Илон Маск купио Твитер, па отпустио највише руководство те друштвене мреже

28.10.2022. 20:13
0
ИЗВОР: N1

Илон Маск је у четвртак увече закључио 44 милијарде долара вриједну аквизицију Твитера, а први потез му је био отпуштање највишег руководства те друштвене мреже.

Kако Ројтерс сазнаје од извора упознатих са ситуацијом, Маск је отпустио главног извршног директора Твитера Парага Агравала, главног финансијског директора Неда Сегала и шефа за правна питања и политике Виџаја Гадеа.

Агравал и Сегал били су у Твитеровом сједишту у Сан Франциску када је договор склопљен и испраћени су напоље из пословних просторија, додали су извори.

Твитер, Маск и отпуштени директори нису одговорили на Ројтерсов упит за коментар.

Маск је досадашње челнике оптужио да су њега и инвеститоре довели у заблуду око броја лажних налога на платформи, као и да му нису пружили јасне аргументе око тога како остварити високе амбиције које има с том утицајном друштвеном мрежом.

Маск је рекао да на Твитеру жели да порази „спам ботове“, учини јавно доступнима алгоритме који одређују како ће се садржај презентовати корисницима, и да спријечи да платформа постане комора за мржњу и подјеле.

Он није понудио детаље о томе како ће све то постићи и ко ће водити компанију. Такође је најавио и отпуштања, због чега је око 7.500 Твитерових запослених забринуто за своју будућност, пише Ројтерс.

Илон Маск је раније у четвртак рекао да жели да Твитер постане „најпоштованија платформа за оглашавање”, што се тумачило као покушај стицања повјерења оглашивача уочи очекиване куповине те друштвене мреже, при чему је поручио и да том аквизицијом жели „да помогне човјечанству“.

Маск, суоснивач Твитера Џек Дорси и други инвеститори раније су сугерисали да желе да удаље ту друштвену мрежу од реклама и приходе стичу претплатама и другим средствима. Сам Маск је једном написао „да мрзи оглашавање“.

- Постоји много нагађања зашто сам купио Твитер и шта мислим о оглашавању. Већина их је погрешна. У основи, Твитер жели да буде најпоштованија платформа за оглашавање на свијету која оснажује ваш бренд и доноси раст копманијама - написао је Маск, најбогатији човјек на свијету и извршни директор компаније "Тесла".

Иначе, више од 90 одсто прихода Твитера у другом кварталу ове године дошло је од оглашавања.

Маск, који се прогласио „апсолутистом слободног говора”, у мају је рекао да би укинуо забрану приступа Твитеру бившем америчком председнику Доналду Трампу који је уклоњен с мреже у прошле године због страха од подстицања насиља након што су његови поборници упали у Kапитол.

Kако наводи Ројтерс, Маскова аквизиција Твитера представља врхунац снаге пуне обрта, при чему се и сумњало хоће ли тај мултимилијардер успјети да закључи посао.

Коментари 0
Повезане вијести
Зукерберг трећи на свијету по богатству, потиснуо Илона Маска Зукерберг трећи на свијету по богатству, потиснуо Илона Маска
Платформа X се претвара у апликацију за упознавање Платформа X се претвара у апликацију за упознавање
Маск тражи новог директора за "Твитер" Маск тражи новог директора за "Твитер"
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    22h 47m
    1
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    20h 46m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    22h 59m
    0
  • Партизан мијења име!
    13h 28m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    18h 1m
    0