И за зубара више пара

15.04.2022. 09:25
1
ИЗВОР: glassrpske.com

Таласу поскупљења придружили су се и стоматолози широм Српске који су због промјена цјеновника репроматеријала подигли цијене својих услуга до 20 одсто, што представља још један удар на кућне буџете становника.

У Комори доктора стоматологије Републике Српске кажу да је у току израда цјеновника препоручених минималних цијена, које ће се користити у приватним стоматолошким амбулантама, али су неке ординације већ повећале цијене здравствених услуга.

- Није то енормно повећање, већ од десет до двадесет одсто - рекао је предсједник Коморе доктора стоматологије РС Саша Дабић.

Објаснио је да је до поскупљења услуга морало доћи јер су денталне куће, од којих приватне стоматолошке амбуланте набављају сав материјал, повећале цијене.

- На примјер, цијене рукавица и маски скочиле за и више од 100 одсто. Приватне амбуланте, након десет или ча­к и више година, приморане су да повећају цијене својих услуга, јер пословати по старим цијенама, а измиривати редовно обавезе према држави и добављачима било је немогуће - казао је Дабић.

Позитивно је, како каже, да се у посљедњих четири-пет година полако мијења свијест становника о важности оралне хигијене, додавши да је на томе важно радити још од малих ногу.

- Нећу рећи да цијена диктира бригу о здрављу, али то је један од фактора који наше пацијенте тјерају на редовне превентивне прегледе, јер редован преглед кошта много мање од поправке - рекао је Дабић.

У бањалучкој стоматолошкој ординацији “Давидовић” кажу да су подигли цијене услуга за пет до десет марака.

- Још се нико од пацијената није жалио на поскупљење. Цијене репроматеријала скочиле су за неких 20 одсто, што је утицало на формирање новог цјеновника - казали су у овој ординацији додајући да вађење зуба кошта 25 марака.

Слична ситуација је и у Прњавору, гдје у стоматолошкој ординацији “Др Топић” кажу да су грађани свјесни да је до поскупљења морало доћи.

- Наше услуге су мало поскупјеле. Покушавамо да изађемо људима у сусрет колико год можемо и да се прилагодимо тренутној ситуацији, као и платежној моћи становништва - рекли су у овој ординацији додајући да велики проблем представља то што је сав потрошни материјал знатно поскупио.

И грађани Требиња ће зубе од сада поправљати по мало вишим цијенама.

- Цијене смо дигли за неких 10 до 20 одсто. Пломбе су са 30 марака скочиле на 35 марака. То је и даље ништа, чисто да се може мало преживјети - рекли су у стоматолошкој ординацији “Филиповић” у овом граду.

У стоматолошкој ординацији “Мишељић” из Бијељине кажу да цијене услуга нису мијењали посљедњих пет година, те да их неће ни мијењати још неко вријеме.

- Због ситуације која је ионако тешка не желимо оптерећивати грађане и у наредних неколико мјесеци ћемо се уклопити са старим цијенама, док не видимо како ће се ситуација одвијати - поручили су из ове ординације.

Дијаспора

У стоматолошким амбулантама с нестрпљењем чекају долазак људи из дијаспоре, за које кажу да су редовнији пацијенти од оних који живе у Српској.

- Још нису почели да долазе, а видјећемо како ће се ситуација одвијати на љето. Али веома је битно напоменути да је цјеновник исти за све пацијенте без обзира на то одакле долазе - казали су у бијељинској ординацији “Мишељић”.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Kloc 15.04.2022. 20:59
    Još malo pa će l se raspoznavati lakše, krezavi srednji i niži stalež, bijeli osmjeh političari i biznismeni.
Повезане вијести
Како живи просјечна млада породица у Српској Како живи просјечна млада породица у Српској
Вртоглаве цијене опреме за бебе: Просјечна колица 1.300, креветац и до 700 КМ Вртоглаве цијене опреме за бебе: Просјечна колица 1.300, креветац и до 700 КМ
Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    9h 42m
    7
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    23h 24m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    22h 52m
    0
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    7h 44m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    21h 43m
    0