцина у Српској Пропало више од 620.500 вакцина у Српској
Сто хиљада литара пива којем је истекао рок трајања Сто хиљада литара пива којем је истекао рок трајања
Најчитаније
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    22h 20m
    0
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    18h 17m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    21h 38m
    0
  • Одличним ученицима 50 одсто јефтиније полагање возачког испита
    20h 36m
    0
  • Мотоциклиста слетио са пута, преминуо на путу до болнице
    14h 56m
    0