Имиграциони центар спао на 80 мјеста

17.07.2021. 09:16
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Имиграциони центар у Источном Сарајеву, капацитета 120 мјеста, спао је на свега 80 мјеста од почетка мигрантске кризе, због значајне штете коју су направили корисници.

Закључује се то из Преднацрта средњорочног плана рада Службе за послове са странцима БиХ за период 2022 - 2024.

-Врло је битно нагласити да је Центар изграђен и стављен у функцију у складу с европским стандардима у овој области, те да се прихват и боравак странаца у Имиграционом центру одвија у складу с прописаним правилима о функционисању Центра, уз пуно поштивање достојанства и заштиту људских права његових корисника- истиче се у преднацрту.

У овом документу додаје се да је скретањем руте кретања миграната кроз БиХ Служба за послове са странцима БиХ суочена са свим проблемима које носи мигрантска криза.

-Намеће се ургентна потреба усклађивања стратешких оквира с новонасталом ситуацијом на оперативно-тактичком нивоу- навели су из Службе за послове са странцима, чији нам се директор Слободан Ујић до закључења овог броја "Независних новина" није јављао на позиве.

Додаје се да је Служба за послове са странцима БиХ суочена с низом изазова које носи мигрантска криза, међу којим се посебно истичу недовољни смјештајни капацитети, као и потреба за додатним људством и материјално-техничким средствима битним за управљање мигрантским таласом.

Наглашена је и визија Службе за послове са странцима, а то је да ефикасно и економично дјелује с циљем успостављања ефикасног система контроле миграцијских токова на територији БиХ уз поштивање слободе кретања.

Служба за послове са странцима тренутно има 237 запослених државних службеника и запосленика.

Иначе, о мигрантској кризи у петак је говорио Драган Лукач, министар унутрашњих послова Републике Српске, који је изјавио да Српска нема изражен проблем с мигрантима. Лукач је рекао да је у погледу миграната забрињавајуће оно што се дешава у региону и у Федерацији БиХ.

Он је подсјетио да су власти Републике Српске донијеле добру одлуку да се на територији Српске не дозволи успостављање мигрантских кампова, центара нити било чега што може да угрози локалне заједнице, грађане и њихову имовину.

-Грађани нас обавјештавају о томе гдје год да се мигранти појаве појединачно или у групама и полиција Републике Српске излази на лице мјеста, ставља их под контролу, спроводи кроз нашу територију и спречава да учине било какво кривично дјело или прекршај- појаснио је Лукач.

Он је изнио податак да је полиција Републике Српске у овој години привела 4.040 миграната који су илегално прешли у Српску, док је лани тај број износио 17.000 лица. Лукач је навео да је МУП Републике Српске поднио шест извјештаја Тужилаштву БиХ због почињених шест кривичних дјела кријумчарења против осам лица која су превозила 40 миграната.

Коментари 0
Повезане вијести
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    11h 31m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    10h 15m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    1h 59m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    5h 0m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    22h 42m
    0