Илија Бакмаз побједник 26. Сабора гуслара на Сокоцу

05.03.2022. 09:19
0
ИЗВОР: СРНА

Илија Бакмаз, члан Гусларског друштва "Романија", побједник је 26. Сабора гуслара "Романијо, горо од јунака" који је на Сокоцу пратило више од 300 посјетилаца.

Илија Бакмаз рекао је синоћ новинарима да годинама учествује на сличним фестивалима, али му посебно задовољство и част причињава ова побједа пред својом публиком.

- Почео сам да гуслам са 10 година и научио ову вјештину од покојног оца. Сви у породици су ми гуслари - истакао је Бакмаз.

Он каже да га радује што на оваквим фестивалима и саборима учествује доста младих људи који одржавају традицију.

Предсједник Савеза гуслара Републике Српске Миладин Пандуревић уручио је пехар побједнику овог сабора и захвалио се свим спонзорима који су подржали манифестацију.

Слика

Он је рекао је да је велики број људи дошао на Соколац да су се окупили најбољи гуслари тако да посјетиоци нису били ускраћени за квалитет пјевања.

- Гусле као звук и музички инструмент не треба посматрати одвојено од епске народне поезије - каже Пандуревић.

Специјални гост на романијском сабору гуслара био је двоструки гусларски првак српских земаља народни гуслар Максим Војводић из Подгорице, кога је публика више пута враћала на бис.

Он је рекао новинарима да је први пут на Сокоцу и да му је било задовољство наступити пред пуном салом пред правом гусларском публиком која му је дала огромну подршку.

Војводић је истакао да гуслар мора озбиљно да се понесе према овом инструменту да би му гусле то вратиле, као што су у његовом случају.

- Гусле су ми много тога донијеле и увијек сам им се враћао. Никада нисам дао да ја будем изнад гусала. Гусле су изнад нас и старије од свих нас. То је светиња коју морамо поштовати - изјавио је Војводић.

Он је изразио задовољство што се у Црној Гори враћа традиција кроз литије које су се десиле, а дешава се и препород цркве на неки начин па већ има 100 младих гуслара у тој земљи, гдје је све већи број дјечака и младића у новим школама гусала које се отварају.

Предсједник Гусларског друштва "Романија" Милован Радовић истакао је да је у такмичарском дијелу манифестације синоћ учестовало 25 гуслара, а специјални гости били су Максим Војводић из Подгорице и гуслар из Требиња Срђан Вукаловић.

- Након двогодишње пандемијске паузе, ове године је посјећеност веома добра и мислим да нигдје у српском свијету нема овакве публике - истакао је Радовић и додао да је ове године за разлику од претходних, побједника изабрала публика својим гласовима.

На овој манифестацији учестовали су чланови гусларских друштава "Филип Вишњић" и "Срђан Кнежевић" из Источног Новог Сарајева, "Гаврило Принцип" из Источног Старог Града, "Раде Јамина" из Вишеграда, "Старина Новак" са Пала, "Филип Вишњић" из Бијељине и домаћин "Романија" са Сокоца.

За помоћ у организовању Сабора захвалнице су додијељене граду Источно Сарајево, соколачком Шумском газдинству "Романија" и Привредном друштву "Чајевић-комерц" са Сокоца. 

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра сабор старог српског изворног пјевања у Сокоцу Сутра сабор старог српског изворног пјевања у Сокоцу
Конкурс за попуну упражњених радних мјеста у основној и средњој школи у Сокоцу Конкурс за попуну упражњених радних мјеста у основној и средњој школи у Сокоцу
На Сокоцу, у Рогатици и Вишеграду регистровано 13 особа са ријетким болестима На Сокоцу, у Рогатици и Вишеграду регистровано 13 особа са ријетким болестима
Најчитаније
 • "Дани тикве" окупили велики број излагача и посјетилаца (ФОТО)
  10h 21m
  0
 • Највећу тикву узгојила Бојанa Милановић из Пријепоља
  9h 55m
  0
 • Активан хуманитарни број 17092 за нашу Магдалену!
  14h 38m
  0
 • Свете мученице Вера, Нада и Љубав и мајка им Софија
  15h 55m
  0
 • Тијела тројице Срба убијених у Бањској предата породицама
  9h 47m
  1