Identifikovan logoraš iz “Silosa”, biće sahranjen na “Novom Zejtinliku”

27.07.2023. 17:13
0
IZVOR: srna.rs

Bivši logoraš u sarajevskom kazamatu “Silos” Jadranko Glavaš, čiji su posmrtni ostaci nedavno identifikovani DNK-a analizom, biće sahranjen u subotu, 29. jula na spomen-groblju “Novi Zejtinlik” na Sokocu, potvrđeno je Srni iz Asocijacije srpskih žrtava građanskog rata u BiH od 1992. do 1999. iz Australije, koja okuplja i 30 bivših logoraša “Silosa”.

Iz ove asocijacije su pozvali medije da izvijeste o sahrani Glavaša, čime će poslati poruku Tužilaštvu BiH da “gdje ima tijela ima i djela”.

- Otvaranje informiranje predmeta “Jadranko Glavaš” od najveće je važnosti za istinu o stradanju srpskih logoraša u Sarajevu - ističu iz Asocijacije.

Posmrtni ostaci Jadranka Glavaša pronađeni su u avgustu 2022. godine, a identifikovani su DNK-analizom.

Rezultati preliminarne identifikacije porodici i Asocijaciji su predočeni 14. jula, ali se čekala i zvanična potvrda da bi o tome bila obaviještena javnost.

Iz Asocijacije navode da je Jadranko Glavaš rođen 2. aprila 1963. godine u Sarajevu. U tom gradu je završio Višu elektrotehničku školu i bio je član Kulturno-umjetničkog društva “Ivo Andrić”.

Jadranko je 1992. godine bio zatočen u Osnovnoj školi “9. maj”, gdje se već nalazio njegov otac Radmilo. Oni su odatle sprovedeni u novoformirani logor u bivšoj kasarni JNA u Krupljanskoj rijeci.

Iz Asocijacije navode da je Glavaš 29. decembra 1992. godine prebačen u logor “Silos”, a 6. februara 1993. godine odveden je na prisilni rad na planinu Igman u nadležnost Igmanskog diverzantskog bataljona takozvane Armije BiH, odnosno jedinice poznatije pod imenom “Zulfikar”.

- Po nekom odabiru izveden je jedne februarske noći i ubijen batinama u baraci hotela “Mrazište” na očigled zatvorenika Dragana Vukovića. U svirepom ubistvu Glavaša učestvovali su Nedžad Hodžić te Zukini vojnici Pile, Mujo, Džeko i Kokić, a od žena su prisustvovale Nada Tomanić i Sabina Sirar - navode iz Asocijacije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Od proboja jasenovačkih zatočenika prošlo je 79 godina Od proboja jasenovačkih zatočenika prošlo je 79 godina
Služen pomen poginulim borcima Vojske Republike Srpske Služen pomen poginulim borcima Vojske Republike Srpske
Na „Novom Zejtinliku“ nekoliko hiljada ljudi Na „Novom Zejtinliku“ nekoliko hiljada ljudi
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    4h 42m
    9
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    3h 26m
    0
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    19h 39m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    15h 53m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    20h 45m
    0