И власт хоће да убрза довођење страних радника у БиХ

07.06.2023. 11:10
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Заједничка комисија за економске реформе и развој одгодила је изјашњавање о иницијативи којом се од Савјета министара БиХ тражи да у року од 60 дана донесе одлуку и омогући запошљавање странаца у БиХ по поједностављеним процедурама и поред тога што пословна заједница у Босни и Херцеговини већ мјесецима апелује да се то уради.

Заједничка комисија је од Колегијума Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ затражила продужење рока за достављање извјештаја о овој иницијативи и може се очекивати да се она у наредном периоду ипак нађе пред посланицима.

Тренутно, за довођење страног радника у Републици Српској потребно је око два мјесеца, док тај процес у ФБиХ траје од шест до девет мјесеци и поприлично је, како кажу у Удружењу послодаваца ФБиХ, исцрпљујући.

- Подржавамо иницијативу у парламенту БиХ да се процедуре скрате, али наша су искуства обесхрабрујућа јер иницијатива и да буде усвојена на државном нивоу, ни на који начин не обавезује веома децентрализоване државне службе у Федерацији - рекао је Марио Ненадић, директор Удружења послодаваца ФБиХ.

Он каже да се БиХ већ дуже вријеме суочава са недостатком радне снаге те да се ради о горућем проблему, а кључни проблем је у Федералном заводу за запошљавање и десет кантоналних завода.

- Сваки од тих завода мора да потврди да на бироу нема радне снаге коју послодавац планира увести и то је предуга и врло исцрпљујућа процедура. Осим тога, кантони и Федерација инсистирају на питању нострификација, љекарским увјерењима и то јако дуго траје, и на крају кад је то све завршено онда два до три мјесеца траје процедура издавања виза - рекао је Ненадић.

Тренутно, када је у питању ниво БиХ, што се тиче радне снаге њихова једина надлежност је издавање виза, затим одређивање квота за запошљавање страних радника и издавање дозвола за привремени боравак које даје Служба за послове са странцима БиХ.

- У Републици Српској процедура је убрзана и оквирно износи око два мјесеца. И ту процедуру је потребно убрзати и омогућити да она буде што једноставнија, краћа и можда дигитализована у што већој мјери. Служба за послове са странцима је до сада била професионална. Они свој дио посла обрађују врло професионално и ту немамо значајнијих проблема. У суштини велики дио времена се односи на Завод за запошљавање и сматрамо да то треба убрзати и омогућити да се у року до 30 дана заврши посао довођења страног радника - рекао је Саша Аћић, директор Уније удружења послодаваца Републике Српске.

И у једном и у другом удружењу кажу да је недостатак радне снаге у БиХ евидентан проблем, и један од горућих јер је готово немогуће пронаћи раднике за рад у услужним дјелатностима, хемијској индустрији, грађевини, превозу итд.

У самој иницијативи коју је поднио Нихад Омеровић, посланик Народа и правде, наведено је да Савјет министара БиХ у року од 60 дана донесе одлуку о утврђивању годишње квоте радних дозвола за запошљавање странаца у БиХ у 2023. години, која ће се реализовати по скраћеним процедурама за увоз радне снаге која је тренутно у категорији дефицитарних занимања.

- На службеним евиденцијама завода за запошљавање ентитета и Брчко дистрикта налази се огроман број фиктивно пријављених лица у потреби за запослењем. С друге стране, све већи број привредних друштава је у немогућности да обезбиједи потребан број радне снаге како би неометано могао наставити вођење својих радно-технолошких процеса. Увидом у објективно стање на терену може се видјети да усљед масовног одласка у иностранство домаћег продуктивног радног кадра, те условном незаинтересованошћу кадрова и радне снаге која се налази на евиденцији завода за запошљавање, стање у појединим областима привреде веома је тешко и сложено - наведено је у иницијативи о којој ће уколико прође надлежне комисије расправљати посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

У иницијативи се истиче и да искуства из ранијих година говоре да доношење одлука о утврђивању годишњих квота радних дозвола за запошљавање странаца у БиХ постаје већ бесмислено ако се узме у обзир да процедуре прибављања одобрења трају од једног до осам мјесеци.

Пише: Урош Вукић

Коментари 0
Повезане вијести
Превозници у сталној битки за возаче Превозници у сталној битки за возаче
Најављено појачано кретање возила Еуфора у наредне двије седмице Најављено појачано кретање возила Еуфора у наредне двије седмице
Пред министрима важан документ: Посљедња шанса за Изборни закон БиХ Пред министрима важан документ: Посљедња шанса за Изборни закон БиХ
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    23h 33m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    21h 40m
    0
  • Тијана Бошковић у Пребиловцима: Херцеговина је са мном гдје год кренем (ФОТО)
    15h 53m
    1
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    21h 44m
    0
  • Извучено тијело настрадалог рудара
    19h 53m
    0