Игор Милошев: Наше планине нуде много тога, потребно више улагати у туризам

10.05.2021. 21:42
0
ИЗВОР: Катера
Љубав према планинарењу, адреналинским спортовима и природи одредили су пут Игора Милошева да из родне Градишке крене пут Источног Сарајева, у којем данас живи и ради. Милошев је велики љубитељ природе, а иза себе има велики број планинских врхова којима је приступио, јер како он каже, планински врхови се не освајају.
 
Један је од најзаслужнијих за изградњу ферате "Соколов пут" на Црвеним стијенама, природној граници општина Пале и Соколац. Рођен је 1984. године у Градишци, по занимању је менаџер продаје.
 
Занимљиво је то како се љубав према планинама и планинским, адреналинским спортовима јавила код Игора, с обзиром је рођен у равници, на обали ријеке Саве и није био током одрастања окружен високим планинским масивима попут Јахорине, Романије, Бјелашнице и других планина које окружују Источно Сарајево.
 
Слика
Игор Милошев на ферати/Фото: Миљан Рашевић
 
Додаје да је много разлога зашто људи често посјећују планине, те да ужурбани стил живота у граду нас тјера да "спас" потражимо изван града.
 
- Такав стил нас тјера да кондицију и здравље држимо на што бољем нивоу, да уживамо у тишини и природи која нас окружује, па све до тога да желимо да посјетимо врхове планина у нашем региону, како би на тај начин боље упознали земљу, у којој живимо, не бисмо ли је сачували и за друге генерације - истиче Милошев.
 
Милошев је досада неколико пута био водич планинарима и учесницима похода на највиши врх Европе, Елбрус (5.642 м.н.в.) у Русији, те је поред њега испео и врхове Мон Блана (4.810 м.н.в.) у Француској, Гран Парадизо (4.061 м.н.в.) у Италији, Матерхорн (4.478 м.н.в.) у Швајцарској, Грослокнер (3.798 м.н.в.) у Аустрији, Дамаванд (5.610 м.н.в.) у Ирану.
 
- Упркос свим тим величанственим погледима са врхова тих планина, најдраже су ми оне којима се увијек радо враћам и на којима вршим припреме за експедиције, а то су оне које нас окружују попут Трескавице, Романије, Вележа, Јахорине, Маглића, Зеленгоре, Прења, Волујака, Височице, Дурмитора и других - истиче Милошев.
 
Он додаје да не морамо много далеко путовати како бисмо уживали у чистом ваздуху, тишини и пријатном друштву, те невјероватним погледима са планинских врхова.
 
Слика
Игор Милошев на Грослокнеру/Фото: Приватна архива

- Оно што сви, које привлачи планински туризам и походи, могу посјетити су Романија, планина која пружа уточиште од љетних врућина и уживање у лаганим шетњама кроз шуму, затим Трескавица, која је позната по великом броју извора и језера, Маглић као највиши врх Републике Српске и БиХ, те сама граница са Црном Гором и Трновачко језеро - каже Милошев.
 
Истиче да планина Зеленгора нуди велики број језера која пружају могућност купања, да посједује планинарске стазе прилагођене свима, а крајем љета је препуна боровница.
 
- Требевић је планина која је саставни дио града, а опет дивља и лијепа, са много опција за шетњу и уживање у природи, и овако бих могао набрајати у недоглед, а суштина свега јесте: покренути се - истиче Милошев.
 
Каже да му је тешко међу тим домаћим туристичким дестинацијама изабрати "број један", али ипак наводи да у тај ред свакако спадају управо излетишта и планинарски домови на Требевићу, зимска скијашка сезона на Јахорини и Романија са фератом, као новом туристичком атракцијом.
 
- Сви могу бити планинари, најбитнија је воља и минимална планинарска опрема, од које је обавезно посједовати удобне планинарске патике или ципеле, удобну одјећу, ранац и пронаћи друштво, које привлачи планинарење. Људи требају ићи са водичима у обилазак планине коју не познају и упознати се са свим стазама и рутом успона, прилагодити излет својим могућностима и временом помјерати сопствене границе, јер је то једини исправан пут за дугогодишње уживање у планинарењу - каже Милошев.
 
Слика
Игор Милошев на Елбрусу, највишем врху Европе/Фото: Приватна архива
 
Каже да се улагати у туризам увијек може и да никад није довољно, јер сматра да недостаје много тога што би могли понудити туристима и посјетиоцима, да приликом посјете овим крајевима остану дуже приликом боравка, а не само, како каже, дан или два.
 
- Поред Јахорине зими потребно је развијати и љетни туризам, посебно на другим планинама као што су Требевић и Романија. Брдски и друмски бициклизам, кањонинг, спелеологија, алпинизам, кајак, планинарење, ферате, све су то активности које интересују људе који траже активни одмор, а таквих је све више - каже Милошев.
 
Додаје да, пошто су му планина и планинарење најближи срцу, свима и увијек препоручује да посјете Романију, планинарски дом "Црвене стијене" и нову атракцију, ферату на Црвеним стијенама, са којих се пружа предивни поглед на Мокрањско поље, Бјелашницу и Јахорину.
 
 
 
Приредио: Миљан Рашевић
Коментари 0
Повезане вијести
Вукадиновић: На планини сам свој на своме Вукадиновић: На планини сам свој на своме
Билећанка страствени заљубљеник у планинарење и трчање (ФОТО) Билећанка страствени заљубљеник у планинарење и трчање (ФОТО)
Спорт и хуманост: ТК “Фоча” и ПСД “Вучја стопа” помогли лијечење Сергеја и Огњена Спорт и хуманост: ТК “Фоча” и ПСД “Вучја стопа” помогли лијечење Сергеја и Огњена
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    17h 28m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    16h 12m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    10h 57m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    7h 56m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    8h 2m
    0