Ima li rješenja za problem vodosnabdijevanja u Istočnom Sarajevu

02.02.2022. 17:59
4
IZVOR: Katera

Na danas održanom radnom sastanku o rješavanju problema vodosnabdijevanja na teritoriji opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža rukovodstvo ove dvije opštine i uprava KP "Vodovod i kanalizacija" Istočno Sarajevo nije došla do konačnih i adekvatnih rješenja.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo i predsjednik Skupštine akcionara KP "Vodovod i kanalizacija" Istočno Sarajevo Jovan Katić istakao je da su ova opština i preduzeće ponudili rješenja koja se odnose na investiranje u iznosu od oko 8.000.000 KM, ali uz, prema njegovim riječima, određene garancije.

-  Ponudili smo četiri modela rješavanja problema. Prvi je da pronađemo zajednički jezik oko upravljačke strukture jer je vlasništvo KP "Vodovod i kanalizacija" stopostotno opštine Istočno Novo Sarajevo. Drugi model je da opština Istočno Novo Sarajevo investira novac u rješavanje problema vodosnabdijevanja, ali da, ako dođe do formiranja vodovoda u Istočnoj Ilidži, naša opština se obešteti za iznos koji je bespotrebno investiran. Treći model se odnosi na to da se, ako uložimo ova sredstava,  opština Istočna Ilidža obavezuje da će određeni vremenski period kupovati određene količine vode iz ViK Istočno Sarajevo i četvrti model se odnosi na to da opština Istočna Ilidža preuzme aktivnosti na obezbjeđivanju finansijskih sredstava i rješavanju problema vodosnabdijevanja – objasnio je Katić.

Slika

Katić je dodao se iznos od oko 8.000.000 KM odnosi na projekte povezivanja vodovodnih sistema Grabski mlini i Tilava, rekonstrukcije filterskog postrojenja Tilava, kaptiranje izvora Topličina, kaptiranje izvora u naselju Toplik, kaptiranje izvora Kasipovac u Topliku, hidro-biološka istraživanja, koja su dijelom završena, a tiču se podzemnih voda i modernizacija i zamjena jednog dijela  transportnog cjevovoda koji ide od izvorišta Tilava do filterskog postrojenja.

Prema njegovim riječima, KP „Vodovod i kanalizacija“ je već trebalo da počne sa određenim postupcima kako bi se došlo do rješavanja  problema nestašice vode u određenom periodu godine.

Katić je istakao da će velika većina investicije od 8.000.000 miliona biti kreditna zaduženja iz svjetskih i komercijalnih banaka, a ostali dio iz budžeta opštine Istočno Novo Sarajevo i KP „Vodovod i Kanalazacija“, ali prema njegovim riječima, ne mogu ulagati sredstva u nešto što za dvije ili tri godine neće biti opštinsko.

- Moramo da izaberemo pravac kojim ćemo ići u rješavanju ovoga problema i da snosimo odgovornost za ono što odaberemo. Ako neko misli da nije potrebno ulaganje ovih sredstava, on treba da podnese tu odgovonost – zaključio je Katić.

Slika

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović istakao je da opština Istočna Ilidža ne može prihvatiti ponuđena rješenja opštine Istočno Novo Sarajevo jer su ona, prema njegovim riječim, ultimativna.

- Čitava situacija u kojoj se danas nalazimo je rezultat loših zakonskih rješenja na koje su predstavnici opštine Istočna Ilidža i tada grada Istočno Sarajevo ukazivali, kada je došlo do prenosa vlasništva svih komunalnih preduzeća sa osnivača na Republiku Srpsku, što je bio rezultat političke volje tadašnje vlasti. Nakon toga su preduzeća vraćena osnivačima, po zakonu, u lokalne zajednice prema sjedištu preduzeća, pa je Istočna Ilidža sva komunalna preduzeća tada izgubila – rekao je Božović.

Božović je istakao da se „Vodovod“ nalazi u stopostotnom vlasništvu opštine Istočno Novo Sarajevo, a da je određena imovina koja se knjiži u kapitalu ovog preduzeća, opštine Istočna Ilidža.

- Našoj opštini zamijeraju što smo u neke strateške dokumente stavili formiranje javnih preduzeća, na čemu intenzivno radimo. Bez bilo kakvih konsultacija radili smo na tome da se kapaciteti izvorišta Matića vrelo stave u postojeći vodovod u šta ulažemo finansijska sredstva, koja su isključivo opštine Istočna Ilidža, bez obzira što nemamo kapital u ovom preduzeću – istakao je Božović.

Božović je dodao da ovoj opštini nije primarno stalo do učešća u kapitalu niti rukovodeće funkcije nego isključivo to da stanovnici tokom čitave godine imaju uredno vodosnabdijevanje.

- Svake godine opština Istočna Ilidža ulaže sredstva u razvoj vodovodne, fekalne i kišne mreže i sva naplata ide preduzeću u kojem mi nemamo nikakav kapital. Uložili smo ogromna novčana sredstva u fekalni kolektor u Vojkovićima, kao i u ulucu Kasindolskog bataljona, sa svom potrebnom infrastrukturom. Ta ulica je osnov razvoja opštine Istočno Novo Sarajevo i mi nikada nismo bili protiv toga, već smo u infrastrukturu planirali cijevi koje mogu da prihvate količinu vode obje opštine – rekao je Božović.

Prema njegovim riječima, opština Istočna Istočna u nekim daljnjim planovima ima i zamjenu fekalnog kolektora većeg omjera koji ide iz Kasindola prema FBiH, a koji prihvata kanalaziciju iz dijelova opštine Istočno Novo Sarajevo.

- Ne bježimo da finansijski učestvujemo u investicijama postojećem preduzeću, ali da budemo upoznati sa svime što se dešava u njemu. Nećemo prihvatiti nikakve vrste ucjena i ultimatuma niti da stanovnici opštine Istočna Ilidža budu diskriminisani. Da li ćemo formirati preduzeće ili ne zavisi od studije koja će pokazati da li je to moguće. Do tada ne može opština Istočno Novo Sarajevo ni "Vodovod" da ne isporučuje vodu stanovnicima opštine Istočna Ilidža  – istakao je Božović.

On je dodao da predlaže da  studiju rade zajednički i da to bude osnov za zajednički način funkcionisanja.

Direktor preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Istočno Sarajevo Ljubiša Lalović objasnio je da je predočio činjenice da je u prethodne dvije godine zabilježen značajan pad izdašnosti izvorišta Tilava, te da je obavijestio načelnike opština da je u ovom trenutku, prema parametrima iz prethodnih godina, deficit vode oko 25 do 30 litara u sekundi.

Slika

On je rekao da "Vodovod" nema mandat ni sredstva da ulaže u kapitalne investicije i da to zavisi, prije svega, od lokalnih zajednica.

Lalović je dodao da je zadatak "Vodovoda" da održava vodovodnu mrežu.

- Mi prije juna moramo da nadomjestimo deficit vode. Najavljene studije mi ne možemo da čekamo, moramo da djelujemo odmah. To su zahtjevni projekti koji imaju svoje procedure, zahtjevaju rad, a mi smo već neka aktivnosti preduzeli i čekamo šta će se dalje desiti - istakao je Lalović.

On je napomenuo da u "Vodovodu i kanalizaciji" Istočno Sarajevo imaju plan kako riješiti problem vodosnabdijevanja na području opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, te da očekuju njihovu podršku.

Komentari 4
  • Generic placeholder image
    A 03.02.2022. 13:26
    I pored svih stvari koje se rade naopako, smijesno je da na ovom prostoru imaju dvije opštine umjesto jedne što stvara troškove i probleme kao npr ovde.
  • Generic placeholder image
    Miks 02.02.2022. 22:05
    Sve gori od goreg za stolom, pogledaj im samo koje satove nose na rukama, pa njih da skinu i prodaju i odmah eto para za resenja vode ali hoce malo sutra....naucili da gule raju a njima da bude lepo i uzivaju.
  • Generic placeholder image
    Pipi 02.02.2022. 21:23
    Samo pogledas ko sjedi za stolom, sve jasno.....

    Zasto nema vode, pa jbg bahato se gradi, nista ne pazi, a izvoriste zavrnulo pipu sto, heh, pa iznesite javno ko je cviknuo na jahorini,,,hocete, al prc

    E da, uz sve redukcije i ku××e palce, lole su dosle do idealnog rjesenja, IZ GRADSKOG VODOVODA CE NAPAJATI VJESTACKO JEZERO ....

    Sta bi, jezero ti cca 20-30g, isusili ga da asfaltiraju okolo, a sad "nema priliva" ni toliko koliko u jednom ljetnom danu ispari iz jezera.....


    Bagro, javno skupite to malo mosnja, stanete i kazete, zalibu nas bitno da se zida, tu je nama interes i to je to, ko vas j..... narode napaceni, trpi i suti ka i do sada......
  • Generic placeholder image
    Beli 02.02.2022. 19:07
    Za šta imaš nadležnost ima te tri pravnika a majstora i radnika običnih nema
Povezane vijesti
Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
Božović: Stvaramo novi ritam Istočne Ilidže (VIDEO) Božović: Stvaramo novi ritam Istočne Ilidže (VIDEO)
Podržana inicijativa o formiranju direkcije za planiranje izgradnje Istočnog Sarajeva Podržana inicijativa o formiranju direkcije za planiranje izgradnje Istočnog Sarajeva
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    13h 36m
    8
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    13h 50m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    13h 42m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    16h 7m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    5h 57m
    0