Идентификован логораш из “Силоса”, биће сахрањен на “Новом Зејтинлику”

27.07.2023. 17:13
0
ИЗВОР: srna.rs

Бивши логораш у сарајевском казамату “Силос” Јадранко Главаш, чији су посмртни остаци недавно идентификовани ДНК-а анализом, биће сахрањен у суботу, 29. јула на спомен-гробљу “Нови Зејтинлик” на Сокоцу, потврђено је Срни из Асоцијације српских жртава грађанског рата у БиХ од 1992. до 1999. из Аустралије, која окупља и 30 бивших логораша “Силоса”.

Из ове асоцијације су позвали медије да извијесте о сахрани Главаша, чиме ће послати поруку Тужилаштву БиХ да “гдје има тијела има и дјела”.

- Отварање информирање предмета “Јадранко Главаш” од највеће је важности за истину о страдању српских логораша у Сарајеву - истичу из Асоцијације.

Посмртни остаци Јадранка Главаша пронађени су у августу 2022. године, а идентификовани су ДНК-анализом.

Резултати прелиминарне идентификације породици и Асоцијацији су предочени 14. јула, али се чекала и званична потврда да би о томе била обавијештена јавност.

Из Асоцијације наводе да је Јадранко Главаш рођен 2. априла 1963. године у Сарајеву. У том граду је завршио Вишу електротехничку школу и био је члан Културно-умјетничког друштва “Иво Андрић”.

Јадранко је 1992. године био заточен у Основној школи “9. мај”, гдје се већ налазио његов отац Радмило. Они су одатле спроведени у новоформирани логор у бившој касарни ЈНА у Крупљанској ријеци.

Из Асоцијације наводе да је Главаш 29. децембра 1992. године пребачен у логор “Силос”, а 6. фебруара 1993. године одведен је на присилни рад на планину Игман у надлежност Игманског диверзантског батаљона такозване Армије БиХ, односно јединице познатије под именом “Зулфикар”.

- По неком одабиру изведен је једне фебруарске ноћи и убијен батинама у бараци хотела “Мразиште” на очиглед затвореника Драгана Вуковића. У свирепом убиству Главаша учествовали су Неџад Хоџић те Зукини војници Пиле, Мујо, Џеко и Кокић, а од жена су присуствовале Нада Томанић и Сабина Сирар - наводе из Асоцијације.

Коментари 0
Повезане вијести
Од пробоја јасеновачких заточеника прошло је 79 година Од пробоја јасеновачких заточеника прошло је 79 година
Служен помен погинулим борцима Војске Републике Српске Служен помен погинулим борцима Војске Републике Српске
На „Новом Зејтинлику“ неколико хиљада људи На „Новом Зејтинлику“ неколико хиљада људи
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    16h 46m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    15h 42m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    15h 46m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    12h 39m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    14h 36m
    0