Има ли рјешења за проблем водоснабдијевања у Источном Сарајеву

02.02.2022. 17:59
4
ИЗВОР: Катера

На данас одржаном радном састанку о рјешавању проблема водоснабдијевања на територији општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа руководство ове двије општине и управа КП "Водовод и канализација" Источно Сарајево није дошла до коначних и адекватних рјешења.

Начелник општине Источно Ново Сарајево и предсједник Скупштине акционара КП "Водовод и канализација" Источно Сарајево Јован Катић истакао је да су ова општина и предузеће понудили рјешења која се односе на инвестирање у износу од око 8.000.000 КМ, али уз, према његовим ријечима, одређене гаранције.

-  Понудили смо четири модела рјешавања проблема. Први је да пронађемо заједнички језик око управљачке структуре јер је власништво КП "Водовод и канализација" стопостотно општине Источно Ново Сарајево. Други модел је да општина Источно Ново Сарајево инвестира новац у рјешавање проблема водоснабдијевања, али да, ако дође до формирања водовода у Источној Илиџи, наша општина се обештети за износ који је беспотребно инвестиран. Трећи модел се односи на то да се, ако уложимо ова средстава,  општина Источна Илиџа обавезује да ће одређени временски период куповати одређене количине воде из ВиК Источно Сарајево и четврти модел се односи на то да општина Источна Илиџа преузме активности на обезбјеђивању финансијских средстава и рјешавању проблема водоснабдијевања – објаснио је Катић.

Слика

Катић је додао се износ од око 8.000.000 КМ односи на пројекте повезивања водоводних система Грабски млини и Тилава, реконструкције филтерског постројења Тилава, каптирање извора Топличина, каптирање извора у насељу Топлик, каптирање извора Касиповац у Топлику, хидро-биолошка истраживања, која су дијелом завршена, а тичу се подземних вода и модернизација и замјена једног дијела  транспортног цјевовода који иде од изворишта Тилава до филтерског постројења.

Према његовим ријечима, КП „Водовод и канализација“ је већ требало да почне са одређеним поступцима како би се дошло до рјешавања  проблема несташице воде у одређеном периоду године.

Катић је истакао да ће велика већина инвестиције од 8.000.000 милиона бити кредитна задужења из свјетских и комерцијалних банака, а остали дио из буџета општине Источно Ново Сарајево и КП „Водовод и Каналазација“, али према његовим ријечима, не могу улагати средства у нешто што за двије или три године неће бити општинско.

- Морамо да изаберемо правац којим ћемо ићи у рјешавању овога проблема и да сносимо одговорност за оно што одаберемо. Ако неко мисли да није потребно улагање ових средстава, он треба да поднесе ту одговоност – закључио је Катић.

Слика

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић истакао је да општина Источна Илиџа не може прихватити понуђена рјешења општине Источно Ново Сарајево јер су она, према његовим ријечим, ултимативна.

- Читава ситуација у којој се данас налазимо је резултат лоших законских рјешења на које су представници општине Источна Илиџа и тада града Источно Сарајево указивали, када је дошло до преноса власништва свих комуналних предузећа са оснивача на Републику Српску, што је био резултат политичке воље тадашње власти. Након тога су предузећа враћена оснивачима, по закону, у локалне заједнице према сједишту предузећа, па је Источна Илиџа сва комунална предузећа тада изгубила – рекао је Божовић.

Божовић је истакао да се „Водовод“ налази у стопостотном власништву општине Источно Ново Сарајево, а да је одређена имовина која се књижи у капиталу овог предузећа, општине Источна Илиџа.

- Нашој општини замијерају што смо у неке стратешке документе ставили формирање јавних предузећа, на чему интензивно радимо. Без било каквих консултација радили смо на томе да се капацитети изворишта Матића врело ставе у постојећи водовод у шта улажемо финансијска средства, која су искључиво општине Источна Илиџа, без обзира што немамо капитал у овом предузећу – истакао је Божовић.

Божовић је додао да овој општини није примарно стало до учешћа у капиталу нити руководеће функције него искључиво то да становници током читаве године имају уредно водоснабдијевање.

- Сваке године општина Источна Илиџа улаже средства у развој водоводне, фекалне и кишне мреже и сва наплата иде предузећу у којем ми немамо никакав капитал. Уложили смо огромна новчана средства у фекални колектор у Војковићима, као и у улуцу Касиндолског батаљона, са свом потребном инфраструктуром. Та улица је основ развоја општине Источно Ново Сарајево и ми никада нисмо били против тога, већ смо у инфраструктуру планирали цијеви које могу да прихвате количину воде обје општине – рекао је Божовић.

Према његовим ријечима, општина Источна Источна у неким даљњим плановима има и замјену фекалног колектора већег омјера који иде из Касиндола према ФБиХ, а који прихвата каналазицију из дијелова општине Источно Ново Сарајево.

- Не бјежимо да финансијски учествујемо у инвестицијама постојећем предузећу, али да будемо упознати са свиме што се дешава у њему. Нећемо прихватити никакве врсте уцјена и ултиматума нити да становници општине Источна Илиџа буду дискриминисани. Да ли ћемо формирати предузеће или не зависи од студије која ће показати да ли је то могуће. До тада не може општина Источно Ново Сарајево ни "Водовод" да не испоручује воду становницима општине Источна Илиџа  – истакао је Божовић.

Он је додао да предлаже да  студију раде заједнички и да то буде основ за заједнички начин функционисања.

Директор предузећа "Водовод и канализација" Источно Сарајево Љубиша Лаловић објаснио је да је предочио чињенице да је у претходне двије године забиљежен значајан пад издашности изворишта Тилава, те да је обавијестио начелнике општина да је у овом тренутку, према параметрима из претходних година, дефицит воде око 25 до 30 литара у секунди.

Слика

Он је рекао да "Водовод" нема мандат ни средства да улаже у капиталне инвестиције и да то зависи, прије свега, од локалних заједница.

Лаловић је додао да је задатак "Водовода" да одржава водоводну мрежу.

- Ми прије јуна морамо да надомјестимо дефицит воде. Најављене студије ми не можемо да чекамо, морамо да дјелујемо одмах. То су захтјевни пројекти који имају своје процедуре, захтјевају рад, а ми смо већ нека активности предузели и чекамо шта ће се даље десити - истакао је Лаловић.

Он је напоменуо да у "Водоводу и канализацији" Источно Сарајево имају план како ријешити проблем водоснабдијевања на подручју општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, те да очекују њихову подршку.

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    A 03.02.2022. 13:26
    I pored svih stvari koje se rade naopako, smijesno je da na ovom prostoru imaju dvije opštine umjesto jedne što stvara troškove i probleme kao npr ovde.
  • Generic placeholder image
    Miks 02.02.2022. 22:05
    Sve gori od goreg za stolom, pogledaj im samo koje satove nose na rukama, pa njih da skinu i prodaju i odmah eto para za resenja vode ali hoce malo sutra....naucili da gule raju a njima da bude lepo i uzivaju.
  • Generic placeholder image
    Pipi 02.02.2022. 21:23
    Samo pogledas ko sjedi za stolom, sve jasno.....

    Zasto nema vode, pa jbg bahato se gradi, nista ne pazi, a izvoriste zavrnulo pipu sto, heh, pa iznesite javno ko je cviknuo na jahorini,,,hocete, al prc

    E da, uz sve redukcije i ku××e palce, lole su dosle do idealnog rjesenja, IZ GRADSKOG VODOVODA CE NAPAJATI VJESTACKO JEZERO ....

    Sta bi, jezero ti cca 20-30g, isusili ga da asfaltiraju okolo, a sad "nema priliva" ni toliko koliko u jednom ljetnom danu ispari iz jezera.....


    Bagro, javno skupite to malo mosnja, stanete i kazete, zalibu nas bitno da se zida, tu je nama interes i to je to, ko vas j..... narode napaceni, trpi i suti ka i do sada......
  • Generic placeholder image
    Бели 02.02.2022. 19:07
    За шта имаш надлежност има те три правника а мајстора и радника обичних нема
Повезане вијести
Божовић: Стварамо нови ритам Источне Илиџе (ВИДЕО) Божовић: Стварамо нови ритам Источне Илиџе (ВИДЕО)
Подржана иницијатива о формирању дирекције за планирање изградње Источног Сарајева Подржана иницијатива о формирању дирекције за планирање изградње Источног Сарајева
Катић: Највећи мирнодопски егзодус једног народа Катић: Највећи мирнодопски егзодус једног народа
Најчитаније
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    14h 31m
    0
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    2h 58m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    14h 12m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    22h 54m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    19h 23m
    0