Имена српских мученика на површини ријеке Саве

04.08.2020. 09:30
0
ИЗВОР: Srna

У оквиру обиљежавања Дана сјећања на страдање Срба у злочиначкој хрватској војно-полицијској акцији "Олуја" вечерас ће на површини ријеке Саве код моста у Сремској Рачи холограмом бити приказана имена српских мученика, а на небу холограм Бијелог анђела.

Биће откривена и спомен плоча, прво обиљежје страдалим Србима током "Олуја", коју ће на мосту на Сремској Рачи открити предсједник Србије Александар Вучић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

-Овај мост је немили сведок ужаса и патње српског народа. Спасавајући себе и своју децу од злочина и сигурне смрти, овуда, као жртве етничког чишћења, прођоше стотине хиљада Срба Крајишника у августу 1995. године. Дошавши у Србију нашли су наду, уточиште и спас- пише на плочи.

Слика

Србија и Република Српска обиљежиће вечерас 25 година од злочиначке акције "Олуја", у којој је протјерано више од 250.000 Срба, а убијено 2.000. На скупу, који ће почети у 19.30 часова, неће се говорити само о жртвама "Олује", него уопште о страдању српског народа.

Овогодишња комеомрација носи назив "`Олуја` је погром, отаџбина неће заборавити", како би се послала снажна порука да матица осјећа бол свих Срба, ма гдје се они налазе, пишу "Вечерње новости".

Обиљежавање ће почети сусретом Додика и Вучића на мосту на Сремској Рачи, откривањем спомен-плоче, минутом ћутања и полагањем вијенаца.

Додик и Вучић ће се срести и са Његовом светошћу патријархом Иринејем, који ће служити парастос страдалим у "Олуји", а затим одржати бесједу.

Након тога требало би да буде прочитан цитат из оптужнице у којој је Хашки трибуна утврдио да је операција "Олуја" у љето 1995. године била удружени злочиначки подухват са тадашњим хрватским предсједником Фрањом Туђманом на челу, смишљена да протјера српско становништво из Книнске Крајине.

Послије тога предвиђено је обраћање Додика, а потом и Вучића, а говор би требало да одржи и Сузана Била, слијепи свједок прогона из избјегличке колоне.

Обиљежавању ће присутвовати и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и премијер Србије Ана Брнабић.

Дио културно-умјентичког програма биће посвећен страдању Срба из Крајине, као и рецитовању стихова Бранка Ћопића "На Петеровачкој цести", на којој су страдали Срби у Другом свјетском рату и поеме "Стојанка мајка Кнежопољка" Скендера Куленовића, која је свједочанство усташких злочина над српским цивилима.

Стихове ће рецитовати глумац Небојша Кундачина и првакиња Народног позоришта у Бањалуци Раденка Шева, док ће дјечји хор извести "Цвети славе" Владислава Петковића Диса, као свједочанство генерацијског страдања Срба.

За музички дио програма задужен је Слободан Тркуља, а приче о страшњним страдањима Срба у Хрватској пратиће звуци корака, закуцавања клинова, плача, јаука, јецаја, ломљења грана, хука таласа, хучања вјетра.

Ове године неће бити масовног окупљања на обиљежавању због епидемиолошке ситуације са вирусом корона, али на преносу РТС-а гледаоци ће моћи да виде на површини ријеке Саве холограмски исписана имена десетина страдалих Срба, док ће на небу бити холограмски приказ Бијелог анђела.

Вучић је раније најавио да ће бити изграђен и спомен-парк српским жртвама, чију изградњу су договорили Србија и Република Српска.

Војно-полицијска акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције, те јединица ХВО-а на подручју Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла заставу Хрватске, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима "Веритаса", током "Олује" из својих домова протјерано је више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године "Олуја" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је та операција имала све карактеристике геноцида.

Коментари 0
Повезане вијести
Невријеме стиже у регион: Очекују се обилне падавине, олује и снијег Невријеме стиже у регион: Очекују се обилне падавине, олује и снијег
Штете широм БиХ: Вјетар јачине орканске олује дувао 105 км/х Штете широм БиХ: Вјетар јачине орканске олује дувао 105 км/х
Олуја "Киран" протутњала и Српском - вјетар носио кровове, чупао дрвеће Олуја "Киран" протутњала и Српском - вјетар носио кровове, чупао дрвеће
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    11h 22m
    7
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    11h 27m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    12h 19m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    12h 33m
    0
  • Паљанин Горан Круљ освојио злато на Eвропском првенству у дизању тегова
    23h 22m
    0