Идеја о обнови цркве ујединила Србе и Бошњаке

03.08.2019. 12:56
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Илиндан и Алиђун, као и идеја о обнови цркве у Гати је ујединила људе. Завичајно удружење бишћана „Уна“ из Бањалуке уз подшку мјесних  заједница Гата и Раштела и благослов Српске православне цркве су јуче изабрали и предложили Одбор за обнову цркве у Гати.

Деценијама се у Гати, прије посљедњег несретног рата заједнички славио  Илиндан и Алиђун. Свети Илија је хршћанска замјена за старословенског (паганског) Бога – громовника Перуна, а у муслиманском светковању Алиђуна су дошле до изражаја старославенске паганске традиције повезане с култом Сунца, громова и кише.

У селу Гата смјештеног у долини између Бихаћа и Цазина прије рата живјели су Бошњаци и Срби. Временом су се скоро сви становници српске националности раселили. Према причи некадашњих комшија нема одакле на овај празник није долазио народ овдје у порту и двориште цркве. У то вријеме се није гледало ко је Србин, Муслиман или Хрват.

Одржана је служба у цркви коју је предводио свештеник Далибор Ненић, традиционално су запаљене свијеће и предложен Одбор за обнову цркве  на чијем челу је госпођа Нада Јерковић.

Након службе настављено је са дружењем  у тријему првог комшије  цркве у Гати, породице Енеса Мујкића. Уз пригодну закуску се подсјетило да су се ту неки некада као дјеца без подјела играли и веселили и жалило што их је рат подијелио, али и нада да ће бар са некима заједнички  дочекати старост.

– Сигурни смо да је најважније да међу нама постоји разумијевање, то је важније од новца. Да смо сви свјесни колико нам је ова црква важна, као и сваки други објекат који је оштећен. Надамо се да ће се идуће године са  звоника цркве чути весела звона празника – поручили су.

Илиндан и Алиђун су уз ове људе послали снажну поруку …

Коментари 0
Повезане вијести
Изгорјела кућа српског повратника Изгорјела кућа српског повратника
Прво крштење у Бихаћу након 15 година Прво крштење у Бихаћу након 15 година
Још једна тешка несрећа на путевима у БиХ, погинуле двије особе Још једна тешка несрећа на путевима у БиХ, погинуле двије особе
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 32m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 55m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 28m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 25m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 16m
    0