Парфеми имају рок трајања: Ево како да очувате омиљени мирис

27.09.2023. 13:27
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Вјероватно свако од вас има омиљену бочицу парфема коју користи само за специјалне прилике и труди се да траје што дуже, па га чувате на неком посебном мјесту и нисте расипни, међутим, ни тако му не можете продужити рок трајања на дуже стазе.

Најдужи рок парфема је око двије године, а узмите у обзир да му се након отварања бочице рок трајања смањује и да он оксидира, што је највише примјетно код цитрусних и воћних нота.

Ако парфем држите на свјетлом и топлом мјесту, стручњаци кажу да ће процес оксидације бити убрзан. Зато није лоше да сваки парфем држите у оригиналној кутији или у неком ормарићу далеко од сунчеве свјетлости.

Рок трајања парфема зависи и од температуре на којој га чувате. Има и оних страствених обожавалаца који, како би продужили рок трајања омиљеног мириса, парфеме држе и у фрижидеру.

Најбољи начин да провјерите да ли је парфему истекао рок јесте да га напрскате на комадић папира и провјерите да ли има исти мирис као прије. Ако у колекцији парфема чувате неотворени парфем, не брините, рок трајања парфема је у том случају знатно дужи. Али, након отварања флашице пазите, јер не би требало да га користите дуже од двије године, преноси Б92.

Никада не држите парфем у купатилу у близини воде или извора топлоте. Држите га у ормару, на хладном и тамном мјесту. Парфемски молекули ће трајати дуже, а самим тим ће и ваш парфем бити квалитетнији, савјети су стручњака.

Коментари 0
Повезане вијести
Пропало више од 620.500 вакцина у Српској Пропало више од 620.500 вакцина у Српској
Сто хиљада литара пива којем је истекао рок трајања Сто хиљада литара пива којем је истекао рок трајања
За купце накита и парфема нема кризе За купце накита и парфема нема кризе
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    2h 58m
    9
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    23h 7m
    3
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    1h 42m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    17h 55m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    14h 9m
    0