Инцко упутио оштро писмо Народној скупштини Републике Српске (ФОТО)

03.02.2021. 14:10
0
ИЗВОР: srpskainfo

Високи представник у БиХ Валентин Инцко упутио је писмо предсједнику Народне скупштине Републике Српске Недељку Чубриловићу и предсједницима свих клубова у НСРС у којем тражи да се у року од три мјесеца пониште повеље које је НСРС додијелила особама осуђеним за ратне злочине.

Инцко у писму не наводи шта ће се десити ако руководство парламента не поступи по његовим жељама.

– Дана 24. октобра 2016. године, Организациони одбор који је успостављен у сврху обиљежавања манифестације 25. година од постојања и рада Народне скупштине РС додијелио је посебне повеље и признања бројним институцијама, организацијама и појединцима, а управо сте их Ви у својству предсједника НСРС уручили. Међу награђенима били су и сви бивши предсједници Народне скупштине и чланови првог Предсједништва Републике Српске, укључујући Радована Караџића, Момчила Крајишника и Биљане Плавшић, чији су поступци током орижаног сукоба шокирали свијет и узроковали незамисливе људске патње. Као што вам је познато, Караџић, Крајишник и Плавшић су осуђени за ратне злочине од стране Међународног кривичног суда за бившу Југославију – пише Инцко у писмо које је у посједу Српскаинфо.

 • Слика
 • Слика

Како се наводи, “величање ратних злочинаца, укључујући и величање у форми у којој смо свједочили 24. октобра 2016. године, директно повређује и провоцира оне који су претрпјели посљедице рата те штети сјећању на жртве”.

– На концу, њиме се дестабилизује регион и угрожавају изгледи за помирење у БиХ – навео је Инзко.

Занимљиво је да се Инцко позива на недавно уклањање плоче са Студенсткг дома у Палама са именом првог предсједника РС Радована Караџића. Високи представник сматра да је уклањање плоче “био је први корак у правом смјеру”.

– Тиме се ствара изванредна прилика да НСРС са вама на челу настави тим путем како би показала политчку зрелост, моралну одговорност и умјереност према будућности, тиме што ћете одузети повеље с одликовањима додијељење осуђеним ратним злочинцима Караџићу, Крајишнику и Плавшићки, чиме бисте се Ви лично и институција која се налази под Вашим водством ставили на праву страну историје. Вама и НСРС дајем рок од три мјесеца, до краја априла 2021. године – навео је Инцко у писму Чубриловићу и шефовима посланичких клубова.

Према информацијама Српскаинфо, одликовања која помиње Инцко није додијелио предсједник Републике, предсједник Народне скупштине, нити је за то гласала Народна скупштина, као институција. Наиме, одликовања је додијелио тадашњи Организациони одбор, и то на основу усменог договора. Одбор су чинили сви предсједници Народне скупштине Српске, те тадашњи шефови посланичких клубова и група у Народној скупштини.

Коментари 0
Повезане вијести
Пад система и у БиХ Пад система и у БиХ
Стиже захлађење! Стиже захлађење!
БиХ остаје без милијарде евра из ЕУ програма раста БиХ остаје без милијарде евра из ЕУ програма раста
Најчитаније
 • Битка за Рогатицу - Једна од највећих битки четника против Нијемаца и усташа (ВИДЕО)
  18h 31m
  13
 • Пуњене тиквице
  18h 4m
  0
 • Преминула једногодишња беба након што је отац заборавио у аутомобилу
  18h 24m
  0
 • Пад система и у БиХ
  16h 45m
  1
 • Лукић: Нема већег севапа него нахранити гладног (ВИДЕО)
  9h 12m
  12