Игуман Серафим: Затекла нас је хиландарска судбина (ВИДЕО)

03.02.2022. 17:34
1
ИЗВОР: СРНА

Братство Манастира Свете Тројице у Белим Водама испод Немића, у општини Љубовија, доживјело је хиландарску судбину када је у пожару синоћ изгорио манастирски конак, рекао је Срни игуман овог манастира Серафим, алудирајући на недавни пожар који је захватио конаке манастира на Светој Гори.

Игуман каже да се синоћ око 18 часова појавио велики облак дима на крову конака и да су одмах приступили евакуацији братства, ствари, гашењу пожара те позвали у помоћ ватрогасце из Љубовије.

Слика

Фото: СРНА

– Једно ватрогасно возило је брзо стигло и почело је гашење, а два су се заглавила, због великог успона и поледице на путу па их је багер чупао да изађу и да се укључе у гашење – прича игуман, изражавајући захвалност свима који су притекли у помоћ и гасили ватру.

Изгорјеле су просторије укупне површине 600 метара квадратних.

Игуман каже да су захвални свима који су помогли и да треба поменути да су пристигли у помоћ и ватрогасци из Малог Зворника, Бајине Баште као и Братунца из Републике Српске, одакле је стигла и група младића и добровољно приступила гашењу ватре.

– Срећа је да нико од 20 чланова манастирског братства није настрадао. Материјална штета је велика, али је надокнадива. За неколико часова имали смо више од хиљаду позива из цијелог света и људи су спремни да пруже помоћ братству и обнови манастирског конака, што нас охрабрује – истиче игуман Серафим.

Захваљујући дејству ватрогасаца, ватра се није пренијела на цркву и остале објекте у манастирском комплексу.

Манастирски конак је изграђен у периоду од 2006. до 2009. године и кориштен је осам година. Нешто ствари је изнесено прије него што је ватра захватила цијели објекат.

Игуман Серафим вјерује да ће овај објекат, уз Божију и помоћ добрих људи, бити обновљен у наредном периоду.

Он наглашава да су срећом, недавно завршили изградњу и опремили један објекат за пријем гостију и да се манастирско братсво данас пресељава у тај објекат.

Монаси и искушеници су укључени у рашчишћавање простора око пожаришта док ватрогасци још дежурају и гасе ватру која тиња из појединих несагорјелих греда.

Слика

Фото: СРНА

Чланови бројног братства овог манастира посвећени су молитви и спремни на жртвовање да обнове уништено. Захвални су свима, а посебно браћи из Републике Српске на несебичној помоћи.

Небојша Илић из Братунца један је из групе Братунчана који се одазвао на “Вибер” поруку за помоћ у гашењу манастирског конака у Белим Водама.

– Успјели смо изаћи возилом до заглављених цистерни и онда смо пјешице наставили и укључили се у гашење и спречавање ширења ватрене стихије према цркви и осталим објектима. Није било никаквих изгледа да се локализује пожар на захваћеном манастирском конаку, јер је ватра захватила комплетан кров и спрат објекта, гдје је причињена тотална штета – рекао је Илић Срни.

Ватрогасци из Љубовије и данас дежурају код пожаришта и повремено гасе греде из којих се појави дим и пламен, јер још нису сагорјеле.

Видео: ASoglas ASinfo

Према ријечима ватрогасаца, ватра се брзо проширила и није било никаквог изгледа да се спаси дрвена конструкција, која је била премазана лаком и којом се ватра муњевито проширила на цијело поткровље, а затим и спрат испод греда.

На питање како ће се наставити манастирски живот у Белим Водама, чланови монашког братства показаше на натпис на улазу у објекат за пријем гостију гдје се цитира порука Његове светости блаженопочившег патријарха српског Павла: “Проћи ће све! Само душа, образ и оно што је добро остају заувијек”.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Re Krle 03.02.2022. 19:54
    Sramite se svojih riječi!!! Niko ne zna šta ga čeka sledeći sat, dan, mjesec.....
    Niko ne zna zašto je tako kako jeste!!!
    Neka vam Gospod oprosti takve vaše osude i riječi!!! Amin!
Повезане вијести
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије
Дала име по дјевојци са чијом јетром живи: Не заборавља Софију која јој је продужила живот Дала име по дјевојци са чијом јетром живи: Не заборавља Софију која јој је продужила живот
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    23h 31m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    21h 33m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    20h 26m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    19h 34m
    1
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    14h 1m
    1